Connect with us
"
"

Social

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

Publicat

pe

PE SCURT

După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea graduală a restricțiilor impuse pe perioada pandemiei. Asta doar după ce statisticile au arătat o diminuare a cazurilor de infecții și decese cauzate de coronavirus. Italia și Spania, țările europene cel mai afectate, raportează cifre tot mai mici de noi infecții, iar unele zile nu au decese înregistrate. 

În Republica Moldova situația este diferită la capitolul cifre. După finalizarea stării de urgență care a fost instituită între 17 martie și 15 mai 2020, curba cu numărul de persoane infectate este în creștere. A crescut și numărul deceselor. Astfel, în săptămâna 25-31 mai a fost stabilit un nou record – 1158 cazuri confirmate. „Regimul de carantină a fost impus prea târziu și a fost scos prea devreme”, susțin mai mulți medici, care atenționează că dacă cifra cazurilor va crește există riscul cedării sistemului medical. 

PE LUNG

Șeful ANSP: Deciziile cu privire la relaxarea restricțiilor ar putea fi reexaminate

Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, a declarat în cadrul unei emisiuni că autoritățile ar putea reexamina deciziile luate cu privire la relaxarea restricțiilor. Asta pentru că săptămâna trecută a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăviri – 1.153 și cu cel mai mare număr de decese – 45.  

Nicolae Furtună a dat de înțeles că după două luni de carantină oamenii nu și-au învățat lecția. „Relaxare a însemnat, în viziunea specialiștilor, ieșirea din «închistare», dar cu COVID alături. Noi ieșim din cei patru pereți care ne-au obosit, dar atunci când ieșim ținem cont că virusul este. Când ne desfășurăm activitățile ținem cont de faptul că nenorocitul de COVID ne urmărește”. Acesta a mai spus că în urma relaxării, mai mulți frizeri, taxatori, casieri și chiar aviatori au fost infectați.

„O să ajungem, oameni buni, în situația Italiei, când se spunea clar că «pe ăsta îl luăm la spital, iar pe celălalt nu.» Sistemul medical nu e de cauciuc și nu poate să se extindă până la nesfârșit. Pentru că riscăm să ajungem la un moment când o să izbucnească tot în aer sistemul de sănătate, prin asta o să se îmbolnăvească cadrele medicale și o să ajungem în situația când nu o să aibă cine acorda asistență medicală”, a adăugat el.

 

Chiar și premierul Ion Chicu a declarat astăzi că ar putea cere Comisiei de Sănătate Publică să închidă din nou Piața Centrală, după ce pe internet au apărut imagini cu aglomerația de acolo. Piața Centrală a fost deschisă acum câteva zile, pe 1 iunie.

Medici: restricțiile au fost impuse prea târziu și relaxate prea devreme

Moldova.org a încercat să afle care sunt părerile medicilor despre relaxarea restricțiilor. Deși au acceptat să discute cu noi, doctorii au preferat să nu-și dezvăluie identitatea, din cauza presiunilor la care ar putea fi supuși din partea autorităților.  

„medicii din reanimație sunt extenuați și cad de oboseală”

Un medic din Chișinău, specialist în unitatea de terapie intensivă, consideră că regimul de carantină a fost impus prea târziu și eliminat prea devreme. „Au scos restricțiile tocmai în vârful pandemiei. Este un virus periculos și nu se știe ce complicații va da în viitor. Oamenii trebuie să fie pregătiți până apare leacul, pentru că vaccinul o să apară târziu. Să nu glumim cu lucrul acesta”, a spus el.

Specialistul spune că dacă anumite restricții au fost relaxate, atunci ar fi trebuit să existe și un control mai riguros. „Au spus că în parcuri nu se poate în grupuri mai mari de 3 persoane, uitați-vă cum stau în cârduri în parcuri, iar copii se joacă pe terenurile de joacă, se dau pe tobogane. Asta în timp ce peste 150 de copii până la 18 ani s-au molipsit. Unul este de doar două luni. Medicii din reanimație sunt extenuați și cad de oboseală în costumele de protecție”. Doctorul s-a arătat revoltat și de decizia Bisericii de a organiza Paștele Blajinilor, iar la televizor se pot vedea enoriașii care sărută icoane. „Măi băieți, așa nu se poate. Nu se poate să împărtășești cu aceeași linguriță”.

În încheiere, el a declarat că sistemul de sănătate necesită investiții – „medicina costă bani, dar cu alocațiile mici din buget departe nu mergi. Ați văzut cum medicii din Belgia au întors spatele premierului sau cum s-au revoltat medicii din Franța și Italia? Și la noi o să explodeze într-o bună zi”. 

Totodată, el a recunoscut că orice inițiativă a doctorilor de a spune lucrurilor pe nume, de a relata despre problemele din sistem este suprimată prin diferite metode. Se fac presiuni chiar dacă medicii vin cu o inițiativă sau îndemn către colegi de a spune adevărul despre situația reală din spitale. 

„Ce facem cu Paștele Blajinilor? Ne gândim la cei care sunt aici, pe pământ, sau la cei care, cu părere de rău, nu sunt lângă noi?”

Și un alt medic din prima linie, din unul dintre cele mai afectate raioane din nordul țării, ne-a spus că relaxarea restricțiilor a fost pripită. „În mod normal curba cu nivelul de infectare trebuia să scadă, iar ea se află în ascensiune. Populația nu este conștientă, uită de măsurile de protecție. Ne mai confruntăm și cu cei care nu vor să creadă în acest virus. Dacă așa va continua, atunci există riscul ca primul val al acestei pandemii să se extindă până la toamnă, când este prognozat cel de-al doilea val și mai vin și răcelile sezoniere.” Totodată, medicul crede că dacă business-ul insistă asupra reluării activității, Biserica putea să mai aștepte nițel. „Ce facem cu Paștele Blajinilor? Ne gândim la cei care sunt aici, pe pământ sau la cei, care cu părere de rău nu sunt lângă noi?”.

„Cadrele medicale nu vor să vorbească. Frica este deja în sânge”

La rândul său, un medic dintr-un spital municipal ne-a spus că în opinia sa relaxările restricțiilor sunt modelate mai degrabă după situația politică, decât după statistici reale. „Nu vreau să fiu clarvăzător, dar nu este exclus ca să fie stabilite noi restricții, pentru că suntem în momentul de vârf”. Doctorul crede că am ajuns la această situație pentru că nu s-a făcut o strategie de testare adecvată. „Timp de două luni trebuia de gestionat adecvat situația – de testat masiv și de reacționat prompt. Autoritățile trebuiau să se pregătească până la declararea stării de urgență. Dar la noi abia peste o lună a început să apară echipamentul necesar”. 

În plus, potrivit medicului, situația trebuia gestionată de medici epidemiologi infecționiști, care știu cum trebuie să se acționeze. „Dar la noi s-au ocupat de aceasta demnitarii, iar șeful statului a sfidat normele de strictețe, umblând țara în lung și lat.” Totodată, potrivit lui, medicii nu vor să vorbească despre situația reală, pentru că se fac presiuni asupra acestora. „În societate mai este adânc înrădăcinat sentimentul de frică, de aceea cadrele medicale nu vor să vorbească. Frica este deja în sânge. În particular, fiecare dintre ei comentează și se revoltă, însă când să se unească și să spună lucrurilor pe nume, ei se dau la o parte.” Potrivit lui, situația se agravează prin faptul că administrațiile instituțiilor medicale susțin  Ministerul Sănătății și partidele de la guvernare.

Fosta ministră a Sănătății: „Aceste două luni de carantină nu și-au atins scopul”

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, crede că starea de urgență de două luni nu și-a atins scopul, iar autoritățile au înregistrat mai multe greșeli fatale, care au dus la eșuarea răspunsului sistemului de sănătate la COVID-19. „Sistemul de sănătate epidemiologic trebuia să testeze masiv și să rupă lanțul transmiterii infecției, astfel încât la începutul lunii mai să ajungem la o scădere a numărului. Ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus Ala Nemerenco. Totodată, Nemerenco susține că doctorii, și nu politicienii, trebuiau să vină la emisiuni și să vorbească. „Știți de ce nu voiau medicii să vină la emisiuni? Pentru că ar fi criticat, ar fi spus că trebuie să se facă cutare sau cutare, iar dacă spuneau asta, ar fi reieșit că oficialii asta nu fac și asta înseamnă că își creau probleme.”  

În acest context, Ala Nemerenco a precizat că restricțiile trebuiau relaxate nu ca distanță de timp din momentul anunțări acestora, ci în coordonanță cu indicatorii epidemiologici.  Totodată, în opinia ei, aceste restricții nu mai puteau să continue. „Oamenii au stat în casă două luni. Cum să nu fie relaxate restricțiile? O să iasă lumea cu sapele. Businessul nu a lucrat, instituțiile au fost închise, cum pot să ai pretenții la acești oameni acum? Eu îi înțeleg perfect.” 

În plus, fosta ministră a atenționat că, în urma acestei pandemii, sistemul nostru de sănătate este la pământ. Potrivit ei, după finalizarea acestei perioade, mulți medici o să plece din sistem. „Multe state care s-au confruntat cu COVID vor purcede la fortificarea sistemului de sănătate și vor angaja medici și de peste hotare, în special pe cei care au scris în CV-urile lor că au luptat cu noul coronavirus.”

Într-o postare pe Facebook, fosta ministră a enumerat opt greșeli fatale care au dus la eșuarea răspunsului sistemului de sănătate la COVID-19.

Foto: Ministerul Sănătății, Agora

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe

Social

1 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 285 cazuri noi de infectare și patru decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

285 cazuri noi de infectare și patru decese

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat despre confirmarea a 285 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în urma procesării a 2 246 de teste. Din numărul total de cazuri, un caz este de import (Germania), restul -cu transmitere locală.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 16 898 cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: medici – 3, asistenți medicali – 7, personal auxiliar – 3.

Până la ziua de azi, 9 594 persoane au fost vindecate. Totodată, s-a anunțat despre înregistrarea altor două deceseprovocate de COVID-19 Acestea pe lângă alte două anunțate în dimineața zilei. Bilanțul victimelor a ajuns la 549.

Centrele comerciale și piețele din Chișinău activează conform programului obișnuit

De astăzi, centrele comerciale și piețele din  Chișinău activează conform programului obișnuit, însaă cu respectarea măsurilor de prevenire a  COVID-19. Deciziile au fost luate în cadrul Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Chișinău. Astfel:

  • Piețele din capitală activează de la ora 05:00 până la ora 19:00, inclusiv în zilele de odihnă, iar zilele de luni rămân a fi sanitare.
  • Se interzice accesul copiilor până la 7 ani în toate piețele de pe teritoriul municipiului.
  • Centrele comerciale și unitățile comerciale specializate din cadrul acestora (cu excepția cinematografelor și centrelor de agrement amplasate în incinta acestora), activează în program obișnuit.
  • Deocamdată, până în data de 15 iulie 2020, rămâne suspendată activitatea zonelor de agrement din capitală și este interzisă organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire, în orice instituție, indiferent de statut, public sau privat.
  • Tot până la mijlocul lunii iulie este interzisă activitatea cluburilor de noapte şi a discotecilor.

MAI:  Curtea Constituțională nu a anulat amenzile aplicate pentru încălcarea restricțiilor

După ce ieri Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțională amenda minimă de 22 500 de lei pentru nerespectarea măsurilor legate de COVID-19, astăzi Ministerul de Interne a venit cu o precizare în care atenționează cetățenii că amenzile aplicate în baza articolului 76(1) alin. (1) din Codul contravențional, pentru încălcarea restricțiilor, nu au fost anulate.„ Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul ,,de la 450” din articolul 76(1) alin. (1) din Codul contravențional, dar nu a anulat amenzile aplicate în baza acestui articol, pentru încălcarea restricțiilor. Respectiv, această decizie este mai mult legată de suma amenzilor minime și maxime pentru persoanele fizice”, a precizat MAI. Astfel, angajații MAI vor monitoriza în continuare respectarea acestora, iar cei care le vor încălca sunt pasibili de sancțiuni.

Ministra Sănătății: În Moldova nu au fost înregistrate cazuri de reinfectare cu COVID-19

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a precizat că în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de reinfectare cu COVID-19. Potrivit ei,  în prezent avem circa 6000 de bolnavi de COVID-19, în instituțiile medicale spitalicești se regăsesc peste 2000 de pacienți , iar 3800 de persoane se tratează la domiciliu. „Acasă rămân a fi tratate persoanele care au forme ușoare”, a spus ea la emisiunea „Puterea a patra”de la N4. Totodată, indiferent de stare în care se află, copiii, femeile gravide și persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani  sunt tratate în instituțiile spitalicești în mod obligatoriu.

438 de pacienți sunt în stare gravă,  30 sunt conectați la aparate de respirație asistată

438 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă,  dintre care 30 sunt conectați la aparate de respirație asistată, a anunțat în această dimineață Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 71 persoane cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 16 613 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Alte 212 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 9 594.

Totodată, au fost anunțate alte două decese. Bilanțul vitimelor a ajuns la 547.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate5 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică6 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment7 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie9 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social13 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

LifestyleO zi în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031