PPCD consideră că creşterea economică se datorează remitenţelor

Reprezentanţii Partidului Popular Creştin Democrat, condus de Iurie Roşca, consideră că, deşi parametrii macroeconomici, care figurează în statisticile oficiale, arată o evoluţie pozitivă a economiei naţionale, aceasta se datorează nu unor politici consistente ale Guvernului, ci fluxurilor de capital provenite din transferurile cetăţenilor care muncesc peste hotare.

Membrii PPCD s-au întrunit duminică, 25 noiembrie, în cadrul celui de-al IX-lea Congres şi au adoptat o Rezoluţie privind situaţia economică a Republicii Moldova. Printre problemele identificate de către creştin-democraţi în domeniul economiei se evidenţiază birocraţia, multitudinea de autorizaţii şi licenţe necesare iniţierii unei afaceri, corupţia înrădăcinată în administraţia de stat, relaţiile clientelare între demnitari şi unele cercuri privilegiate de oameni de afaceri, lipsa unui sistem judecătoresc cu o reală independenţă în raport cu factorii politici, limitările excesive impuse sistemului creditar-bancar şi lipsa accesului întreprinzătorilor la resurse financiare.

Astfel, creştin-democraţii afirmă că autorităţile centrale nu onorează în totalitate cele patru sarcini prioritare ale oricărei guvernări, care sunt menţinerea nivelului optim de inflaţie, creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi echilibrarea balanţei de plăţi. Exodul masiv al forţei de muncă peste hotare este, în opinia membrilor PPCD, dovada cea mai elocventă a lipsei de oportunităţi de dezvoltare ascendentă a economiei naţionale, cauzată de fiscalitatea excesivă, de politici vamale distorsionate, care nu stimulează producătorul local.

Prin prezenta rezoluţie, creştin-democraţii au adoptat şi o serie de recomandări, în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă economia naţională.

Astfel, partidul condus de Iurie Roşca şi-a manifestat interesul în promovarea unei politici legislative coerente cu norme simple, stabile şi stimulatorii, care ar încuraja activităţile economice şi ar atrage investiţiile străine directe, precum şi stimularea producătorilor autohtoni prin politici bugetar-fiscale, vamale şi servicii eficiente administrative.

Printre recomandările adoptate în cadrul Rezoluţiei, se numără şi faptul că autorităţile centrale ar trebui să instituie un sistem de organizare a licitaţiilor şi a achiziţiilor publice, transparent şi eficient, care să excludă factorii subiectivi şi manipularea proprietăţii de stat şi a resurselor bugetare în interesul unor grupuri oligarhice cu conexiuni în cercurile puterii. De asemenea, creştin-democraţii propun întreprinderea unor măsuri mai eficiente în vederea reducerii taxelor la importul tehnologiilor avansate utilizate în diferite ramuri ale economiei Republicii Moldova.

În Rezoluţia PPCD se mai spune că un factor important care va contribui la dezvoltarea economiei Republicii Moldova este stimularea învăţământului economic prin cultivarea culturii manageriale şi instruirea unei elite de manageri performanţi, capabili să concureze pe piaţa mondială.

Virginia ROŞCA, AP FLUX // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare