Connect with us
"
"

Social

Poți să-ți faci operație plastică și să rămâi feministă?

Publicat

pe

PE SCURT

Fac modificările cosmetice parte dintr-o nouă eră a „iubirii de sine”? Sau ideologia feministă este interpretată greșit?, se întreabă jurnalista Moya Lothian-McLean se întreabă, pe BBC Reel. Potrivit mișcării feministe și promotorilor egalității de gen, femeile, la fel ca bărbații, au autonomie față de propriile corpuri, iar în ultimele timpuri, au existat un număr tot mai mare de tineri care urmează proceduri cosmetice chirurgicale și nechirurgicale.

PE LUNG

Autonomia corporală este unul dintre pilonii centrali ai feminismului modern. Asta se referă la consimțământ, avort și hărțuire sexuală.

În acest sens, jurnalista se întreabă: dar acest concept feminist a fost adoptat în mod involuntar pentru a susține ascensiunea chirurgiei cosmetice? Sau, ar trebui să acceptăm că autonomia corporală înseamnă că nu putem pune la îndoială faptul că procedurile cosmetice ar putea să fie o normă?

92% dintre persoanele din Marea Britanie care fac operații cosmetice sunt femei

mărirea sânilor este, în general, cea mai populară procedură din 2018

eliminarea ridurilor și liposucția sunt proceduri care au crescut, cel mai repede, în popularitate

52% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani ar vrea să fie „retușate” prin operații estetice

Efectul Love Island

Efectul a fost descoperit după ce clinicile au raportat o creștere de 200% a cererii pentru proceduri precum mărirea buzelor. Specialiștii au observat că femeile vor să arate ca  personajul din reality-show-ul The Love Island, Megan Barton-Hanson.

Începând cu vârsta de 19 ani, Megan continuă seria de proceduri cosmetice, inclusiv mărirea sânilor și umplerea buzelor. În acest sens, despre apariția lui Megans în emisiune se spune că a trimis multe femei la clinică pentru operații estetice.

Tânăra este extrem de deschisă cu privire la alegerea ei de a avea o intervenție chirurgicală și susține că „a face o intervenție chirurgicală este o formă de iubire de sine. Este dreptul femeilor să se simtă puternice în corpurile lor. Dacă operația ajută, nu ar trebui să punem asta la îndoială”.

Al patrulea val al ideologiei feministe tinde să fie reformat pentru a susține procedurile cosmetice. Asta se face prin limbajul „a fi puternic, a te simți bine în propria piele”. Această mișcare coincide cu creșterea accesibilității la procedurile cosmetice.

Apoi, toate discuțiile despre procedurile cosmetice sunt stopate atunci când se insistă că este dreptul femeii la autonomia corpului.

„Este vorba de împuternicirea chirugiei sau de presiunea patriarhală care a transformat femeile să se conformeze să arate într-un anumit fel?” Este întrebarea principală a jurnalistei Moya Lothian-McLean.

Poate că, în unele cazuri, este necesar ca cineva să-și facă o intervenție chirurgicală pentru a se simți confortabil în pielea sa. Dar, pentru mulți, insecuritățile pe care încearcă să le remedieze sunt direct legate de consumul imaginilor cu fețe și corpuri modificate cosmetic. Doar pentru că ceva implică femei, nu îl face feminist”, a menționat tânăra, adăugând că, deși este în mod evident dreptul unei femei de a alege ce face cu corpul ei, ar putea exista mai multe întrebări cu privire la ce alte presiuni au influențat alegerile ei cosmetice.

Social

Deceniul hărțuirii femeilor pe internet

Publicat

pe

PE SCURT

Noi nu suntem într-o lume post-feministă, în ciuda faptului că cineva vrea ca tu să crezi asta. Dacă ne uităm la ultimii 10 ani de hărțuire online și furie necontrolată din partea bărbaților care cred că sunt „adevăratele” victime din societatea modernă, este clar că terenul de joc are încă o mulțime de capcane pentru femei, explică jurnalista Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

PE LUNG

La începutul acestei decadei, femeile nu erau pregătite la retorica precum că, la răspunsul afișării puterii feminine, mulți bărbați s-au dovedit a fi la fel de fragili ca cojile de ouă. Mulți bărbați nu aveau niciun interes să vadă femeile într-un domeniu, în afară de cea a ajutorului. Odată cu eliminarea barierelor instituționale, singurul recurs rămas la acești bărbați a fost să hărțuiască femeile.

Bărbații erau supărați. Până în 2010, 76% dintre adulți erau pe internet și până în 2011, 50% au folosit site-urile de rețele sociale. Ei puteau folosi internetul pentru a forma diferite grupuri de interese, fie cu colegii de liceu, fie un grup în care să facă schimb de rețete vegetariene. Dar, a fost mai puțin fantastic când s-au descoperit platformele cu misoginii care împărtășeau imagini și opinii violente cu o supraveghere minimă. În 2012, o femeie islandeză pe nume Thorlaug Agustdottir a găsit un grup pe Facebook numit „Bărbații sunt mai buni decât femeile” care conținea imagini cu femei bătute brutal. Când a raportat-o, Facebook a descoperit că nu le încalcă standardele și l-a etichetat „umor controversat”. 

În 2014, Amanda Hess a scris despre cum, când era în vacanță, un bărbat a făcut un cont pe Twitter dedicat hărțuirii ei cu mesaje precum „fericit să spun că trăim în același stat. Te urmăresc și când te găsesc, o să te violez și să-ți tai capul”. 

Hess scria despre sex și întâlnire, dar asta s-a întâmplat femeilor din toate domeniile. După cum a menționat Hess, comentarii similare au fost îndreptate către Alyssa Royse, bloggeră de sex și relații, pentru că a spus că urăște The Dark Knight: „Ești clar retardată, sper că cineva te împușcă, apoi te violează” i-a spus lui Kathy Sierra, scriitoare de software, codare și design.

„Sper că cineva îți va taia gâtul.”

Când oamenii îți spun că o să te omoare sau să te violeze, nu este normal să accepți asta ca fiind ceva normal. Catherine Mayer, fondatoarea Partidului britanic pentru egalitatea femeilor, a primit un mesaj pe Twitter în 2013, spunând: „O bombă a fost plasată în afara casei tale. Am fixat ora 10:47 pe un cronometru și va distruge totul”. Când a scris despre asta, articolul a fost intitulat: „Am primit o amenințare cu bombă pe twitter. Am avut dreptate să-l raportez?”

Singurul mod de a nu fi atacat a fost să nu vorbim deloc. Sau cel puțin, să nu exprimi niciodată opinii care te-ar putea diferenția de „turmă”. Așa că, un număr de femei s-au oprit. Un studiu din 2016 realizat de Alice Marwick, de la Institutul de Cercetare a Datelor și Societății, a descoperit că „femeile tinere… sunt mai puțin susceptibile să contribuie online, deoarece sunt îngrijorate să fie atacate pentru asta”.

Donald Trump și adversarele

Faptul că am ajuns să acceptăm hărțuirea bărbătească în acest deceniu a făcut ca un candidat la președinție  SUA să fie înțelegător cu privire la hărțuirea femeilor și „să le apuce de păsărică”, așa cum a făcut Trump. Trump a mers pe atacurile sexiste cu adversarele sale feminine, susținând că nimeni nu va vota pentru o singură candidată Carly Fiorina, spunând: „Vă puteți imagina asta fața următorului nostru președinte? Adică, este o femeie și nu trebuie să spun lucruri rele, dar, într-adevăr, oameni buni. Suntem serioși?” El a continuat la adresa lui lui Hillary Clinton: „Dacă Hillary Clinton nu-și poate satisface soțul, ce o face să creadă că poate satisface America?”.

Mulți dintre adepții lui Trump nu au tolerat doar acest comportament. Au văzut-o ca un punct de vânzare. În timp ce Trump a luptat împotriva lui Hillary Clinton, tricourile cu mesaje precum „Trump that Bitch” sau „Life’s a bitch, not vote for one” au fost populare și s-au vândut. 

Și acum suntem aici. Cu un președinte care hărțuiește o activistă de 16 ani pe Twitter, deoarece încearcă să atenueze daunele provocate de schimbările climatice. Și iată-ne, restul dintre noi. Femeile, care încă încearcă să lucreze într-o lume în care capcanele sunt mai numeroase decât am fost determinate să credem și unde poți fi atacată pentru aproape orice.

Unele dintre femeile din acest articol au supraviețuit și chiar au prosperat în ciuda campaniilor de hărțuire împotriva lor. Greta Thunberg este personajul anului al revistei Time. Brianna Wu candidează la Congres.

Au fost mai puternice decât ar fi trebuit să fie vreodată. Dar apoi, suntem ceilalți dintre noi, care am urmărit cum aceste femei au fost hărțuite de-a lungul deceniului și ne-am gândit „Chiar nu vreau să mi se întâmple asta”.

Citește și reportajul Moldova.org:
OBIECTUL PE NUME „FEMEIE”

Într-un sondaj Amnesty International din 2017, 76% dintre femei au spus că au schimbat modul în care au folosit social media după ce au fost hărțuite. 32% dintre femei au declarat că au încetat să posteze conținut care își exprimă părerea cu privire la anumite probleme. Din această cauză, unele voci foarte importante se pierd. 

Femeile care lucrează în politică sunt acum instruite de organizații precum VoteRunLead despre cum să se ocupe și să răspundă la hărțuire. Anticipează instruirea a 30.000 de femei până în 2020. Acest lucru este vital, dar nu face ca politica să pară mai atrăgătoare.

Unele femei aleg pur și simplu să renunțe la muncă în general. Dacă sunteți acasă cu propriii dvs. copii, vor fi mai puțini bărbați care amenință să vă ucidă.

Eliminarea barierelor instituționale și totuși să permită hărțuirea este similară cu primirea unei femei într-un birou plin de scorpioni. 

Bărbații susțin că nu există o diferență de remunerare între sexe, deoarece femeile aleg un loc de muncă mai prost plătit. Nimeni nu se trezește dimineața și spune: „Vreau într-adevăr un loc de muncă care mă plătește prost”. Majoritatea oamenilor ar accepta cu veselie sume imense de bani pentru munca lor. Iar, femeile astăzi aleg joburi considerate pentru bărbați cum ar fi știința politică, criminalitatea, justiție și reformă, administrarea afacerilor și sunt în număr egal în instituțiile de învățământ cu bărbații, a scris Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

Dar, unii nimeni nu se angajează gândindu-se „abia aștept să câștig mai puțin”. Este foarte rezonabil să alegi să nu lucrezi în industrii cu plăți mai mari atunci când devine clar că sunt industrii în care vei fi vulnerabil la atacuri și amenințări de viol. De asemenea, este rezonabil să acceptați un loc de muncă mai puțin plătit la o companie unde veți fi hărțuit mai puțin.

Foto principală: Gary Chow

Citește mai departe

Social

Emisiunea Moldova.org: Cum vorbim despre … feminism?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

La 24 iunie, Moldova.org a lansat o serie de emisiuni în care părinții, bunicii sau copiii vor vorbi și explica unor altora ce este toleranța, cum au loc protestele, despre feminism, Transnistria, democrație și alte subiecte actuale.

PE LUNG

A doua emisiune este despre feminism. Invitații emisiunii sunt: sociologul Petru Negură și fiica lui Voica.

Voica are 7 ani. Ea nu înțelege de ce un bărbat ar putea să-i interzică unei femei să lucreze. Tot ea se întreabă de ce oamenii nu ar avea aceleași drepturi? Cum îi răspunde tatăl Petru Negură la aceste întrebări legate de feminism, vedeți în emisiunea „Cum vorbim despre…?”.

Cum vorbim despre… feminism?

Cum discutăm cu cei mici despre feminism, egalitate de gen și discriminare? Despre toate acestea vorbim în emisiunea Moldova.org, episodul 2.

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 8 juli 2019

Emisiunea „Cum vorbim despre..?” va avea șapte episoade. Emisiunile vor ajuta publicul să înțeleagă importanța lansării discuțiilor pe teme de interes public în familie. Vor ajuta adulții să găsească timp și să se pregătească cu informații pentru ca cei mici, dar și bătrânii din familia lor să înțeleagă mai ușor termenii vagi din spațiul public și să îi responsabilizeze să devină cetățeni implicați, să aleagă sursele de informare și să pună la îndoială informațiile pe care le obțin prin intermediul presei politizate.

Acest proiect este susținut de Internews Moldova.

Citește mai departe

Cultură

„Cum să-i explic copilului meu de ce doi bărbați se sărută?” / Moldova.org lansează un proiect nou

Publicat

pe

De către

PE SCURT

„Cum să-i explic copilului meu de ce doi bărbați se sărută?”, „Pe moldoveni nu-i mai dezveți să dea mită!”, sunt doar câteva din reacțiile pe care le avem când e vorba de subiecte mai sensibile, teme greu de abordat, de explicat și care pot isca discuții aprinse.

Pentru a arăta cum putem duce aceste discuții, Moldova.org a provocat două generații, părinți și copii mici, copii adulți și părinți în vârstă, bunici și nepoți să vorbească, să explice, să dezbată teme precum toleranța, democrația, separatismul, propaganda, corupție și altele. Astfel a luat naștere emisiunea „Cum vorbim despre…?” pe care o vom lansa în curând.

PE LUNG / De ce facem asta?

Proiectul Moldova.org își propune să vină cu soluții la problema lipsei de conținut adaptat categoriilor speciale de vârstă – copii și bătrâni – care să-i ajute să înțeleagă mai bine specificul mai multor termeni complecși vehiculați de zeci sau sute de ori zilnic în presă și spațiu public sau online.

O altă problemă e plasarea exclusivă a acestei responsabilități pe umerii școlii sau instituțiilor de stat. Astfel, părinții ajung a fi neputincioși și nepregătiți pentru a explica propriilor copiii, în termeni ușor de înțeles, complexitatea mai multor fenomene sociale. De aici și frecventele întrebări retorice din spațiul public ale părinților „Cum îi explic „asta” copilului meu?”.

De asemenea, o problemă pe care am întâlnit-o în activitatea noastră (în campania Poporul Gândește pe care am implementat-o anul trecut) — bătrânii sunt privați de surse de informare diverse, având la îndemână doar televizorul. În majoritatea cazurilor, termenii vehiculați în timpul buletinelor de știri sunt vagi și îi împiedică să înțeleagă subiectele în complexitatea lor, iar agenda editorială a posturilor TV este mai mult dictată de politica internă și externă.

Emisiunea „Cum vorbim despre..?” va avea șapte episoade, în care cei 14 protagoniști vor discuta despre corupție, toleranță, Transnistria, manipulare, democrație, UTA Găgăuzia, feminism. Cele șapte emisiuni vor ajuta publicul să înțeleagă importanța lansării discuțiilor pe teme de interes public în familie. Vor ajuta adulții să găsească timp și să se pregătească cu informații pentru ca cei mici, dar și bătrânii din familia lor să înțeleagă mai ușor termenii vagi din spațiul public și să îi responsabilizeze să devină cetățeni implicați, să aleagă sursele de informare și să pună la îndoială informațiile pe care le obțin prin intermediul presei politizate.

Acest proiect este susținut de Internews Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură16 ore în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie2 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova2 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social3 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură3 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură3 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Cultură4 zile în urmă

Irina Rimeș va promova Ziua lui Brâncuși, iar Internetul s-a întors împotriva ei. Explicăm de ce

PE SCURT Artista Irina Rimeș, originară din Republica Moldova, a fost numită săptămâna trecută ambasadoare a Zilei Constantin Brâncuși. Decizia...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

PoliticăO săptămână în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829