Poți să-ți faci operație plastică și să rămâi feministă?

PE SCURT

Fac modificările cosmetice parte dintr-o nouă eră a „iubirii de sine”? Sau ideologia feministă este interpretată greșit?, se întreabă jurnalista Moya Lothian-McLean se întreabă, pe BBC Reel. Potrivit mișcării feministe și promotorilor egalității de gen, femeile, la fel ca bărbații, au autonomie față de propriile corpuri, iar în ultimele timpuri, au existat un număr tot mai mare de tineri care urmează proceduri cosmetice chirurgicale și nechirurgicale.

PE LUNG

Autonomia corporală este unul dintre pilonii centrali ai feminismului modern. Asta se referă la consimțământ, avort și hărțuire sexuală.

În acest sens, jurnalista se întreabă: dar acest concept feminist a fost adoptat în mod involuntar pentru a susține ascensiunea chirurgiei cosmetice? Sau, ar trebui să acceptăm că autonomia corporală înseamnă că nu putem pune la îndoială faptul că procedurile cosmetice ar putea să fie o normă?

92% dintre persoanele din Marea Britanie care fac operații cosmetice sunt femei

mărirea sânilor este, în general, cea mai populară procedură din 2018

eliminarea ridurilor și liposucția sunt proceduri care au crescut, cel mai repede, în popularitate

52% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani ar vrea să fie „retușate” prin operații estetice

Efectul Love Island

Efectul a fost descoperit după ce clinicile au raportat o creștere de 200% a cererii pentru proceduri precum mărirea buzelor. Specialiștii au observat că femeile vor să arate ca  personajul din reality-show-ul The Love Island, Megan Barton-Hanson.

Începând cu vârsta de 19 ani, Megan continuă seria de proceduri cosmetice, inclusiv mărirea sânilor și umplerea buzelor. În acest sens, despre apariția lui Megans în emisiune se spune că a trimis multe femei la clinică pentru operații estetice.

Tânăra este extrem de deschisă cu privire la alegerea ei de a avea o intervenție chirurgicală și susține că „a face o intervenție chirurgicală este o formă de iubire de sine. Este dreptul femeilor să se simtă puternice în corpurile lor. Dacă operația ajută, nu ar trebui să punem asta la îndoială”.

Al patrulea val al ideologiei feministe tinde să fie reformat pentru a susține procedurile cosmetice. Asta se face prin limbajul „a fi puternic, a te simți bine în propria piele”. Această mișcare coincide cu creșterea accesibilității la procedurile cosmetice.

Apoi, toate discuțiile despre procedurile cosmetice sunt stopate atunci când se insistă că este dreptul femeii la autonomia corpului.

„Este vorba de împuternicirea chirugiei sau de presiunea patriarhală care a transformat femeile să se conformeze să arate într-un anumit fel?” Este întrebarea principală a jurnalistei Moya Lothian-McLean.

Poate că, în unele cazuri, este necesar ca cineva să-și facă o intervenție chirurgicală pentru a se simți confortabil în pielea sa. Dar, pentru mulți, insecuritățile pe care încearcă să le remedieze sunt direct legate de consumul imaginilor cu fețe și corpuri modificate cosmetic. Doar pentru că ceva implică femei, nu îl face feminist”, a menționat tânăra, adăugând că, deși este în mod evident dreptul unei femei de a alege ce face cu corpul ei, ar putea exista mai multe întrebări cu privire la ce alte presiuni au influențat alegerile ei cosmetice.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.