Pot cere compensație doar pentru zborurile din UE sau și cele extra UE?

Chiar și pe cei atrași de destinații mai deosebite sau mai îndepărtate, nu-i păzește nimic de riscul ca zborul să întârzie sau să fie anulat. Ba din contra, distanțele sunt mai mari și deseori mai presupun unele escale, ceea ce dublează probabilitatea unor situații imprevizibile. Mulți dintre călători s-ar gândi în ce măsură este valabil regulamentul UE și dacă ai ajuns să ai de suferit, în ce măsură poți solicita o compensație. 

Drepturile pasagerilor aerieni conform regulamentului UE

Regulamentul 261/2004 a fost stabilit cu scopul de a apăra drepturile pasagerilor, ce zboară dintr-o țară UE sau către o țară UE, iar compania aeriană este una europeană. Deși la capitolul curselor pe teritoriul UE totul este prevăzut, cum rămâne cu zborurile după hotarele ei? Vești bune, pasagerii au dreptul de solicita despăgubiri pentru întârzierea și anularea zborului și în alte cazuri.

Destinația finală în afara UE

Încă din 2004, legislativul European a decis să extindă valabilitatea regulamentului pentru toate zborurile ce au ca punct inițial o țară membră. De exemplu, destinația ta finală este în China sau India, iar cursa ta începe din România, indiferent de numărul escalelor, ai dreptul de a solicita  compensație pentru întârzierea sau anularea zborului.

Dacă punctul inițial este o țară non-UE

Chiar dacă trebuie să schimbi vreo trei avioane, pentru a ajunge în destinația finală, atât timp cât aceasta se află pe teritoriul UE, iar operatorul aerian este din statele membre, ai dreptul să soliciți o despăgubire în caz de întârziere sau anulare a cursei. Să presupunem că zbori din New York, până în Roma, iar compania aeriană este germană, atunci regulamentul poate fi aplicat. 

Da, s-ar putea să fie bulversant să clarifici toate aceste detalii, dar oricând te poți adresa echipei AirAdvisor pentru a primi ajutor. Dacă se întâmplă să ai de suferit din cauza curselor anulate sau întârziate, a căror destinație inițială sau finală este o țară UE, atunci poți primi o compensație a cărei sumă să varieze de la 250€ până la 600€, în funcție de distanța care trebuia parcursă și timpul de întârziere. Conform regulamentului, timpul de întârziere la destinație nu trebuie să depășească 3 ore.

Care sunt drepturile mele dacă compania aeriană este non-UE?

Chiar dacă crezi că Regulamentul UE nu se aplică în cazul tău, s-ar putea să greșești, pentru că acesta are ca scop să apere drepturile pasagerilor și prevede un spectru larg de situații. Astfel, acesta garantează că pasagerul va primi o despăgubire, atât timp cât cursa pornește dintr-un stat membru a UE, indiferent de originea companiei aeriene. Contrar este situația când călătorești dintr-un stat înafara granițelor UE, către o destinație din UE, dar operatorul nu face parte din comunitate — regulamentul nu va proteja clientul. 

Sfaturi pentru cursele înafara UE

  1. Dacă este vorba despre escale, atunci fără rezervările împreună, deoarece companiile aeriene conlucrează între ele și probabilitatea întârzierilor este mai mică. 
  2. Alege cursele cu un timp mai mare între escale, pentru că dacă se întâmplă să întârzie avionul din destinația inițială, vei a avea o mai mare probabilitate să reușești la următorul.
  3. La retur, optează pentru o companie aeriană din UE, deoarece ea se supune Regulamentului 261/2004.
  4. Informează-te și despre regulamentele și legile altor țări, deoarece poți primi compensații și pentru zboruri în Turcia sau Israel.
  5. Insistă să te ocupi tu de biletele pe care le procuri, pentru a te asigura că ai dreptul să soliciți unele compensații.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.