Populația cheltuie mai mulți bani decât are

Venitul mediu disponibil de persoană pentru fiecare lună din anul precedent a constituit 1444,7 lei, potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică. Aceste venituri depășesc banii disponibili ai populației din anul 2010 cu circa 13,4 la sută.

Veniturile din activitățile pe cont propriu reprezintă sursa principală de venit a populației.

Veniturile obţinute din activitatea individuală agricolă constituie 10,0% din totalul veniturilor disponibile, iar cele din activitatea individuală non-agricolă – 6,8%, fiind la nivelul anului precedent.

Cu o pondere de circa 15,3 puncte procentuale sunt veniturile obținute din transferurile bănești de peste hotare, la general, aceste venituri au atestat o ceștere de 3 la sută comparativ cu cele din anul 2010.

Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 19,7% faţă de 11,3% în cazul populaţiei din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populaţia rurală este caracteristică şi o pondere mai mare pentru prestaţiile sociale, contribuţia acestora fiind 21,3%, comparativ cu 15,2% în mediul urban.

Cel mai paradoxal lucru în toată statistica veniturilor și cheltuielilor este faptul că cheltuielile per cap de locuitor depășesc cu aproximativ 90 de lei veniturile acestora.

Cea mai mare parte din cheltuieli sunt destinate necesarului de produse alimentare – 42,5 puncte procentuale, după care au urmat cheltuielile pentru îmbrpcăminte, pentru sănătate oamenii au cheltuit aproape cel mai puțin, doar 5,4% din totalul cheltuielilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare