Ponderea populatiei defavorizate, amplasate sub minimul de existenta, constituie 72,2%

Ponderea populatiei defavorizate, amplasate sub minimul de existenta, a constituit 72,2% in 2004, se arata intr-o analiza a Departamentului Statistica si Sociologie, efectuata in baza unor cercetari a bugetelor gospodariilor casnice. Populatia saraca, veniturile careia nu acopera 50% din minimul de existenta (339,9 lei), reprezinta 30,7%. Din totalul populatiei defavorizate, 70,4% o constituie populatia rurala. Valoarea minimului de existenta, pe parcursul anului trecut, a constituit in medie pe o persoana circa 680 lei lunar.

Salariul mediu pe economie de 1103,8 lei, inregistrat in anul tecut, a depasit minimul de existenta pentru populatia apta de munca de 1,5 ori. Minimul de existenta pentru populatia apta de munca a fost de 718,9 lei.

In 2004, salariul maxim a fost inregistrat pentru activitatile financiare (sistemul bancar si de asigurari), marimea acestuia a depasit nivelul minim al salariului inregistrat pentru agricultura de 5,1 ori.

Desi pe parcursul anului trecut au fost inregistrate majorari ale salariului mediu pentru fiecare activitate economica, salariatii din agricultura si invatamant dispun de lefuri mai mici decat minimul de existenta pentru populatia apta de munca. Astfel, salariul mediu nominal al unui lucrator din agricultura reprezinta 88,2% din minimul de existenta, iar pentru cei incadrati in invatamant acest indicator reprezinta 99%.

Potrivit statisticienilor, pe parcursul anului trecut s-a imbunatatit situatia in ramura sanatatii, unde salariul mediu a depasit minimul de existenta cu 16,9%, comparativ cu anul precedent, cand acesta a constituit 86,5% din valoarea minimului de existenta. Totodata, salariul mediu pentru activitatile financiare depaseste valoarea minimului de existenta de 4,5 ori, iar pentru transporturi, depozitare si comunicatii – de 2,5 ori. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.