Mentinerea tendintei de agravare a situatiei in domeniul tuberculozei pe parcursul mai multor ani se datoreaza politicilor sociale inadecvate ale statului, a afirmat pentru Info-Prim Neo Ion Mereuta, doctor habilitat in medicina, profesor universitar.
Mereuta considera ca includerea tuberculozei si altor boli sociale in lista maladiilor tratate din asigurarile medicale obligatorii este o eroare, care, iminent, duce la majorarea numarului de imbolnaviri. Incluse in lista respectiva, bolile sociale ramin a fi tratate doar dupa depistare, lucrul profilactic fiind totalmente ignorat. Aceasta in conditiile cind, spune sursa citata, circa 450 de mii de oameni din localitatile rurale nu au polite de asigurare medicala.
Doctorul habilitat in medicina este sigur ca prevenirea si tratarea maladiilor sociale trebuie efectuate prin programe solide de stat, prin crearea unui Fond National al Sanatatii, care va finanta aceste activitati. „Daca statul nu va depune toate eforturile pentru profilactica maladiilor social -conditionate, vom culege rezultate greu de imaginat”, a spus Ion Mereuta, adaugind ca tuberculoza este boala saraciei si apare acolo, unde exista subalimentatia, care, la rindul ei, provoaca schimbari imunologice.
O alta cauza, nu mai putin importanta, a majorarii numarului de imbolnaviri de tuberculoza si a altor maladii sociale, este migratia excesiva a populatiei si lipsa unui control adecvat al persoanelor care iese si intra in tara. Ion Mereuta afirma ca toate persoanele, care pleaca peste hotarele R.Moldova, trebuie sa treaca o testare serioasa si sa iasa cu un certificat de sanatate, iar cei care intra, sa faca investigatiile de rigoare si sa nu fie admisi in tara fara acest certificat. „Trebuie sa ne gindim la fondul genetic, in caz contrar tara in care exista 179 mii de invalizi, 15 mii bolnavi de tuberculoza, 200 de mii de bolnavi psihiatrici, tara, in care de mai multi ani nu exista spor natural, dar exista migratie excesiva, copii parasiti, batrini neingrijiti, unde exista criza demnitatii, mentalitatii, moralitatii, nu are sorti de izbinda”, a declarat Ion Mereuta.
in anul trecut in Moldova, inclusiv regiunea transnistreana, au fost inregistrate circa 5600 cazuri de tuberculoza, ceea ce este cu circa 500 de cazuri mai mult, decit in anul 2004. Morbiditatea a constituit 133,4 imbolnaviri la o suta de mii de populatie, iar incidenta tuberculozei s-a majorat cu 9,2 % fata de anul precedent.
Cea mai mare incidenta a tuberculozei s-a inregistrat in raioanele Criuleni, Straseni, Calarasi, Ialoveni, municipiul Chisinau, Telenesti, Ungheni.
Specialistii afirma ca profilaxia si depistarea tuberculozei este mult mai complicata decit a altor boli contagioase. in cazul tuberculozei, ca boala infectioasa, lipseste perioada de incubatie, tuberculoza se caracterizeaza prin afectarea tuturor organelor si sistemelor omului, din care cauza simptomele clinice pot fi multiple, tuberculoza are o simptomatica limitata, sau chiar uneori nu are simptome clinice caracteristice. // Info-Prim Neo