Politica europena privind imigratia si efectele ei

in fiecare an, mii de imigranti ilegali traverseaza Oceanul Atlantic in barci micute pentru a a ajunge in insulele Canare, poarta lor de intrare in Uniunea Europeana. Autoritatile spaniole nu-i pot trimite inapoi, pentru ca Spania nu are acorduri bilaterale de repatriere cu multe dintre statele de pe coasta de vest a Africii. Asa ca ii trimite in inima Europei. Imigratia ilegala reprezinta o chestiune arzatoare pentru multe dintre tarile Uniunii Europene si oficialii de la Bruxelles cauta mjloace prin care sa stavileasca afluxul de imigranti. insa de la teorie la practica e cale lunga, dupa cum o dovedeste cazul Spaniei.

Paza de coasta patruleaza de-a lungul tarmurilor insulelor Canare teritoriu spaniol care constituie granita cea mai sudica a Uniunii Europene. in fiecare saptamina, paza de coasta pescuieste zeci de imigranti care se incumeta sa strabata cei aproximativ 100 de km care despart coasta Africii de insulele Canare in barci micute din lemn, cioplite de mina.

"De obicei sunt uzi leoarca, au arsuri grave datorita soarelui puternic, si sunt intr-o stare deplorabila", spune un ofiter din paza de coasta.

in fiecare an, sute de imigranti mor pe mare, incercind sa ajunga in Europa. Iar pentru cei care izbutesc sa supravietuiasca, bucuria victoriei nu tine prea mult, spune Gerardo Mesa, presedintele Crucii Rosii din insula Fuerteventura, din arhipelagul insulelor Canare.

"Cind vad unde au ajuns – pe o insula de care nu au auzit niciodata si nu pe continent, asa cum credeau -, cind afla ca vor fi lasati in strada, de capul lor, fara mincare si fara adapost, si ca vor fi obligati sa fure, sa se prostitueze sau sa vinda droguri atunci toate iluziile si sperantele lor se naruie dintr-o data."

Valencia este un oras din Spania, aflat pe continent, la citeva sute de kilometri nord de insulele Canare.

Aici si in alte orase asemenea Valenciei ajung in cele din urma multi dintre imigrantii sositi in barcutele de lemn. Sunt imbarcati de catre autoritati, cu maxima discretie, la bordul unor avioane care ii duc pe continent.

Odata ajunsi acolo, li se da drumul. in sfirsit, sunt pe teritoriul Uniunii Europene, insa ce folos, fiindca nu au nimic. Politicienii locali numesc aceste transporturi "cursele rusinii".

Alicia de Miguel, din administratia locala din Valencia, este de parere ca politica autoritatilor spaniole nu este corecta fata de imigranti si nici fata de orasele care se vad obligate sa ii gazduiasca.

"Guvernul de la Madrid ar trebui sa treaca de la vorbe la fapte. Avem nevoie de legi clare in aceasta privinta. Trebuie sa stim exact ce avem de facut si ce urmeaza sa se intimple cu acesti oameni."

"Ce vor face dupa ce vor ramine aici o saptamina, doua, trei? Avem nevoie de o politica clara privind imigratia, care sa ia in considerare nu numai prezentul, ci si viitorul sistemului de asigurari sociale din Spania. Si nu doar din Spania, ci din intreaga Uniune Europeana."

ingrijorarea pare sa fie impartasita si de alte tari europene, citusi de putin bucuroase ca Spania aduce, intr-o Europa fara granite, avioane intregi de imigranti ilegali carora le da apoi drumul sa plece incotro vad cu ochii. La Madrid insa, guvernul pare sa nu aiba nici un fel de indoieli.

Printr-o amnistie recenta, guvernul a oferit citorva sute de mii de imigranti sansa de a obtine documente legale de sedere in Spania, deci, implicit, in Uniunea Europeana. Ministrul imigratiei, Consuelo Rumi, spune ca guvernul spaniol are si solutii pentru politica sa curajoasa privind imigratia.

"Am transmis un mesaj clar unor tari africane cum ar fi Mali sau Ghana: cetatenii lor nu pot veni pentru a munci la negru in Spania. Nu ar avea nici un viitor aici."

"Asa ca le propunem un tirg: acceptam citiva imigranti, cu conditia sa fie inregistrati legal si daca e nevoie de forta de munca. in schimb, aceste tari trebuie sa ia masuri pentru a opri afluxul de emigranti ilegali, iar in cazul in acestia ajung totusi in Spania, tarile de origine trebuie sa se angajeze ca ii vor primi inapoi."

Pe plajele izolate din insulele Canare, departe de ochii turistilor, zac imprastiate sau plutesc in deriva haine rupte, pantofi desperecheati, si ramasitele unei barcute mici de lemn – dovezi ale traficului ilegal de persoane dar si ale unei politici europene neunitare privind imigratia.

Fiecare tara abordeaza problema in felul ei, si, in timp ce politicienii se contrazic, imigrantii ilegali continua sa soseasca, in cautarea unei vieti mai bune.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.