Poliţia arestează membrii PL, acuzându-i de trafic de droguri

Vasile Grădinaru, comisarul poliţiei din r. Orhei s-a dezlănţuit împotriva membrilor Partidului Liberal din această localitate. Aici a fost reţinut abuziv Sergiu Dulghier, maşina căruia a fost utilizată în campania electorală. Tânărul face parte din PL. Microbuzul cu 12 tineri a fost reţinut joi seara, în timp ce tinerii se adunau să meargă la mănăstirea Saharna. De microbuz s-a apropiat un bărbat îmbrăcat în civil care, spunând că e poliţist, a cerut şoferului să ia calea spre comisariat acuzându-i pe tineri că merg la proteste. Sergiu a zis că în acest caz nu se duc nicăieri şi a luat calea spre casă. În poartă, maşina a fost înconjurată de vreo 20 de poliţişti. Tinerii au primit indicaţia să nu iasă din maşină. Potrivit martorilor, un poliţist a scos un pachet despre care a spus că sunt droguri depistate în microbuz. La Comisariatul de poliţie tinerilor li s-a cerut să scrie că, la indicaţia lui Sergiu Miron, preşedintele interimar al OT PL, s-ar fi pornit la proteste în Chişinău, altfel riscă să fie exmatriculaţi de la colegiul în care învaţă.
Acum, Sergiu Dulghier este arestat. Mama sa bănuieşte că a fost, bătut deoarece nu i se permite să-l vadă, să-i transmită haine călduroase sau mâncare ca să nu vadă în ce stare este. Sergiu Miron cu soţia şi copilul mic au fost nevoiţi să părăsească localitatea şi în prezent se ascund. Maria Miron, mama lui Sergiu Miron, ne-a informat că deja câteva zile la rând vin poliţişti la ea acasă şi, fără a-i spune cauza, îl caută pe feciorul ei. Unul din ei le-a filmat poarta pe care scrie „Basarabia – pământ românesc”.
„Poliţia se comportă ca nişte câini turbaţi, dictatura poliţienească instaurată în 2001 acum a atins apogeul”, e de părere Valeriu Covaş, avocat din această localitate. Acesta a încercat să afle de ce poliţia din Orhei îl caută pe Sergiu Miron, dar nu a primit niciun răspuns. Totodată, împreună cu părinţii, e în căutarea a încă a trei tineri, unul din care este Ion Tricolici, membru PDM. „Ne-au trimis la Comisariatul de poliţie Vulcăneşti, acolo ne-au spus că nu au aşa reţinuţi, acum ne întoarcem la Chişinău, să-i căutăm. Doar transparenţa şi mecanismele internaţionale ar mai putea să ne scape de aceste fărădelegi”, a conchis avocatul.
Într-un apel adresat comunităţii internaţionale privind arestările şi tortura cetăţenilor în urma acţiunilor de protest de la 7 aprilie, primarul or. Chişinău, Dorin Chirtoacă spune că accesul în locurile de detenţie este îngrădit în totalitate, inclusiv pentru avocaţi sau pentru organizaţiile de protecţie a drepturilor omului. „În mun. Chişinău au fost internaţi în spitale peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie. Dispunem de informaţii că pentru a ascunde maltratarea tinerilor, aceştia sunt luaţi din mun. Chişinău şi duşi în comisariate raionale de poliţie (ex.: Vulcăneşti, Taraclia) sau spre destinaţii necunoscute”, se mai spune în apelul prin care comunităţii internaţionale i se solicită să contribuie la încetarea terorii, a răpirilor de persoane şi să garanteze drepturile persoanelor în primul rând la apărare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.