PNUD Moldova si CIVIS au lansat studiul sociologic “Drepturile omului”

“Persoanele cu functii, gratie statului lor, beneficiaza neoficial de mai multe drepturi in detrimentul persoanelor de rand. Drepturile omului sunt incalcate constiincios de catre reprezentantii organelor de stat, inclusiv de catre cele responsabile de protectia drepturilor, cum sunt judecatoriile”, arata rezultatele unui studiu sociologic lansat astazi cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului.

Mai bine de jumatate dintre persoanele chestionate in cadrul cercetarii sociologice (53%) considera ca drepturile omului in Moldova sunt incalcate sistematic, 35% afirma ca acestea sunt incalcate ocazional, si doar 5% sustin ca acestea practic nu se incalca. Alte 8% dintre chestionati nu au putut sa raspunda sau nu au dorit sa se pronunte in acest subiect.

Solicitati sa spuna care drept personal li se incalca cel mai evident, 16% dintre respondenti au mentionat ca este vorba despre dreptul la munca, 11% – dreptul la un trai decent, 9% – dreptul la sanatate si cate 4% – dreptul la salarii rezonabile si la pensii decente.

Respondentii au indicat printre institutiile ale caror angajati incalca cel mai des drepturile omului politia, vama, procuratura, liderii de stat, agentii economici privati, institutiile de sanatate si organele de control.

Studiul a fost efectuat de Centrul de Analiza si Investigatii Sociologice, Politologice si Psihologice CIVIS in cadrul Programului PNUD “Sustinerea in implementarea Planului national de actiuni in domeniul drepturilor omului in R. Moldova”. Campania de cercetare a avut drept obiect de studiu situatia generala in domeniul respectarii drepturilor omului: opiniile oamenilor despre drepturile care se incalca cel mai frecvent, categoriile de populatie cel mai des defavorizate in drepturi, institutiile responsabile pentru incalcarea drepturilor.

Potrivit autorilor studiului, scopul acestuia este de a sensibiliza institutiile de care depinde imbunatatirea situatiei in domeniul drepturilor omului. Asemenea cercetari sunt binevenite si pentru ca permit a educa si a informa publicul larg, precum si a evidentia evolutia in timp a opiniilor in acest domeniu.

Investigatia sociologica a fost realizata prin metoda sondajului de opinie si metoda discutiilor focalizate in grup. Cercetarea s-a bazat pe un esantion de 1100 persoane in varsta de la 18 ani si mai mult, din 12 regiuni geografice ale tarii. /Info-Prim/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.