Connect with us
"
"

Important

PNUD a economisit pentru Ministerul Sănătății 923 milioane USD

Publicat

pe

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a livrat Ministerului Sănătății 56% din volumul total de medicamente contractate în cadrul unui proiect de asistență în domeniul achizițiilor de medicamente vitale pentru pacienții din R. Moldova. Aceste eforturi au adus economii la bugetul statului de peste 923.000 mii dolari SUA, adică 23% față de bugetul alocat.

Acum cinci luni, a fost semnat un acord prin care Guvernul R. Moldova i-a încredințat PNUD procurarea de medicamente pentru nouă programe naționale și speciale de sănătate, în valoare de 4,25 milioane de dolari.

PNUD a finalizat procesul de contractare a medicamentelor pentru opt din nouă programe de sănătate,  unul fiind în proces de evaluare. Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA, tuberculozei, diabetului zaharat, bolilor mentale sunt  în proces de livrare. Toate medicamentele procurate corespund celor mai înalte standarde de calitate stabilite la nivel internațional.

Companiile distribuitoare au fost selectate prin concurs deschis și competitiv, în conformitate cu regulile de achiziție ale PNUD. Rezultatele licitațiilor, rapoartele de cheltuieli și lista de medicamente procurate sunt publice și actualizate cu regularitate.

„PNUD ne ajută să procurăm medicamente într-un mod eficient și transparent și să asigurăm astfel pacienții cu necesarul de medicamente de calitate, fără întreruperi. Datorită acestui parteneriat deja am reușit să obținem economii importante, ceea ce ne va permite să achiziționăm stocuri suplimentare de medicamente vitale pentru pacienții din Moldova și să salvăm mai multe vieți”, a declarat Viceministra Sănătății Liliana Iașan.

Potrivit estimărilor, până la sfârșitul lunii septembrie PNUD va livra Ministerului Sănătății toată cantitatea de medicamente prevăzută în cele 9 programe naționale și speciale de sănătate pentru acest an, pentru care i-a fost delegată responsabilitatea de procurare.

„Acest parteneriat strategic cu Ministerul Sănătății, pe lângă faptul că asigură pacienților de acces egal și neîntrerupt la medicamente de calitate, în cantități necesare, contribuie și la optimizarea sistemului de achiziții publice din domeniul sănătății și la elaborarea unei politici coerente în domeniul farmaceutic”, a menționat Stefan Liller, Reprezentant permanent adjunct al PNUD în Republica Moldova.

PNUD are o experiență considerabilă la nivel mondial în domeniul achizițiilor publice. Totodată, este considerată cea mai transparentă organizație din domeniul asistenței externe la nivel mondial. Indicele de Transparență al Asistenței Externe pentru 2016 plasează PNUD pe prima poziție printre alte 46 agenții internaționale, care reprezintă în total 98% din volumul asistenței oficiale pentru dezvoltare.

Social

COVID-19 explicat: De ce este periculoasă automedicația?

Publicat

pe

De către

Fiecare dintre noi are acasă un sertar plin cu medicamente de tot felul. Acum, în plină pandemie, de frică să ajungă la spital, unii oameni recurg la tratament de sinestătător, chiar dacă administrarea unor medicamente în lipsa recomandării și a supravegherii medicului poate avea efecte foarte grave.

În general, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și autoritățile Republicii Moldova, au tras alarma de multe ori în privința pericolului pe care-l prezintă automedicația. 

Mui multe detalii afli din video de mai jos:

Covid-19 explicat: De ce medicația este mai periculoasă ca niciodată?

Salut, în episodul de azi Ana Gherciu vorbește despre ceea ce mulți dintre noi facem – autodiagnosticarea și automedicația. În încercarea de a evita la maximum spitalele în această perioadă, tratamentul fără supravegherea unui medic specialist poate fi foarte periculos.Ai grijă de sănătatea ta și, dacă mai poți, #staiacasă!

Geplaatst door Moldova.org op Donderdag 14 mei 2020

Citește mai departe

Social

11 mai 2020. COVID-19 PE SCURT: 68 cazuri noi de infecție. Un nou focar într-un centru de plasament

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

68 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Astăzi au fost confirmate 68 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după procesarea a 481 de probe în laborator. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Chișinău – 21. La Ceadâr-Lunga au fost confirmate nouă cazuri, la Bălți – șase cazuri, Cahul, Sângerei, regiunea din stânga Nistrului și Ungheni – câte patru cazuri, Nisporeni – trei cazuri, Căușeni și Ocnița – câte două cazuri, Călărași, Criuleni, Dondușeni, Edineț, Florești, Ialoveni, Rezina, Strășeni și Telenești – câte un caz. Din numărul total de cazuri de infecție din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici- 2, asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 2. Din numărul total de pacienți infectați, 251 se află în stare gravă,  dintre care 21 sunt conectați la respirație asistată. În total, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 4 995.

Totodată, MSMPS anunță despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19: Este vorba despre patru femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 56 ani și 78 de ani.

Un nou focar de infecție cu COVID-19

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre înregistrarea unui nou focar de infecție cu COVID-19, este vorba despre Centrul  de plasament temporar  pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni, unde au fost înregistrate 4 cazuri de COVID -19. Trei cazuri sunt din rândul angajaților, iar un caz din rândul beneficiarilor. Din aceste 4 persoane, două se află în tratament la domiciliu, o persoană este internată în SR Soroca și alta este spitalizată în Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

La moment, în izolatorul Centrului sunt plasate 13 persoane care se află sub monitorizare. Astăzi, au fost colectate 100 de probe la Covid-19 (96 de beneficiari și 4 din rândul personalului). Potrivit ministrei, în cadrul Centrului au fost întreprinse mai multe măsuri de sănătate publică: triajul riguros al beneficiarilor și angajaților prin termometrie, stabilirea contacților din rândul beneficiarilor și angajaților, cu asigurarea monitorizării stării de sănătate, intensificarea regimului de igienizare și dezinfectare a încăperilor, limitarea accesului în grupe, etc.

În Centrul de Plasament Temporar pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni sunt 382 de beneficiari și 214 angajați.

Sindicatele: virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a înaintat o scrisoare deschisă către autoritățile de diferite niveluri, prin care solicită ca virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională. Sindicatul cere introducerea în legislație unui nou cod specific pentru COVID-19 (SARS-COV-2) ca boală profesională. De asemenea, se solicită ca urmașii personalului medical decedat în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu în timpul pandemiei COVID-19, indiferent de stagiul realizat în sistemul public de asigurări sociale, să beneficieze de dreptul la pensie de urmaș a acestuia. iar lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19 – de dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite și de scutirea de la plata impozitului pe imobil aflat în proprietate sau coproprietate. Lucrătorii din ramura sănătăţii care execută, conduc sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, să beneficiaze de un spor de până la 100%, calculat la salariul de bază.

Regimul de carantină din orașul Glodeni, ridicat

Regimul de carantină din orașul Glodeni a fost ridicat astăzi, conform unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale. Pe toată durata regimului de carantină pentru menținerea siguranței cetățenilor aiici au activat 47 de persoane cu 12 unități de tehnică. Acțiunile au fost organizate de angajați din cadrul MAI și reprezentanții Ministerului Apărării. Regimul de carantină în orașul Glodeni a fost introdus pe 14 aprilie 2020, iar începând cu 11 mai ora 00:00 acesta a fost sistat.  Regimul de carantină va rămâne în satul Talmaza din raionul Ştefan Vodă şi în oraşul Ştefan Vodă.

Șase secții de la spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău au fost închise

Șase secții de la  spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău au fost închise, după ce au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus. Anunțul a fost făcut la ședința operativă a Primăriei de șefa Direcției asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi. Acolo au fost efectuate  măsuri antiepidemice urgente de dezinfecție. Toate persoanele diagnosticate au fost internate pentru tratament.

251 de pacienți cu COVID-19 se află în stare gravă, 21 pacienți sunt la respirație asistată

251 de pacienți cu COVID-19 se află în stare gravă, 21 pacienți sunt la respirație asistată, iar 458 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 4 927 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 606 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 33 pacienți cu suspecție la COVID-19. Până la ziua de azi, au fost confirmate 1188 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-283, asistenţi medicali-434, felceri-63, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-388 persoane. S-au tratat 477 lucrători medicali.

Totodată, în ultimele 24 ore, au fost înregistrate două decese cauzate de infecţia COVID-19. Este vorba despre o femeie de 88 ani, din r-nul Fălești, internată la Spitalul Clinic Bălți. Pneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie acută. Într-un alt caz este vorba despre o femeie de 80 ani, din mun. Bălţi, internată la Spitalul Clinic Bălți, pe data de 13 aprilie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială gr. III, insuficienţă cardio-respiratorie, obezitate gr. III.

Totodată, pe parcursul zilei de ieri au fost externate 22 persoane. În total 1980 persoane au fost tratate.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 126 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. În sistemul medical sunt înregistrate două focare

Publicat

pe

De către

Ora 17:30

Alte trei decese provocate de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției a anunțat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19.

Este vorba despre o femeie de 75 ani, din Chișinău, internată la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la data de 27 aprilie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă IC.III (NYHA), diabet zaharat tip 2.

COVID-19 a răpit viața unei femei în vârstă de 92 ani, din r. Strășeni. Internată la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la data de 21 aprilie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, cardiopatie hipertensivă IC.II (NYHA) stadiul C.  Din cauza virusului a decedat și un bărbat în vârstă de 63 ani, din orașul Tiraspol.

În total 1182 persoane au fost tratate, iar 119 au decedat din cauza COVID-19.

Ora 16:40

126 cazuri noi cu COVID-19

126 de cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 878 de probe, a anunțat la un briefing ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Astfel, bilanțul total al cazurilor de infectare a crescut la 3 897.

Totodată, ministra a anunțat că în sistemul medical sunt înregistrate două focare. Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, secția de chirurgie, și despre spitalul raional Sângerei, secția de terapie, maternitate și chirurgie. „Toate secțiile sunt cu profil non-COVID. Tactica de testare în focare va continua atât în cadrul sistemului medical și social, cât și în cadrul comunităților”, a menționat ministra.

Ora 15:20

„Suntem alături de dvs. cu sufletul, dar și iată în mod fizic, în cel mai concret mod. Guvernul României urmează să decidă astăzi un sprijin substanțial pentru RM constând din echipament pentru lupta cu COVID-19. Potrivit proiectului avizat, este vorba de un ajutor de 3,5 milioane de euro”, a menționat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la ceremonia de prezentare de prezentare a ajutorului României acordat Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei cu COVID-19, care a avut loc în fața Spitalului Clinic Republican.

Astfel, o echipă de 42 cadre medicale va efectua o misiune de 15 zile în sprijinul colegilor din Chișinău, Bălți și Cahul. De asemenea, România a oferit 500 000 de măști și 50 000 de combinezoane, dar și 10 izolete concepție a cercetătorilor militari din România.

„Virusul nu cunoaște granițele, singurul cuvânt aplicabil este „solidaritatea” și cu el „pietenia”. Așa ne cunoaștem prietenii”, a spus secretarul de stat al MAI român, Raed Arafat. Potrivit lui, din momentul în care s-a luat decizia de a acorda această asistență,  a luat mai puțin de două zile ca lista de medici și asistenți medicali care au dorit să vină în Republica Moldova să fie completată.

Medicii din România îşi vor desfăşura activitatea în instituţiile medicale din Republica Moldova, după cum urmează: Spitalul Clinic Republican -10 medici,  Institutul de Medicină Urgentă – 15, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” – 5, Spitalul Clinic din Bălți – 4 și Cahul – 8 .

„Gestul  făcut de poporul român, care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei de COVID-19, este unul apreciabil şi de o valoare înaltă. Această activitate vine pentru a consolida sistemul de sănătate şi a salva vieţi omeneşti. Îmi exprim gratitudinea pentru suportul oferit de Guvernul României în diverse domenii”, a menţionat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 14:00

Guvernul Elveției și PNUD sprijină 35 de comunități în prevenirea răspândirii noului coronavirus

Elveția și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare susțin măsurile urgente de prevenire și control a răspândirii COVID-19 în 35 de comunități locale. În respectivele localități au fost create asociații de băștinași, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” susținut de Biroul de cooperare al Elveției, în parteneriat cu PNUD.

26 800 de măști respiratorii, 37 500 perechi de mănuși, 1 785 litri de dezinfectant, precum și 81 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță, toate acestea achiziționate din fonduri elvețiene, sunt oferite comunităților. Echipamente de protecție sunt distribuite și oficiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, centrelor comunitare, azilurilor, orfelinatelor, centrelor de servicii sociale, oficiilor poștale, pentru a asigura o interacțiune mai sigură cu oamenii.

Echipamentul, în valoare totală de circa 37 000 dolari, a fost achiziționat de PNUD din fondurile oferite de Elveția, în baza evaluării necesităților efectuate de Asociațiile de băștinași, în cooperare cu autoritățile centrale și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Ora 12:15

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din România a sosit în Republica Moldova

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății din România a sosit astăzi în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Ministerul Apărării din România a precizat că medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

„Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale contribuie cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”, se arată în mesajul instituției.

Ora 11:00

Ombudmanul propune reducerea amenzilor pentru nerespectarea restrictuiilor de aflare in spatiul public

Avocatul Poporului propune reducerea mărimii minime a amenzii aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, precum și stabilirea unor sancțiuni alternative amenzii. Mihail Cotorobai a propus revizuirea prevederilor articolului 76 1 din Codul contravențional,
care stipulează sancționarea persoanelor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, astfel încât să fie redusă mărimea minimă a amenzii aplicate persoanelor fizice și să fie stabilite sancțiuni alternative amenzii.

Avocatul Poporului notează între altele că amenzile foarte mari aplicate persoanelor fizice și juridice în condițiile actuale, raportate la nivelul de trai în Republica Moldova și veniturile mai reduse ale mai multor categorii de persoane în perioada stării de urgență, ar putea să contribuie și mai mult la aprofundarea sărăciei în rîndul grupurilor vulnerabile, înrăutățirea nivelului de trai al acestora.

Pentru anumite persoane mărimea amenzii este foarte mare chiar și atunci când aceasta este achitată în termen de 3 zile la jumătate din cuantumul stabilit și va afecta considerabil situația materială a persoanei.

Ora 10:00

Cinci noi decese provocate de COVID-19. Bilanțul victemelor ajunge la 116 persoane

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 5 decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați și o femei, cu vârste cuprinse între 63 și 72 de ani.

Asrfel, este vroba despre un bărbat de 63 ani, din mun. Chişinău, transferat de la SCM „Arhanghelul Mihail” la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 22 aprilie. în stare foarte gravă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, diabet zaharat, obezitate gr. III. Un alt bărbat de 68 ani, din Bălţi, care a fost transferat de la SR Bălţi la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 21 aprilie, în stare foarte gravă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, obezitate gr. II.

În alt caz este vorba despre o femeie în vârstă de 68 ani, din r-nul Făleşti. Internată în stare gravă pe data de 28 aprilie în cadrul Spitalul Clinic Republican, transferată din SR Fălești. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, insuficienţă respiratorie, insuficienţă cardiacă.

COVID-19 a răpit viața unui bărbat de 72 ani, din r-nul Cantemir. Internat în cadrul Spitalului Raional Cantemir, pe data de 03 aprilie. Comorbidități: boală psihiatrică, boli somatice. o altă victimă este  un bărbat, 70 ani,  din mun. Bălți, internat pe data de 28 aprilie, în stare gravă la Spitalul Clinic din Bălți.  Comorbidități: Hipertensiune arterială de gradul III, boală cardiovasculară.

Până la ziua de azi, 1182 persoane au fost tratate, dintre care 68 au fost externate pe parcursul zilei de ieri, iar 116 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 9:30

3 mari companii din sectorul automotive s-au reprofilat și produc echipamente de protecție 

Ministerul Economiei a anunțat că, în contextul crizei pandemice, mai multe companii din sectorul automotive au decis să-și reprofileze activitatea, de la producerea huselor pentru transportul auto la confecționare de echipamente de protecție PPE e.g, măști, combinezoane, botoşi şi viziere.

Prima companie care a reușit să se reprofileze a fost „Confezioni Andrea MDV SRL” din Soroca. Fabrica cu capital italian, numără peste 800 de angajați și deține un parc complex de echipament de producție i.e. 4 mașini automate de croire, 60 de maşini de sudare cu ultrasunet și peste 325 de mașini de cusut. În perioada de carantină, compania a reușit să producă zilnic peste 5700 de combinezoane pentru instituțiile medicale din țară și să securizeze peste 320 de locuri de muncă. Capacitatea fabricii este de circa 30,000 combinezoane de protecție.

O altă companie care a acceptat provocarea de a produce echipamente de protecție PPE este – „APM Automotive Protection SRL” din orașul Briceni. Compania cu capital slovac-german angajeaza peste 280 de persoane, și produce săptămânal peste 3000 de combinezoane, securizează 40 de locuri de muncă.

În context, compania – „ConTeyor SRL” cu capital polonez, din raionul Căușeni, specializată în producerea huselor pentru containere folosite la transportarea pieselor auto și-a modificat linia de producție. În prezent compania produce viziere și măști de protecție.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle3 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social5 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

EconomieO zi în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031