Connect with us

Important

PNUD a economisit pentru Ministerul Sănătății 923 milioane USD

Publicat

pe

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a livrat Ministerului Sănătății 56% din volumul total de medicamente contractate în cadrul unui proiect de asistență în domeniul achizițiilor de medicamente vitale pentru pacienții din R. Moldova. Aceste eforturi au adus economii la bugetul statului de peste 923.000 mii dolari SUA, adică 23% față de bugetul alocat.

Acum cinci luni, a fost semnat un acord prin care Guvernul R. Moldova i-a încredințat PNUD procurarea de medicamente pentru nouă programe naționale și speciale de sănătate, în valoare de 4,25 milioane de dolari.

PNUD a finalizat procesul de contractare a medicamentelor pentru opt din nouă programe de sănătate,  unul fiind în proces de evaluare. Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA, tuberculozei, diabetului zaharat, bolilor mentale sunt  în proces de livrare. Toate medicamentele procurate corespund celor mai înalte standarde de calitate stabilite la nivel internațional.

Companiile distribuitoare au fost selectate prin concurs deschis și competitiv, în conformitate cu regulile de achiziție ale PNUD. Rezultatele licitațiilor, rapoartele de cheltuieli și lista de medicamente procurate sunt publice și actualizate cu regularitate.

„PNUD ne ajută să procurăm medicamente într-un mod eficient și transparent și să asigurăm astfel pacienții cu necesarul de medicamente de calitate, fără întreruperi. Datorită acestui parteneriat deja am reușit să obținem economii importante, ceea ce ne va permite să achiziționăm stocuri suplimentare de medicamente vitale pentru pacienții din Moldova și să salvăm mai multe vieți”, a declarat Viceministra Sănătății Liliana Iașan.

Potrivit estimărilor, până la sfârșitul lunii septembrie PNUD va livra Ministerului Sănătății toată cantitatea de medicamente prevăzută în cele 9 programe naționale și speciale de sănătate pentru acest an, pentru care i-a fost delegată responsabilitatea de procurare.

„Acest parteneriat strategic cu Ministerul Sănătății, pe lângă faptul că asigură pacienților de acces egal și neîntrerupt la medicamente de calitate, în cantități necesare, contribuie și la optimizarea sistemului de achiziții publice din domeniul sănătății și la elaborarea unei politici coerente în domeniul farmaceutic”, a menționat Stefan Liller, Reprezentant permanent adjunct al PNUD în Republica Moldova.

PNUD are o experiență considerabilă la nivel mondial în domeniul achizițiilor publice. Totodată, este considerată cea mai transparentă organizație din domeniul asistenței externe la nivel mondial. Indicele de Transparență al Asistenței Externe pentru 2016 plasează PNUD pe prima poziție printre alte 46 agenții internaționale, care reprezintă în total 98% din volumul asistenței oficiale pentru dezvoltare.

loading...

Social

Mold-street: Au fost majorate preţurile la mai mult din jumătate din medicamentele înregistrate pe piaţa Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deprecierea cu circa 5% a leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană a forțat Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) să aprobe revizuirea preţurilor la circa două mii de denumiri de medicamentele de pe piaţă.

Altfel spus au fost majorate preţurile în lei la mai mult din jumătate din medicamentele înregistrate pe piaţa Republicii Moldova. Preţul lor în dolari a rămas îsă neschimbat., scrie Mold-street.com.

PE LUNG

Astfel printr-un ordin emis pe 2 august 2019, de AMDM a fost aprobată lista a 1.945 de medicamente cu preţul de producător revizuit în urma deprecierii cu mai mult de 5% a monedei naţionale în raport cu valuta preţului inclus în Catalogul naţional de preţuri (USD/EUR).

De exemplu comprimatele de citramon produse de Farmstandart-Leksredstva din Rusia vor costa 1,64 lei, cu 11 bani mai scump decât anterior, iar cele de Gripgo ale companiei Kusum Healthcare Pvt.Ltd din India – 4,10 lei, cu 20 de bani mai mult.

S-au scumpit şi cele mai de preţ medicamente înregistrate pe piaţă. De exemplu preparatul Vylvio al companiei AbbVie Biopharmaceuticals GmbH, Elveţia (PROD: AbbVie Deutschland GmbH & Co.KG, Germania) va costa 181.609.02 de lei, adică cu 11.689 lei mai scump, decât anterior.

În prima jumătate a acestui an preţurile la medicamente au înregistrat o reducere cu 0,8%.

loading...

Citește mai departe

Social

Ministra Sănătății oprește campania „Un doctor pentru tine”: Încheiem caravana, lăsăm doctorii la vatră

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a anunțat că instituția pe care o conduce încheie campania „Un doctor pentru tine”, care a fost inițiată de vechea guvernare. Ministra a explicat că, în loc să fie construit un sistem puternic de sănătate pentru toți cetățenii săi, ministerul de resort s-a jucat de-a lungul anilor de-a „Un doctor pentru tine”, în timp ce baniii grei din sănătate erau direcționați spre alte buzunare.

PE LUNG

Ala Nemerenco a precizat că  Ministerul Sănătății încheie caravana,  lăsă doctorii la vatră și nu mai utilizează resursele „pentru cai verzi”. „Să nu vă supărați că o s-o fac fără fast și fără covorul „zburător” din fața ministerului”, a menționat ironic ministra pe Facebook.

Ea a explicat că și-a asumat responsabilitatea să încheie caravana electorală, pe care cei care au inițiat-o, „au lasat-o în voia domnului”.

„Rezidenții adunați în fața ministerului pentru a fi trimiși să vânture vânt prin țară i-am întors la locul lor de lucru, aducându-le scuze și hai să punem aici punct pentru totdeauna politicului din medicină”, a mai scris Ala Nemerenco.

Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată în august 2018, la inițiativa premieruli de atunci Pavel Filip. În cadrul acesteia, echipe mobile de medici ofereau consultații gratuite populației din localitățile rurale.

loading...

Citește mai departe

Social

Șapte persoane au murit din cauza gripei, în ultima săptămână

Publicat

pe

De către

Șapte persoane și-au pierdut viața săptămâna trecută în Republica Moldova din cauza gripei. Este vorba despre cinci bărbați și două femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 70 de ani, din Chișinău, Ungheni, Nisporeni, Cimișlia, Anenii Noi și Taraclia.

Nicio persoană din cele decedate nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere. În 5 cazuri a fost confirmate cu virusul gripal A(H1N1).

În săptămâna 11-17 februarie au fost înregistrate 294 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 43 confirmate de laborator, 15882 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 589 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale a precizat că supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie10 minute în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO oră în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură2 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură23 de ore în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

PoliticăO zi în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

CulturăO zi în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031