Situatia in care s-a pomenit cultura nationala in anii guvernarii comuniste creaza ingrijorare, iar structura domeniului culturii in Republica Moldova este depasita din toate punctele de vedere: managerial, informational, material etc. sustine Partidul Liberal Democrat din Moldova.
Organele de stat, abilitate cu organizarea si gestionarea procesului cultural, in primul rind, Ministerul Culturii, nu mai activeaza dupa un program de prioritati publicat, discutat si aprobat iar colaborarea cu uniunile de creatie si cu asociatiile de profil lipseste cu desavisire.
In cultura si arta sunt impuse viziuni ideologice retrograde si forme administrative depasite, cum ar fi etatizarea unor domenii ce tin, in mod traditional, de initiativa privata sau corporativa (impresariat, festivaluri etc.). Sponsorizarea de catre agentii economici se efectueaza sub stricta supraveghere si la comanda organelor de stat. Distinctiile si premiile se acorda ca rasplata pentru servilism, opiniile breslelor de specialisti in aceasta chestiune sunt ignorate completamente de catre guvernarea comunista. Cel mai recent si elocvent exemplu il reprezinta concursul pentru decernarea Premiului de stat, in care au fost incalcate toate prevederile regulamentului, si care a fost utilizat de catre Partidul Comunistilor ca truc propagandistic. In timp ce sume extrem de mari se aloca pentru unele aniversari si manifestatii de o calitate indoielnica, domenii importante ale cuturii ramin nefinantate, iar salariile angajatilor din cultura, tarifele de achizitionare a creatiilor, tarifele de remunerare a autorilor sunt derizorii.
Pentru redresarea situatiei deplorabile in domeniu, Partidul Liberal Democrat din Moldova solicita Guvernului sa elaboreze de urgenta un program national de prioritati in domeniul culturii care sa reflecte necesitatile si tendintele la nivel national si european, care sa fie precedat de o larga dezbatere cu uniunile de creatie si cu specialistii consacrati si recunoscuti in domeniu.
Totodata, PLDM sustine necesitatea crearii unui fond national al culturii care sa includa toate mijloacele bugetare destinate proiectelor cultural-artistice, iar distribuirea acestor mijloace sa se faca in mod transparent si in stricta corespundere cu prioritatile aprobate, inclusiv prin incetatenirea practicii de finantare a proiectelor culturale in baza de concurs transparent.