Piramidele de la Goranu

Adriana Agapii/Chişinău / Moldova.ORG/ — Ai chef de nişte piramide dar nu ai suficiente mijloace băneşti ca să mergi în Egipt, atunci te invit în România în municipiul Râmnicu Vâlcea să vizitezi nişte piramide create de natură.

Piramidele de pământ de la Goranu reprezintă o rezervaţie geologică deosebit de spectaculoasă cu o suprafaţă de 12 ha, aflată în apropierea municipiului Râmnicu Vâlcea, pe malul râului Stăncioi.

Piramidele de la Goranu, numiţi şi gargui sunt situaţi într-un loc nu prea accesibil. Dacă întrebaţi de localnici cum să ajungeţi la ele, mulţi dintre ei nici nu ştiu de existenţa piramidelor. O treime din drumul ce duce la gargui e un drum de ţară, se traversează pârâul Stăncioi în două rânduri, iar celelalte două treimi din drum trece prin grădinile localnicilor şi zăvoi umbros.

Odată ajunşi la destinaţie te minunezi de creaţia Mamei Natură, de felul cum capriciile vremii se transformă în unelte ce modelează în rocă, ca un adevărat sculptor sau olar.

Pe malul pârâului apele de la ploi şi zăpezi au săpat în depozitele slab cristalizate. Picătură cu picătură se formează şiroaie de apă care au spălat roca mai slabă, lăsând-o pe cea tare. Rezultat al acestei eroziuni sunt piramidele înalte 80 m şi şanţurile adânci de 10 m, asemuindu-se cu nişte conuri din roci mărunte.

Versantul mâncat de apă arată ca o orgă uriaşă cu tuburi colţuroase. Tabloul oferit de piramidele mici este întărit de piesa de rezistenţă, o uriaşă piramidă cu coloane.

Datorită rarităţii formelor, zona este declarată protejată pe o suprafaţă de 12 ha. Fenomenul a fost descris pentru prima dată în 1957. Pe teritoriul aceluiaşi judeţ mai puteţi vedea piramide la Stroieşti şi Slătioara.

Procesul de eroziune continuă şi la el se mai adaugă factorul uman, care de multe ori distruge ceea ce creează natura, astfel că teritoriul şi măreţia piramidelor se micşorează. Mergeţi să vedeţi aceste capodopere ale naturii până nu au dispărut.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.