Discuțiile în jurul condițiilor de furnizare a gazelor de către Moscova spre Chișinău, s-a ciocnit din nou de peretele datoriilor istorice ale teritoriilor de pe ambele maluri ale Nistrului, poziționate, insistent de către furnizor, drept datoriile Republicii Moldova (declarație logică reieșind din unicitatea declarativă a statului ).
“În ceea ce privește soluțiile, încă nu le-am găsit”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, menționând că ” am făcut o ofertă la pachet partenerilor moldoveni”, fără a preciza despre ce este vorba.
Presa rusă a scris imediat că principalele sunt recunoașterea datoriei de 4,1 mlrd dolari (majoritatea absolută fiind a tertoriilor din stânga Nistrului) și renunțarea la pachetele energetice ale UE.
Declarația Federației Ruse a fost, de fapt, mai mult un test (o hârtie de tournesol) pentru situații similare, care pot apărea în raport cu Uniunea Europeană în state din CSI sau Balcani. Cu alte cuvinte, un test, în lupta furnizorilor pentru piețe de desfacere.
Comisia Europeanăși-a anunțat speranțele că Republica Moldova nu va denunţa acordurile energetice cu UE pentru a avea avantajul mai multor surse, iar Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarant că “dacă am denunţa Protocolul cu privire la acordul de cooperare energetică cu Uniunea Europeană, ar reprezenta nu un pas, ci zece paşi înapoi, pe calea integrării europene. Nici nu se pune această întrebare”.
Mâine, 19 septembrie 2012, o delegație de la Chișinău va pleca la Bruxelles, pentru a discuta acest subiect cu autoritățile europene. Cu cei de la Moscova, același lucru, se va discuta pe data de 28 septembrie curent (Ialta, Summitu-l CSI a șefilor de Guverne).
“Noi nu suntem în situaţia în care să alegem ori… Acest scenariu nu este examinat nici la nivel ipotetic. Tonalitatea discuţiilor şi caracterul discuţiilor noastre cu partenerii ruşi, într-o anumită măsură, depinde de tonalitatea şi caracterul discuţiilor pe axa Bruxelles-Moscova. Asta este realitatea”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
Cert este că, principala problemă e datoria zonei transnistrene. Federația Rusă a primit de mai multe luni propunerea Chișinăului, de a ceda oficial unei întreprinderi din stânga Nistrului tot patrimonial (care deja e sub controlul Tiraspolului), dar și datoriile. Federația Rusă e în continua examinare a acestor propuneri, turnând din când în când gaz pe focul negocierilor.
Contractul semnat de “Moldovagaz” şi “Gazprom” pentru cinci ani, a expirat la 31 decembrie 2011, fără a fi semnat altul nou.
de Iulian Bercu