De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În munţii Bihor, masivul Bihăria este o stâncă numită Piatra Grăitoare, ce are o caracteristică deosebită. Datorită acestei caracteristici turiştii ce vin aici strigă şi urlă la piatră. De ce o fac? Fiindcă piatra le răspunde.
Piatra Grăitoare din masivul Bihăria are o înălţime de 1658, iar priveliştea care se deschide de pe înălţimea ei este splendidă. Spre vest zărim Depresiunea Beiuşului ca un culoar orizontal, presărat de ogoare şi minuscule aşezări, străjuit de multiplele creste ale Munţilor Codru-Moma. La poalele muntelui se desfăşoară colinele împădurite şi sălbatice cu care se termină Munţii Bihor, printre care se află cuibărite exploatările miniere.
La nord impresionează dunga îngustă şi albă a drumului naţional care taie în coastele muntelui, străjuit de pereţii din Pietrele Negre şi de grohotişurile ce coboară din muntele Ţapu. Spre est se desfăşoară o interesantă panoramă a Ţării Moţilor, cu casele minuscule presărate pe Valea Arieşului. În sfârşit, spre sud, o creastă îngustă conduce până la Vârful Cucurbăta Mare.
Toate acestea sunt frumoase şi atrăgătoare dar majoritatea turiştilor nu vin aici pentru privelişte ci pentru „a se răsti” la piatră. Stânca Piatra Grăitoare este înzestrată cu un ecou fenomenal. Dacă strigi în partea de sud-est a stâncii îţi vei putea auzi vocea repetând cuvintele tale încă de 4-5 ori, cu condiţia ca să te afli destul de aproape de stâncă (maxim 100 m).
O legendă a locului spune că atunci când vântul adie prin vârfurile stâncoase ale acestei culmi imită graiul omului.
Iarna aici se poate schia în voie pe cele două pârtii deschise anul trecut înaintea Crăciunului. Pârtiile sunt înzestrate cu telescaun. Există şi o pârtia nocturnă.
Prima pârtie are 1.150 de metri, dintre care 500 de metri sunt de dificultate mare. A doua pârtie este mai lungă, de 1.400 de metri și de dificultate medie. Telescaunul are o capacitate de 1.400 de persoane pe oră și durata de urcare de la baza pârtiei până în vârf este de 3,41 de minute.
Puteţi să urlaţi la stânca Piatra Grăitoare sau să schiaţi pe ea, indiferent care ar fi motivul călătoriei, munţii Bihor vă aşteaptă cu toate stranietăţile şi frumuseţile lui.