Peste o mie de moldoveni sunt …milionari!

Peste 1400 de personae au declarat venituri mai mari decât anul trecut, venituri care depăşesc suma de un million de lei.

Milioanele lui 2012
Nicolae Vicol, directorul Serviciului Fiscal de Stat, la solicitarea Publika TV a enunțat că numărul persoanelor care au declarat la Fisc venituri ce depăşesc un milion de lei depășește mia. Veniturile acestora depășesc de cel puțin 55 de ori coșul minim de consum și mai mult de 25 de ori salariul mediu din Republica Moldova.

Potrivit datelor, de la 1 ianurie şi până pe 31 decembrie 2012, peste 20 de mii de persoane au declarat venituri de până la un milion de lei, dar mai mari decât 500 de mii. În total la Fisc au fost depuse peste 21 de mii de declaraţii pe venit.

Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care la 1 ianuarie 2012, aveau venituri ce depăşesc jumătate de milion de lei trebuiau să prezinte la FISC o declaraţie special. 

Numărul milionarilor crește ca ciupercile după ploaie
Numărul milionarilor, pe an ce trece, crește ca ciupercile după ploaie. În anul 2011, 204 de moldoveni au obţinut venituri de peste un milion de lei, oficial. Numărul persoanelor ce au declarat aceste venituri este de cinci ori mai mic decât cel al milionarilor anului 2012.Totodată, cifra este mai mare cu 26% decât cea din anul 2010 şi depăşeşte recordul anului 2008, când în ţara noastră au fost înregistrați 183 de persoane cu venituri mai mari de un milion de lei.

Cel mai tânăr milionar din ţara noastră are doar 23 de ani, iar cel mai în vârstă – 86 de ani. Potrivit bilanţului Serviciului Fiscal de Stat, cei mai bogaţi moldoveni au acumulat anul trecut 358 de milioane de lei, dintre care 45 de milioane constituie impozitele plătite.

Cu biciul peste răuplatnici
În 2011, autorităţile fiscale explică această statistică prin "politica biciului" cu ajutorul Codului Fiscal şi de Procedură Penală. "Articolul 244, aliniatul 1, prevede pedeapsa cu închisoare pentru evaziune fiscală. Pentru neachitarea sumei de 50-100 mii – un an de detenţie, pentru mai mult de 100 mii – 3 ani de detenţie", a explicat şeful Serviciului Fiscal de Stat de atunci, Nicolae Platon.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare