Connect with us

Social

Peste 600 de dolari pentru campania „Adoptă un trol”!

Publicat

pe

“La o săptămână de la lansarea campaniei „Adoptă un trol”, am reușit să colectăm 629 de dolari de la 50 de donatori”, a anunțat astăzi unul din inițiatorii campaniei Vlada Ciobanu.

Potrivit ei, în cadrul campaniei urmează a fi informați cât mai mulți oameni, în primul rând, cei care nu cunosc prea multe despre subiect, să afle mai multe despre pericolul trolilor și cum să se protejeze de ei.  Iar, eventual, să facă o donație.

“Pe parcursul campaniei, au apărut mai multe întrebări atât de la jurnaliști, cât și de la public, am dori să răspundem la câteva din ele”, a menționat Vlada Ciobanu.

Cine sunt trolii?

Comentatori plătiți care răspândesc minciuni și denigrări în spațiul online moldovenesc. Sunt comentatori, pagini de „satiră”, bloggeri plătiți, site-uri de știri false sau anonime. Căutăm informație despre ei.

OK, dar troli sunt diferiți…

Nu ne interesează orice răutăcios agresiv ce „trolește” pe facebook insultând oamenii ce nu-i plac. Fiecare decide cum să se comporte online și acești oameni nu sunt vizați de inițiativa asta. Pe noi ne interesează mașinăria sofisticată și bine coordonată ce combină comentatorii, bloggerii (cunoscuți sau anonimi), știri false, știri de satiră, mai nou, vloggeri. Vrem informație despre sistem.

Ce vom face cu banii colectați?

Banii vor fi dați oricui ne oferă informație cu dovezi despre mașinăria trolilor. Este plata pentru informație și o motivație în plus pentru ca persoana care deține informație să o divulge publicului. NU vom discrimina – o să plătim orice sursă, inclusiv persoane angajate la moment sau în trecut în această afacere, dar nu doar. Oricine știe ceva este binevenit să împărtășească informația.

Cum vom decide cui dăm bani și ce sumă?

Vom îndemna jurnaliști independenți de investigație să evalueze validitatea informației prezentate. Împreună vom decide costul informației, dacă informația este de interes pentru public și dacă merită bani. De asemenea, donatorii care fac o donație mai mare de 300 USD vor avea un cuvânt de spus.

Ce facem cu informația?

O oferim unui grup de jurnaliști să o publice.

De ce să plătim pentru troli care și așa sunt plătiți?

Campania nu se adresează doar trolilor angajați. Oricine cunoaște, întâmplător sau nu, vreo informație sau a lucrat anterior în sistem, este îndemnat să considere această ofertă unică pe piața din Republica Moldova. În același timp, vrem să oferim o recompensă financiară pentru cei care ne vor furniza informație valoroasă. Deși nu este un lucru atât de comun, jurnaliștii își plătesc sursele, dacă au bani. Interesul public este mai presus de orice. Când unica posibilitate de a obține informație valoroasă este contra plată, atunci unele redacții plătesc. Dacă au bani.

Care este legătura între troli și libertatea de exprimare?

Spațiul public online moldovenesc este plin de troli plătiți, din corupție Ei promovează anumite mesaje comandate, distrug dezbaterea sănătoasă, seamănă ură, denigrează persoane și instituții, creează confuzie printre cetățeni și nu poartă nicio responsabilitate morală sau legală pentru acțiunile lor.

Ce informație căutăm?

Orice. Pentru că nu se cunoaște nimic.
Există cheltuieli. Orice postare costă bani. Noi vrem să știm câți și din ce surse.
Există oameni care coordonează procesul. Alții preiau comanda. Vrem să îi cunoaștem.
Există oficii unde acești oameni se adună. Vrem să știm unde.
Există decizii despre „politica editorială” comună a site-urilor de știri false și „satiră”, a bloggerilor afiliați și a comentatorilor. Noi vrem să știm cum asta se întâmplă.
Există sisteme de raportare și monitorizare a lucrului. Noi vrem să știm și asta.
Există fotografii, emailuri, mărturii chiar. Ne interesează tot.

Cum ne vom asigura că nu suntem „păcăliți” de cineva ce pur și simplu vrea banii?

Vom verifica și vom cere ajutorul celor mai buni jurnaliști de investigație să controleze veridicitatea informației. Nu vom crede pe cuvânt pe nimeni.

Potențialilor suporteri:

Vă rugăm să contribuiți cu oricât puteți. Noi vrem să găsim informație despre fermele de troli. Micile voastre contribuții înseamnă susținere și încredere. Cu ele ne va fi mult mai ușor.

Partidelor vizate:

În inițiativa dată am spus că nu vom pomeni numele nici unui partid sau persoane. Noi nu ieșim împotriva unei anumite formațiuni politice.

Și acum o adresare către cei ce dețin informație ce ne-ar putea interesa: Aceasta poate fi ocazia voastră de a contribui la un spațiu informațional curat și corect, și, poate, un prim pas spre un viitor cu un job cinstit. Informația voastră poate fi extrem de valoroasă. Vă așteptăm!

Inițiatorii campaniei: Vlada Ciobanu și Dumitru Alaiba

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Important! Moldovenii aflați peste hotare își vor putea primi pensia pentru limita de vârstă

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova domiciliați în afara țării vor putea să-și primească pensia pentru limita de vârstă. Executivul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă în acest sens.

Astfel, pentru a confirma că beneficiarul pensiei stabilit peste hotare este în viață, dar și pentru a evita achitarea dublă a pensiei, persoana va fi obligată, o dată la 6 luni, să transmită către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) un certificat de viață.

Acesta va fi completat și semnat la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului în care locuiește persoana sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS din țara noastră.

În cazul în care beneficiarul nu transmite certificatul în termenul indicat, CNAS suspendă plata pensiei acestuia, începând cu luna următoare după expirarea celor 6 luni.

Dacă persoana va transmite certificatul după termenul de jumătate de an, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

Guvernul a luat în vedere că asupra prevederilor care au fost aplicate până în prezent s-a expus și Curtea Constituțională.

Conform deciziei din 8 ma, obligativitatea de a avea domiciliul în Republica Moldova pentru încasarea pensiei s-a dovedit a fi neconstituțională.

Prin urmare, Legea privind sistemul public de pensii necesită a fi modificată pentru a asigura dreptul la pensie tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliul acestora.

Citește mai departe

Social

Italia // O moldoveancă a fost sechestrată și violată timp de 2 săptămâni

Publicat

pe

De către

O tânără îngrijitoare moldoveancă în Italia, în vârstă de 29 de ani, a fost sechestrată de un macedonian. El a  a obligat-o să bea alcool, să se drogheze, ca mai apoi să o violeze, scrie ziarul italian Il Matino, citat de Rotalianul.

Bărbatul macedonean de 54 de ani a reușit să o sechestreze pe tânăra moldoveancă de 29 de ani într-un apartament din periferia de Est a localității Pisa, în zona Cisanello din apropierea spitalului. Acolo, tânăra moldoveancă a fost obligată să bea alcool și să se drogheze, ca mai apoi să fie violată de acesta. Tânăra a reușit, se pare, să trimită un mesaj pe WhatsApp unui amic italian, trimițându-i acestuia și fotografii în care îi arăta fața cu o vânătaie la ochiul stâng și îi cerea să o ajute.

Amicul italian al femeii moldovence s-a prezentat apoi la poliție cu aceste informații în seara zilei de sâmbătă. Femeie a fost găsită duminică dimineața, în apartamentul în care era ținută sub sechestru și în care se afla și cetățeanul macedonean, dar și un alt cetățean străin, originar din Maroc.

Bărbatul macedonean a fost arestat fiind acuzat de viol, agravat de faptul că a obligat-o pe tânăra de 29 de ani să consume substanțe stupefiante. Cetățeanul marocan, în schimb, a fost denunțat în stare de libertate pentru complicitate la sechestru de persoană, mai precizează sursa citată.

(Poză simbol)

Citește mai departe

Social

PNUD a oferit 60 000 dolari pentru crearea platformei de învățare online pentru elevi și profesori

Publicat

pe

De către

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare devine partenerul strategic al proiectului TwentyTu, prin semnarea unui contract de grant în valoare de 60.000 dolari, pentru crearea platformei de învățare online pentru elevi și profesori.

Astfel, suma totală colectată pentru TwentyTu a depășit 100.000 euro, fonduri care vor permite dezvoltarea a 11 cursuri pentru elevi și 3 cursuri pentru profesori și integrarea acestor într-o platformă online.

„TwentyTu este una dintre cele mai ambițioase inițiative în domeniul educației. Abordarea este una nouă prin faptul că atragem fonduri și idei direct de la cetățeni și companii pentru a dezvolta un curriculum inovativ centrat pe competențe dictate de viitor. Urmează să testăm și noi modele de deblocare a finanțării pentru dezvoltarea educației, inclusiv modelul de contract de performanță”, susține Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Până acum, aproape 170 de donatori – cetățeni din Republica Moldova, inclusiv din diasporă, dar și aproape 20 de companii, alături de PNUD, au contribuit împreună cu peste 100.000 euro. Donațiile mai pot fi efectuate pe www.twentytu.md.

„Este o onoare pentru noi să avem PNUD ca donator al TwentyTu, după ce a fost alături de noi cu consultanță și sprijin încă de la începutul proiectului. PNUD este un mare prieten pentru viitorul educației Republicii Moldova”, a declarat Ana Chirița, directoarea executivă a Asociației Companiilor TIC din Moldova.

În timp ce colectarea donațiilor continuă, echipa proiectului lucrează la crearea programelor și instrumentelor necesare pentru instruirea elevilor și profesorilor.

TwentyTu își propune să ajungă cu instruiri în domeniile viitorului în toate școlile și în casele din Moldova, printr-o platformă de cursuri online unică. Printre cursurile care urmează a fi predate se numără: matematică distractivă, fizică, antreprenoriat, inteligență artificială, inteligență emoțională și multe altele.

Sesiunile de instruire vor fi disponibile atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Toți elevii care dispun de un calculator și acces la internet vor deveni beneficiarii TwentyTu.

De asemenea, se cooperează cu autoritățile pentru a integra TwentyTu în programul școlar de bază, astfel încât elevii să primească bonusuri la notele semestriale în cazul în care urmează unul sau mai multe cursuri TwentyTu.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com