Social
Peste 48 mii de angajați medicali, salarizați din bugetul CNAM, vor avea salarii mai mari

Medicii și personalul medical din țară, salarizați din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) vor primi salarii mai mari, începând cu luna decembrie. Salariul medicilor va crește cu 20%, iar al personalului medical – cu 10%.
Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre care prevede majorarea remunerării, inclusiv pentru personalul administrativ-gospodăresc din instituții medicale.
Astfel, dacă în prezent medicii de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani au un salariu de funcție de 5210 lei, potrivit noilor prevederi acesta va crește până la 6510 lei.
Pentru medicii din asistenţa medicală urgentă prespitalicească, cu un stagiu similar, salariul de funcție va spori de la 4160 de lei la 5200 de lei.
De aceleași majorări vor beneficia și alte categorii de medici, între care: farmaciștii din raioanele țării, laboranții și psihologii.
Proiectul mai prevede majorări cu 10-50%, pentru angajații serviciului AVIASAN.
Totodată, în scopul motivării medicilor rezidenți de a activa în domeniu, salariul acestora a fost majorat de 2,5 ori: de la 2080 lei la 5200 lei, pe durata desfășurării programului de rezidențiat.
Mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului sunt prevăzute în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2019.
Anterior, în urma lansării reformei sistemului de salarizare în sectorul bugetar, au fost majorate și salariile angajaților medicali finanțați din bugetul de stat.
Social
Muzeul din stomacul copiilor: Monede, baterii, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe extrase din corpul micuților

PE SCURT
Monede, baterii, semințe, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe. Sunt doar câteva dintre miile de obiecte extrase din corpul micuților de către medicii secției endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului.
Anual, aproximativ 150 de copii ajung la spital din cauza obiectelor pe care le înghit. Majoritatea pacienţilor au între trei și cinci ani, vârste la care curiozitatea nu are limite. Șefa Departamentului Diagnostic a Institutului Mamei și Copilului Valentina Rașcov spune că o bună parte dintre cazuri ar putea fi prevenite dacă părinții ar fi mai responsabili.
PE LUNG
„Cel mai des extragem monede. Avem o colecție din 19 țări, unele dintre care nu mai există deja. Din tractul digestiv, cel mai frecvent, scoatem baterii, iar din cel respirator – resturi alimentare, semințe de floarea-soarelui, de porumb, de pepene roșu. Corpul uman este ca un termostat. Dacă boabele și semințele vegetale nu sunt scoase la timp, încep să crească și să încolțească, iar copii ajung să nu mai poată respira”, spune medicul.
Pe parcursul anilor, Valentina Rașcov a asistat la diverse cazuri, de la cele mai bizare până la cele mai șocante. Specialista povestește că un copil a rămas cu sechele pe viață după ce a înghițit o baterie, care i-a provocat arsuri grave pe esofag și trahee. Chiar dacă obiectul a fost scos după doar două ore de la incident, copilul este acum invalid.
Medicul își mai amintește cum a găsit broșe, magneți și ținte de 10 centimetri în corpurile copiilor. Acum câțiva ani a extras un inel din stomacul unei fetițe pe care părinții l-au căutat câteva luni și credeau că a fost furat. Bijuteria a fost găsită în urma investigațiilor medicale, după ce fetița a început să aibă dureri de burtă.
Majoritatea obiectelor scoase, în afară de cele vegetale și prețioase, sunt păstrate într-un un mic muzeu, amenajat în secția de endoscopie. Aici sunt expuse lucrurile extrase din tractul digestiv superior, căile respiratorii inferioare și tractul urogenital al minorilor. Astfel, fiecare pacient sau părinte poate vedea cele mai neobișnuite obiecte înghiţite de cei mici.
Sursa: Buletinul informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Social
Iurie Ciocan a demisionat din ambele funcții pe care le deținea

PE SCURT
Iurie Ciocan a demisionat de la conducerea Centrului de Implementare a Reformelor care se află în subordinea Guvernului. Totodată a renunțat la calitatea de membru în cadrul Comisiei Electorale Centrale.
Iurie Ciocan a declarat pentru TV8 că a plecat de la CEC din cauza proiectului de lege pe care l-au adoptat deputații în primă lectură și care ar atenta la independența activității CEC.
PE LUNG
În calitate de director al Centrului de Implementare a Reformelor i-a prezentat un raport de activitate prim-ministrei Maia Sandu și au decis ulterior „pe cale amiabilă” că ar trebui să plece din funcție.
„Noi cu doamna Sandu am încheiat toată activitatea comună de câteva zile. Eu am prezentat raportul și după asta am decis amiabil, s-a semnat acord și s-a reziliat contractul”, a relatat pentru TV8 Iurie Ciocan.
Reamintim că pe 24 iunie, prim-ministra Maia Sandu a anunțat că salariul directorului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, este de 70 mii de lei pe lună.
Maia Sandu s-a arătat surprinsă că, în continuare, există această unitate, în condițiile în care Guvernul precedent a povestit de mai multe ori că reforma aceasta s-a finalizat încă din 2017.
Iurie Ciocan a fost numit șef al Centrului de Implementare a Reformelor la 25 ianuarie 2017. Totodată, el mai este și membru al Comsiei Electorale Centrale, instituție pe care a condus-o între anii 2011-2017.
Social
Șeful Centrului de Implementare a Reformelor Iurie Ciocan primește un salaru de 70 mii lei. Maia Sandu cere explicații

PE SCURT
În debutul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministra Maia Sandu a anunțat că salariul directorului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, este de 70 mii de lei pe lună.
Maia Sandu s-a arătat surprinsă că, în continuare, există această unitate, care trebuia să se ocupe de implementarea reformei Administrației Publice Centrale.
PE LUNG
„Guvernul precedent ne-a povestit de mai multe ori că reforma aceasta s-a finalizat încă din 2017. Întrebarea mea este: Pentru ce se plătesc salarii de 70 mii lei, în situația în care reforma s-a încheiat?! Așteptăm explicații de la cei care sunt angajați în acest Centru și evident trebuie să luăm măsuri, inclusiv cu sprijinul Cancelariei de Stat și al Ministerului Finanțelor”, a menționat Maia Sandu.
Iurie Ciocan a fost numit șef al Centrului de Implementare a Reformelor la 25 ianuarie 2017. Totodată, el mai este și membru al Comsiei Electorale Centrale, instituție pe care a condus-o între anii 2011-2017.
De notat că, potrivit declarației de avere, în anul 2017, Iurie Ciocan a primit venituri salariale în valoare 783 mii lei, iar în anul 2018 el a ridicat 836 mii lei.
Astfel, potrivit acestora, salariul lui Iurie Ciocan a fost de mai mult de două ori mai mare decât cel al fostului premier Pavel Filip, care de exemplu în 2018 a încasat de la locul de muncă 368 mii lei.
Foto: Moldova curată