Circa 148,3 mii de cetăţeni moldoveni se aflau peste hotarele ţării către 1 ianuarie 2008, atestă datele raportul “Numărul populaţiei stabile în Republica Moldova", făcut public luni, de către Biroul Naţional de Statistică (BNS). Raportul nu a inclus date din regiunea transnistreană.
Solicitată de BASA-press, şefa Secţiei Statistică Demografică, Nina Cesnocova, a comunicat că aceste cifre sunt, în realitate, mai mari, deoarece studiul a avut loc în perioada sărbătorilor de iarnă, când o bună parte din cetăţenii care muncesc peste hotare revin în ţară.
Potrivit ei, datele au fost obţinute de către BNS în baza registrelor de stat a populaţiei în comparaţie cu registrele de evidenţă medicală şi la solicitarea administraţiei publice locale. “Conform recomandărilor organizaţiilor internaţionale de resort, după recensământul populaţiei din 2004, este necesară efectuarea unei cercetări pentru a obţine date exacte despre numărul cetăţenilor moldoveni care muncesc peste hotarele ţării”, a precizat sursa citată.
Potrivit datelor ce se conţin în raport, în Republica Moldova numărul populaţiei care se afla la începutul acestui an în ţară constituia 3 424,4 mii, în timp ce numărul populaţiei stabile (populaţie cu viză de reşedinţă) este de 3 572,7 mii. În municipiul Chişinău, la aceeaşi dată se aflau 755,2 mii persone, cu circa 15 mii cetăţeni mai puţin decât anul trecut.
La începutul anului 2007, BNS indica că în R.Moldova numărul populaţiei stabile era 3 581,1 mii, dintre care 3 432,8 mii persoane se aflau în Republica Moldova.
Studii efectuate de către organizaţii internaţionale atestă că în 1999 cifra migranţilor moldoveni nu depăşea 100 mii de persoane, iar către mijlocul anului 2006, circa 800 – 900 mii moldoveni erau angajaţi la muncă peste hotare. Doar în ţările Uniunii Europene muncesc peste 350 mii moldoveni. Experţii estimează că în ţările membre ale UE ar lucra în prezent până la jumătate de milion de cetăţeni ai Moldovei. // BASA-Press