Connect with us
"
"

Social

Peste 100 de străini și 90 de automobile au avut acces interzis în Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 112 persoane care au încălcat legislația frontalieră și migrațională a Republicii Moldova, după cum urmează:
– 36 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– 24 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
– 45 de conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
– trei tentative de trafic ilicit de bunuri.

PE LUNG

În decursul săptămânii precedente, 111 cetățeni străini, dar și 91 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Timp de șapte zile, au fost înregistrate 419.081 de traversări, dintre care un număr mai mare – 231.937 de treceri pe sensul de ieșire din țara noastră. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 94.959 de traversări. Cea mai „solicitată” frontieră a fost cea cu România, 48% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 81.178
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 64.098
PTF Sculeni – 43.227
PTF Otaci – 41.042
PTF Giurgiulești-Galați – 28.005
PTF Cahul – 20.884
PTF comun Palanca – 19.986
PTF comun Criva – 17.295
PTF Costești – 16.483

Cea mai aglomerată zi a fost dumincă, 12 mai 2019, fiind înregistrate valori de 66.182 de traversări persoane și 14.691 de traversări mijloace de transport. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost înregistrat cel al trecerilor cetățenilor moldoveni – 37.028 de traversări.

La ora actuală, rămâne nefuncțional punctul de trecere de tip debarcader Cosăuți-Iampoli. Amintim că din cauza creșterii nivelului de apă în râul Nistru, din data de 11 mai curent punctul de trecere menționat și-a sistat activitatea. Călătorii pot opta pentru punctele de trecere din proximitate, cum ar fi : PTF debarcader Soroca-Țekinovka și PTF Otaci-Moghileov-Podolsk.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității și statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Submit to FacebookSubmit to Google Bookmarks

Social

LIVE TEXT / 164 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

Ora 17:00

Astăzi au fost înregistrate 164 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost procesate 696 de probe. Astfel, în total sunt 2778 de persoane testate pozitiv cu COVID-19. Ministra Sănătății a anunțat că vor fi intensificate măsurile de testare în focarele existente în cadrul instituţiilor medicale, centrelor de plasament şi focarele comunitare (sate cu un număr impunător de persoane infectate). Totodată, Dumbrăveanu a anunţat că se efectuează testarea masivă a personalului medical din cadrul Spitalului Raional Ştefan-Vodă, până  la ora actuală fiind testaţi cei care se aflau în regim de autoizolare la domiciliu. Urmează să se întreprindă toate măsurile ca această instituție să fie una funcțională.

Ora 14:41

100 mln de euro

Uniunea Europeană a decis să aloce Republicii Moldova 100 milioane de euro. Aceasta este o nouă asistență macro-financiară urgentă, oferită pentru lupta împotriva COVID-19. Acești bani vin pe lângă pachetul de granturi de 87 milioane de euro anunțat anterior.

Ora 13:50

Decizii luate de Parlament

Au fost aprobate măsurile de susținere a activității de întreprinzător în urma situației legate de COVID-19, precum și modificările la bugetul de stat necesare pentru combaterea efectelor crizei pandemice. Totodată, Parlamentul a modificat legislația pentru ca producătorii agricoli să obțină mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic. FMI va acorda Republicii Moldova un împrumut de circa 234 milioane de dolari, iar comisia parlamentară de profil a susținut proiectul de ratificare a acordului de împrumut în sumă de 200 mln de euro din partea Federație Ruse.

Ora 11:45

Decesul 74

Încă o persoană a decedat. Este vorba despre un bărbat de 65 ani, din Fălești. Acesta a fost internat în cadrul Spitalului raional Glodeni, pe data de 14 aprilie. El mai suferea de insuficienţă respiratorie și diabet zaharat tip II.

204 de persoane infectate cu COVID-19 se află într-o stare de sănătate gravă.

Ora 11:12

Moldovenii repatriați

Timp de o lună au fost organizate 130 de misiuni de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova: 90 pe care terestră și 40 pe cale aeriană. Astfel, au revenit acasă 15324 de oameni, anunță Oleg Țulea, ministrul MAEIE. Totodată, el a menționat că au fost mai multe cazuri când oamenii au fost blocate pentru mai multe ore la diferite puncte de trecere a frontierelor. De aceea, ministrul a îndemnat moldovenii să călătorească doar în cazul în care este strict necasar, pentru că mai multe țări continuă să aibă impuse niște restricții dure privind traversarea frontierelor.

Ora 10:29

Donații

649 de termometre fără contact cu infraroșu și 40.320 de măști cu grad sporit de filtrare, în valoare totală de 116 mii de dolari SUA au fost oferite lucrătorilor medicali din țară de către UNICEF.

Ora 9:45

Statisticile COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că dacă până la 19 mai numărul infectărilor cu COVID-19 nu va depăși 5600, atunci situația va fi una destul de bună. Rata fatalității în Republica Moldova este scăzută (2 decese la 100 mii de oameni) comparativ cu alte țări.

În Republica Moldova, perioada de incubație este de 6 zile, adică simptomele pot apărea peste șase zile. Vârsta medie a celor infectați este de 47 de ani. Cele mai multe persoane infectate sunt femeile (58%) și în special cei din mediul urban (56%). Din totalul de cazuri COVID-19 doar 5% sunt de import, restul 95% sunt cu transmitere locală. În total, 14055 de probe au fost investigate, dintre care 12203 persoane au fost testate cu o singură probă de laborator și 1852 de probe au fost efectuate repetat. Rata de confirmare printre suspecți este de 20%.

98% din persoanele infectate cu COVID-19 care au decedat sufereau de cel puțin o boală cronică. Vârsta medie a celor răpuși este de 67 de ani. „Cu toate acestea, trebuie să știm că nimeni nu e protejat și de aceca trebuie să avem grijă de noi”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

Până în acest moment, 636 de angajați ai sistemului medical au fost infectați, ceea ce arată că 2 din 10 persoane înregistrate cu COVID-19 sunt medici sau asistenți medicali.

Din numărul total de cazuri, 658 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali- 231, personal auxiliar- 197, medici- 173, felceri- 44, farmaciști- 12, paramedici- 1. Cei mai mulți medici infectați sunt din cadrul spitalului raional și asistența medicală urgentă din Soroca- 118, Ștefan –Vodă- 55,  Fălești- 44, Glodeni-34.

Familiile cu copii cu vârsta de până la trei ani pot depune electronic cererea pentru stabilirea indemnizațiilor pe site-ul oficial al instituţiei sau prin portalul serviciilor publice.

În următoarele zile, 1420 de moldoveni vor fi repatriați pe cale aeriană, anunță Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Astfel, în perioada 22-26 aprilie, două companii aeriene moldovenești vor efectua curse charter din Paris, Nice, Milano, Barcelona, Londra și Moscova.

1982 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 814 au semnat declarația în care se obligă să achite polița de asigurare medicală pentru acest an. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 228 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip Covid-19.

În Republica Moldova sunt înregistrate 2614 cazuri de COVID-19. Dintre acestea 560 (21,4%) persoane au fost tratate şi 73 de persoane au decedat. Din totalul de cazuri de infectare înregistrate, 313 cazuri sunt din regiunea trasnistreană. Începând cu 27 aprilie, restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului ar putea fi reduse.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 114 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și patru decese

Publicat

pe

De către

Ora 18:43

Patru decese într-o zi

Alte două persoane au decedat: un bărbat în vârstă de 75 ani, din Tiraspol și un bărbat în vârstă de 60 ani, r. Grigoriopol. Cei doi, la fel ca toate persoane infectate cu COVID-19 care au decedat sufereau și de alte boli cronice. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistarte 60 de decese. 

Ora 17:03

Astăzi au fost înregistrate alte 114  cazuri de COVID-19, unul fiind de import din Federația Rusă, iar celelalte 113 sunt cu transmitere locală. Satul Brânzeni, raionul Edineț, ar putea fi următoarea localitate introdusă în regim de carantină, pentru că doar astăzi au fost depistate 39 de persoane infectate.

Din cele 135 de cazuri stabilite prin telefon de către medicii de familie, au fost testate de laborator 66 de persoane. Din persoanele testate, 39 sunt cu rezultat de laborator pozitiv, iar 27 sunt cu rezultat negativ și sunt excluși din cei cu diagnostic clinico -epidemiologic și rămân la supraveghere medicală. Din numărul total de cazuri din această zi, 18 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 4, medici – 6, personal auxiliar – 8.

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2351, cazuri confirmate prin laborator – 2282 și cazuri cu diagnostic clinico epidemiologic – 69.

Ora 16:28

Decese noi

Încă o persoană s-a stins di viață astăzi. Acesta este un bărbat în vârstă de 48 ani, din r. Fălăști, internat la SR Fălești la data de 7 aprilie și transferat la IMSP SCR „Timofei Moșneaga” peste două zile. Pe lângă COVID-19, acesta mai suferea de diabet zaharat tip 2, HTA gr II.

Ora 14:39

O femeie din Bender, în vârstă de 73 de ani, infectată cu COVID-19, a decedat astăzi la spital. Aceasta suferea de mai multe boli cronice, relatează novostipmr.com. Din cele 57 de decese înregistrate până acum în Republica Moldova, 13 sunt din regiunea transnistreană.

Ora 12:42

Dodon la biserică

Deși oamenii sunt îndemnați să stea acasă și să nu meargă la biserică, totuși Igor Dodon și familia sa s-au împărtășit în această dimineață, la Biserica Veche din Lemn din Chișinău, ne-au spus sursele noastre care au vrut să-și păstreze anonimatul. Cu toate acestea, preotul bisericii Sergiu Curnic neagă acest lucru, susținând că șeful statului l-a vizitat ca să-l felicite cu sărbătorile de Paști. „Domnul președinte a venit ca ctitor să mă felicite cu Învierea Domnului. Ne-am sfătuit despre reparațiile pe care le-am putea face, astfel cum această biserică este un monument arhitectural… În această perioadă porțile noastre sunt închise și se împărtășesc doar preoții, pentru că noi slujim și este obligatoriu să ne împărtășim”, a spus preotul.

La scurt timp după discuția noastră cu preotul, șeful statului a scris pe pagina sa de facebook că în aceste zile are mai multe întâlniri cu reprezentanții conducerii Mitropoliei, dar și cu mai mulți preoți. „Chiar dacă accesul individual al enoriașilor în biserici în afara slujbelor nu este interzisă, vreau să amintesc că în ceea ce privește oficierea slujbelor rămâne în vigoare recomandarea autorităților ca enoriașii să se abțină de a participa la ele, din motive ce țin de respectarea distanțării sociale, atât și de necesare pentru a preveni răspândirea pandemiei. Așa cum am declarat anterior, în acest an nu voi participa la Slujba de Înviere, care se organizează în noaptea din ajunul Paștelui. Voi sta acasă alături de familie, ceea ce vă recomand”, a scris Dodon.

Ora 11:45

585 de asistenți medicali infectați

Din numărul total de cazuri de infectare cu COVID-19, 585 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 200, medici – 155, felceri – 43, personal auxiliar – 176, farmaciști – 10, paramedici – 1. Cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul personalului medical al spitalului și asistenței medicale urgente din Soroca- 116, Fălești- 37, Glodeni- 34. În total, 47 angajați ai sistemului de sănătate au fost tratați și externați.

Enlarge

90760468_2428510437440244_7485183516439740416_o-1
Fotografia nu este făcută în acest an.

Sursa foto: arhiva personală a familiei Dodon / Fotografia nu este făcută în acest an

Ora 10:25

Trecerea frontierei

3211 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore, dintre care 1290 de treceri la frontiera moldo-română, 830 – la frontiera cu Ucraina și 231 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip COVID-19.

2150 de moldoveni s-au obligat să cumpere polița de asigurare medicală pentru acest an.

Astăzi, 18 aprilie, în aeroportul din Chișinău urmează să aterizeze un avion care transportă un lot de produse și echipamente medicale din Shanghai.

Ora 10:01

Împrumuturi

Consiliul de directori ai Fondului Monetar Internațional a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 mln de dolari SUA. „Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă și împrumutul de la FMI vom putea plăti pentru jumătate din deficitul bugetar în acest an. Suplimentar, ne așteptăm ca și Uniunea Europeana să decidă să aloce asistență macro-financiară pentru RM. În acest sens am semnat o scrisoare în adresa Consiliului European”, a anunțat premierul Chicu.

Ora 09:46

„Fiți atenți la ce mâncați”

„Paștele de acasă din 2020 va fi cel mai sigur, pentru că astfel nu vă veți infecta”, a declarat Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, el a încurajat oamenii să mănânce sănătos și să nu facă exces de mâncare în perioada sărbătorilor de Paști. „Nu uitați că spitalele noastre acum sunt pline cu COVID-19 și în cazul în care vă veți intoxica și veți fi internat, s-ar putea să vă întoarceți acasă nu doar cu intoxicare, dar și cu COVID-19”, a subliniat el.

Astăzi, mâine și luni, transportul public în Chișinău și Bălți va fi sistat. Oamenii sunt îndemnați să sărbătorească Paștele acasă și să nu meargă pe la rude sau la biserici.

Ora 09:34

200 de pacineți în stare gravă

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 77 ani din r. Glodeni, internat la Spitalul raional Godeni pe data de 11 aprilie. Acesta mai suferea de cardiopatie aterosclerotică și hipertensiune arterială gr.II.

200 de persoane infectate cu COVID-19 sunt într-o stare gravă de sănătate. Zece persoane sunt la respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 115 persoane.

În Republica Moldova sunt înregistrate 2129 de cazuri de infectare cu COVID-19, confirmate de laborator. Dintre aceștia 391 au fost tratați, iar 56 de persoane au decedat. 128 de cazuri sunt de import și 2001 cu transmitere locală. În regiunea transnistreană sunt înregistrate 212 cazuri de COVID-19.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Cinci persoane au decedat

Publicat

pe

De către

Ora 19:01

5 decese într-o zi

Încă două persoane infectate cu COVID-19 au decedat. Acestea sunt: un bărbat de 62 de ani din r. Glodeni, internat la SR Glodeni la 13 aprilie, precum și o femeie în vârstă de 66 ani din r. Orhei, internată la SR Orhei. Ea mai suferea de cardiopatie mixtă și diabet zaharat. Astfel, în total, în Republica Moldova au fost înregistrate 46 de decese.

Ora 17:26

Noi curse charter

Au fost stabilite cursele charter de repatriere a moldovenilor pentru perioada 20 aprilie – 3 mai. Pentru perioada 20 – 26 aprilie: Londra – Chișinău, Paris – Chișinău, Nisa – Chișinău, Milano – Chișinău, Moscova – Chișinău, Barcelona – Chișinău. Iar pentru perioada 27 aprilie – 3 mai: Londra – Chișinău, Paris – Chișinău, Roma – Chișinău, Milano – Chișinău, Moscova – Chișinău, Istanbul – Chișinău, Dublin – Chișinău. De bilete pentru cursele menționate vor beneficia cetățenii Republicii Moldova care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor. Cetățenii selectați vor fi contactați personal pentru a primi detalii privind modalitatea de achiziționare a biletelor de călătorie.

Ora 17:03

115 cazuri noi de infectare

Au fost înregistrate 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19 din cele 594 de probe procesate astăzi. Un caz de infectare este de import, iar celelalte 114 sunt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în mun. Chișinău – 21, în raioanele Edineț – 12, Soroca – 9, Glodeni – 8, iar în mun. Bălți și raionul Ștefan Vodă sunt câte 7 cazuri confirmate. Din numărul total de cazuri din această zi, 29 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 8, medici – 9, felceri – 2, personal auxiliar – 10. Pâna la ziua de azi, au fost confirmate 510 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate.

În raioanele din partea stângă a Nistrului au fost confirmate 22 cazuri de infecție cu COVID-19.

Cele 135 de persoane diagnosticate prin telefon vor fi testate în lavborator, pentru a vedea cum funcționează diagnosticarea prin telefon.

Premierul Ion Chicu a îndemnat oamenii să respecte restricțiile impuse chiar și în timpul sărbătorilor de Paști. „Serviicile divine sunt interzise, iar cozonacii nu pot fi sfințiți la biserică. Nu este loc de interpretare. Trebuie să stăm acasă”, a subliniat el.

Ora 16:02

Un nou deces

A mai decedat o persoană infectată cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 ani, din r. Criuleni, internat în stare gravă la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la 2 aprilie. Acesta suferea și de hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, boala cronică renală, diabet zaharat subcompensat. Până în acest moment, Ministerul Sănătății anunță 44 de decese.

Ora 15:34

Examene de absolvire anulate

Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului vor fi anulate în acest an. Un proiect de decizie va fi propus Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Decizia a fost luată în contextul situației epidemiologice din țară, a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov într-un briefing pentru presă.

Ora 15:12

Piețe deschise în Bălți

Locuitorii mun. Bălți vor putea cumpăra produse agricole la piața Binna Balan; str. Libertății 2; str. Feroviarilor 18; str. Kievului 126 A și str. Calea Ieșilor 138. Dispoziția prevede că distanța dintre containere ar trebui să fie de 3 metri, iar între cumpărători – distanța socială de 1,5 metri. Furnizorii trebuie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus și să poarte măști și mănuși. La tejghea trebuie să fie plasat dezinfectantul pe bază de alcool.

Ora 14:45

Cozonaci la vâzare

În perioada 15-18 aprilie, între orele 07:00 – 16:00, în Chișinău vor fi organizate unele puncte unde se vor vinde cozonaci. Toate mesele cu produse vor fi amenajate la o distanță de 3 m una de cealaltă. Adresele unde vei putea cumpăra pască sau cozonac sunt:

Sectorul Botanica: bd. Dacia, 44; str. Sarmizegetusa, 30; str. Independenței, 24;

Sectorul Buiucani: Calea Ieșilor, 2;

Sectorul Centru: str. Ialoveni, 94; str. Grenoble, 165/4; Ismail 90 (în parcare); str. N. Testemițanu, 13 (parcare); șos. Hâncești, 86 (parcare);

Sectorul Ciocana: str. Alecu Russo, 61/1 – 63/1, bd. Mircea cel Bătrân, 8 și 23/intersecție cu str. Ig. Vieru;

Sectorul Râșcani: str. Miron Costin, 13/1; str. Andrei Doga, 33, str. Bogdan Voievod – str. Kiev.

Ora 13:34

+ 2 decese

Două persoane infectate cu COVID-19 au decedat. Este vorba despre un bărbat de 65 ani, din or. Tiraspol și o femeie de 86 ani, din mun. Bălți, internată la data de 10 aprilie, în stare extrem de gravă. Ambele persoane mai sufereau și de alte boli cronice. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 43 de decese.

Ora 13:21

Restricții de Paști

Liturghia pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești. Credincioşii sunt îndemnați să se roage acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. În ziua de Paști, oamenii din sate vor putea scoate la poartă merindele pe care vor să le sfințească, iar preoții vor trece și le vor sfinți. Însă, acest lucru este interzis în orașe, unde sunt mai mulți oameni și crește riscul de infectare. De aceea, Mitropolia va sfinți întreprinderile unde se produc cozonacii. „Îndemn oamenii să sărbătorească Paștele acolo unde i-a prins, adică nu este cazul să se deplaseze în alte localități, nu este cazul să meargă la părinți, nu este cazul să facă, în acest an, schimb de produse”, a menționat Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne.

Ora 12:59

2417 persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore, dintre care 1346 s-au obligat să achite polița de asigurare medicală în următoarele trei zile. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Regatul Țărilor de Jos, SUA și Emiratele Arabe Unite fiind înregistrați 143 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului de tip COVID-19.

Ora 12:40

5 localități în carantină

Peste 9000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt antrenați zilnic pentru prevenirea răspândirii virusului. 1132 de procese contravenționale au fost pornite pe numele persoanelor care nu au respectat regimul de autoizolare. În cinci localități din țară este stabilit regimul de carantină: Soroca, Ștefan Vodă, Talmaza, Glodeni și Caracasani. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, cea mai complicată situație este în orașul Soroca, unde mai mulți oameni nu au vrut să se conformeze restricțiilor, astfel, 54 de procese contravenționale au fost deja întocmite. 54 de angajați MAI sunt infectați cu COVID-19.

Ora 12:02

Moldovenii repatriați

Peste 8000 de moldoveni din diferite țări au fost repatriați acasă prin intermediul celor 29 de curse aeriene și 65 de curse terestre, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. De la anunțarea stării de urgență, frontiera de stat a fost traversată de pe peste jumătate de milion de persoane.

Ora 11:10

485 de angajați medicali infectați

În total, au fost confirmate 485 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 123, asistenţi medicali -178, felceri – 30, paramedici – 1, farmacişti – 9, personal auxiliar – 144 persoane. Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca- 112, Ștefan-Vodă- 54, Fălești-32.

Ora 10:30

Valul de infectare va scădea

Valul de infectare cu COVID-19 se va liniști pentru o perioadă, însă, oamenii trebuie să fie pregătiți că în anii următori va crește numărul infecțiilor și a virușilor. De această părere este Tiberiu Holban, doctor habilitat în științe medicale și profesor universitar și șeful catedrei de boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală.

Ora 10:11

183 de pacienți sunt în stare gravă

183 de persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă de sănătate. 171 de persoane au fost tratate. În cadrul Centrului COVID-19 sunt internate 44 de persoane suspecte la infecție.

Până în acest moment, au fost procesate 8149 de teste de laborator pentru stabilirea COVID-19. La Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au fost internate 207 persoane, dintre care 100 deja s-au tratat, iar o persoană a decedat. Tot personalul medical din cadrul spitalului este implicat în tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus.  Aceștia se conduc după ghidurile internaționale și naționale, protocoale și recomandările OMS. Medicii sunt permanent în legătură cu colegii din alte țări, inclusiv România, participând la video conferințe regulat.

În Republica Moldova sunt înregistrate 1799 de cazuri de infectare cu COVID-19, confirmate de laborator și la alte 135 de persoane li s-a stabilit diagnoza prin telefon de către medicii de familie. Aceștia se tratează la domiciliu. De asemenea, autoritățile au anunțat că în acest sfârșit de săptămână vor fi aduse din China 53 de tone de produse necesare pentru lupta cu COVID-19. Dacă până la 26 aprilie numărul cazurilor de infectați nu va depăși cifra de 3000, autoritățile susțin că vor fi reluate majoritatea activităților economice.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930