Peste 100 de mii de cetățeni se vor bucura de eforturile comune ale 14 grupuri de APL din toată țara

56 de primării și-au unit eforturile și au format 14 grupuri pentru a lucra împreună la planificarea strategică și îmbunătățirea sau dezvoltarea serviciilor publice. De rezultatele acestor eforturi se vor bucura aproximativ 106 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.  

Noi avem probleme comune, iar proiectul vine să ne ajute să le soluționăm. Împreună cu siguranță putem realiza mai multe lucruri”, a declarat primarul orașului Călărași, Victor Ambroci. Împreună cu primăriile din localitățile vecine, Nișcani și Tuzara, autoritățile publice locale formează unul dintre cele 14 grupuri de APL care au participat la concursul organizat de Proiectul MĂ IMPLIC, care a intrat în cea de-a doua fază.  

În urma concursului lansat în decembrie 2023, Proiectul MĂ IMPLIC a evaluat 58 de dosare și a selectat 14 grupuri de autorități publice locale partenere din regiunile Nord, Centru, Sud și Găgăuzia, pentru a doua etapă a proiectului, care se va desfășura între 2024 și 2027. Aceste grupuri de APL-uri vor beneficia de sprijin pentru îmbunătățirea administrației locale, planificarea strategică și furnizarea serviciilor publice. Anterior localitatea Nișcani a participat și în prima fază a proiectului, unde a aplicat pentru instalarea iluminatului stradal. Pentru faza a doua, grupul de lucru își propune să dezvolte serviciul public de gestionare a deșeurilor solide prin achiziționarea unei autospeciale și 1500 de tomberoane. Un alt scop al grupului este de a dezvolta serviciul de transport public prin achiziția a trei microbuze, construcția a șase stații de așteptare și implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a rutelor. „Cetățenii au votat aceste inițiative în urma unor audieri publice și Consiliul Local a decis unanim să aplicăm cu aceste idei de proiect”, spune Victor Ambroci. 

Proiectul MĂ IMPLIC își propune să consolideze capacitățile autorităților publice locale prin colaborare. „Proiectul nostru se va baza pe servicii comunale, cum ar fi salubrizarea localității, evacuarea gunoiștilor. Și mai avem o provocare – întreținerea spațiilor verzi. În patru localități cu o gunoiște comună, nu avem tractor multifuncțional specializat, care ar putea chiar pe timp de iarnă să evacueze deșeurile, avem provocarea asta”, explică primara satului Călinești, raionul Fălești, Ala Procopciuc.  

Împreună cu omologii săi din Chetriș, Hâncești și Pruteni, s-au în scris în concursul lansat de Proiectul MĂ IMPLIC pentru prima dată. Grupul lor și-a propus să îmbunătățească serviciile de salubrizare din comunitățile lor, care adună peste 5900 de locuitori. „Noi, pe vremuri, am fost primărie comună și avem gunoiște și arhivă comună”, a adăugat Ala Procopciuc, confirmând că parteneriatul dintre autoritățile publice locale este un exercițiu util. 

Fiecare dintre cele 14 grupuri de APL-urile partenere vor avea posibilitatea să acceseze granturi în valoare de vor primi între 100.000 și 250.000 franci elvețieni (aproximativ între 1,9 și 4,9 milioane lei). În același timp, pentru că este vorba despre un proiect în care a fost încurajată colaborarea și implicarea comunităților, primăriile vor asigura și o contribuție locală de minim 20% din valoarea grantului, pentru a facilita implementarea intervențiilor comune în fiecare grup de APL-uri. „Trebuie să fim vizionari și creativi pentru a valorifica resursele pe care le avem deja, cum ar fi: oamenii din comunitățile noastre, colaborarea cu zonele învecinate și învățarea continuă”, a subliniat Matthias Morgner, lider de echipă în cadrul Proiectul MĂ IMPLIC. Totodată, vor fi implementate metode de implicare a cetățenilor în procesele decizionale și realizarea inițiativelor de dezvoltare locală, inclusiv prin acordarea de granturi pentru organizațiile civice.  

În plus, în cadrul Proiectul MĂ IMPLIC vor fi elaborate și implementate Planuri de Îmbunătățire a Serviciilor și Planuri de Operare și Mentenanță a serviciilor gestionate și va fi efectuată Evaluarea Capacităților Organizaționale și Funcționale (FOCAS) a proiectelor. 

„Suntem convinși că Proiectul MĂ IMPLIC va avea un impact semnificativ asupra vieții cetățenilor din localitățile care au fost selectate pentru faza 2. Prin consolidarea guvernării locale, prin îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și, nu în ultimul rând, prin stimularea participării cetățenilor în procesele decizionale, vom construi o țară mai bună, cu o democrație autentică, pregătită să realizeze obiectivul de țară – aderarea Republicii Moldova la Uniunii Europene până în 2030”, a accentuat Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Artur Mija.  

Proiectul MĂ IMPLIC, implementat de Skat Consulting și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), aduce în Moldova expertiza și experiența elvețiană în Moldova. 

„Noi punem accent pe sprijinirea autorităților locale, considerându-le esențiale în promovarea reformelor. Prin colaborarea cu ele, proiectul nostru va aborda fragmentarea guvernării locale și va demonstra beneficiile prestării comune a serviciilor, aliniindu-se cu strategia Guvernului RM de a consolida unitățile administrative locale”, a remarcat Olivier Bürki, director adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.  

Faza a doua a Proiectul MĂ IMPLIC se desfășoară în perioada noiembrie 2023 – octombrie 2027. Bugetul total al fazei 2 a proiectului este 6.9 milioane de franci elvețieni (CHF). Pentru detalii suplimentare despre inițiativele și activitățile proiectului accesați pagina oficială a proiectului www.ma-implic.md. 


Acest articol a fost realizat cu sprijinul Proiectului de Implicare Civică în Gurvernarea Locală „Mă Implic”, implementat de SKAT Consulting din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Chișinău, dar am dobândit experiență media și în cadrul unui program Erasmus la Bruxelles. Din 2022 lucrez în jurnalismul video. Temele care mă pasionează sunt egalitatea de gen, ecologia, drepturile omului și educația. La Moldova.org dau voce poveștilor ce nu sunt auzite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.