Percheziții la o întreprindere implicată în schema „Laundromat”, care a prejudiciat statul cu peste 200 milioane lei

PE SCURT

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS efectuează percheziții pe mai multe adrese, pe faptul evaziunii fiscale a unei întreprinderi implicate în schema de spălare a banilor „Laundromat”, care a prejudiciat bugetul de stat cu peste 200 milioane lei.

PE LUNG

Poliția Națională a precizat că în urma investigațiilor efectuate s-a constatat că factorii de decizie ai unei întreprinderi cu sediul în Chişinău, cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, au fost implicați în comiterea evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari. Mai exact, angajații Fiscului au constatat o diminuare semnificativă a TVA-ului şi a impozitului pe venit a întreprinderii vizate, pentru perioada de activitate 2012-2016, în mărime totală de 221 001 214 lei.

Contracte fictive cu companii nerezidente

Schema criminală a agentului economic vizat consta în întocmirea fictivă a contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor cu companii nerezidente, iar ca urmare pe conturile acestora erau transferate fonduri bănești uriașe. Pentru perioada vizată, rapoartele financiare ale companiei au fost depuse incomplet sau nici nu au fost depuse, ceea ce a făcut imposibilă calcularea directă a veniturilor încasate de agentul economic vizat, care în prezent ascunde de procurori documente contabile, financiare și bancare.

Credite neperformante de la „Unibank”

De asemenea, potrivit informațiilor obținute pe parcursul urmăririi penale, compania indicată a obținut și credite neperformante de la BC „Unibank” SA, fapt pentru care este investigată de către Procuratura Anticorupție.

Actualmente, se întreprind acțiuni pentru acumularea materialului probatoriu, precum și pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public național.

Această cauză penală a fost inițiată în urma analizei efectuate de Serviciul prevenire și combaterea spălării banilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.