Pentru a afla cine a demolat conacul Teodosiu, presedintele Lupu se va adresa procuraturii

Parlamentul nu a reusit sa adopte vineri o decizie unanima in privinta constituirii unei comisii de ancheta care sa cerceteze cazul de demolare ilegala a conacului urban Teodosiu din centrul Chisinaului. Deputatii fractiunii AMN au propus formarea comisiei pe motivul ca acest monument de arhitectura si cultural-istoric ocrotit de stat a fost demolat nelegitim pe 11 august curent. Ei au atentionat asupra faptului ca guvernul a incercat ulterior “sa ascunda acest act ilegal” si a adoptat, la o saptamina de la distrugerea conacului, o hotarire prin care l-a exclus de pe lista obiectivelor ocrotite de stat. Executivul si-a depasit atributiile, pentru ca numai Parlamentul este in drept sa excluda obiectivele de pe lista respectiva.

Deputatii comunisti s-au pronuntat impotriva constituirii comisiei de ancheta, considerind mult mai rationala investigarea cazului de catre Procuratura generala care sa prezinte un raport in fata legislativului. Opozitia nu a sustinut propunerea, declarind ca “procuratura este un instrument al puterii” si va tainui ilegalitatea comisa de guvern.

Deputatii au decis sa reexamineze problema intr-o sedinta viitoare. Pina atunci, chestiunea va fi studiata suplimentar in cadrul Biroului permanent al parlamentului. in paralel, spicherul Marian Lupu va cere personal procurorului general investigarea cazului. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.