Pentru a achita salariile majorate, banii se iau din bugetul ultimului trimestru al anului 2006

A trecut o luna si jumatate de cind guvernul a aprobat hotarirea privind majorarea salariilor, dar multi bugetari continua sa-si primeasca vechile salarii. Unii contabili si functionari raionali s-au descurcat insa „din surse proprii”: ei au achitat salariile majorate, folosind in acest scop banii alocati de la buget pentru lunile octombrie-decembrie 2006.

Dupa ce au primit salariul pe luna ianuarie nemajorat, profesorii din raionul Briceni au declarat ca vor renunta sa-si incaseze salariile, daca acestea nu vor fi majorate, a spus Ala Apostolache, sefa Directiei finante a Consiliului raional Briceni. in raionul Briceni, potrivit sursei citate, doar o singura primarie din 28 a achitat salariile majorate, dar si acestei primarii i-au ajuns bani din sold (ramasite din anul trecut) doar pe luna ianuarie. „Este inceput de an si bani nu sunt. incasarile in bugetul raional apar in a doua jumatate a anului. Din pacate, banii pentru majorari nu au fost prevazuti la bugetul Consiliului raional”, a explicat Ala Apostolache. Totodata, spune functionara, „inca nu au fost date indicatii de la Ministerul Finantelor ca sa transmitem datele cu banii de care avem nevoie pentru a acoperi majorarile”. Acelasi lucru l-a confirmat si Semion Buga, seful Directiei finante a Consiliului raional Causeni.

Pentru ca banii pentru majorarile salariilor n-au fost prevazuti in bugetele locale, iar Ministerul de Finante nu le-a distribuit fonduri pentru acoperirea lor, unii functionari raionali au fost mai ingeniosi, luind bani din fondurile prevazute pentru lunile octombrie-decembrie a.c. ca sa aiba cu ce plati aceste majorari. in raionul Causeni, de exemplu, toti bugetarii din domeniile educatie si cultura au primit salariile majorate. „Temporar, am utilizat sursele proprii. (…) Am transferat bani de pe lunile octombrie-decembrie pe ianuarie-martie. in toata republica asa s-a procedat”, ne-a asigurat Semion Buga.

Marina Batan, sefa Directiei bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale din cadrul Ministerului Finantelor, a spus ca autoritatile locale si raionale beneficiaza de autonomie locala si financiara si au dreptul sa dispuna de propriul buget cum vor. Ea considera ca, in cazul in care legea majorarilor (votata a doua oara) va fi promulgata de presedinte, Ministerul Finantelor va solicita guvernului sa emita o hotarire in baza careia va distribui banii prevazuti pentru majorari din bugetul de stat. Astfel, functionarii din minister si din raioane spun ca dupa ce vor primi banii pentru majorari, vor pune la loc ceea ce au luat din bugetul destinat lunilor de la sfirsit de an.

Dorin Vaculovschi, decanul Facultatii de economie generala si drept din cadrul Academiei de Studii Economice, a spus despre aceasta solutie ca, „daca banii din buget au fost preconizati pentru salarizare, functionarii pot sa-i foloseasca, iar de umbla la banii care n-au fost preconizati pentru fondul salarial, faptul ar putea fi calificat drept delapidare si ei risca sa fie sanctionati”. / Valentina Basiul // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare