Social
Pensiile vor fi indexate de două ori pe an

PE SCURT
Pensiile vor fi indexate de două ori pe an. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, astăzi, o inițiativă legislativă ce aparține președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.
Proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie.
PE LUNG
Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.
Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.
Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.
Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în țara noastră, erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895, 07 lei.
Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 000 de persoane primesc pensia sub minimul de existență.
Proiectul de lege urmează a fi dezbătut și votat de Parlament și în lectura a doua.
Social
Utilizarea și comercializarea pungilor și veselei din plastic vor fi sancționate. Valoarea amenzilor

PE SCURT
Utilizarea și comercializarea pungilor și veselei din plastic vor fi sancționate. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare și completare a Codului Contravențional.
Potrivit proiectului, sancțiunile vor fi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.
PE LUNG
Aceste prevederi se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.
Sancțiunile vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.
„Inițiativa este în pas cu abordarea statelor dezvoltate care, conștientizând pericolul prezentat de materialele din plastic pentru mediul înconjurător, depun eforturi conjugate prin politici și reglementări, în eliminarea lor. Este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât și la nivel de fiecare cetățean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri și practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, menționează autorii inițiativei legislative.
Parlamentul a aprobat, anterior, modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021, – interzicerea totală. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.
Social
În Parlament a fost înregistrat proiectul de Lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an

PE SCURT
În Parlament a fost înregistrat astăzi, cu titlu de inițiativă legislativă prezidențială, proiectul de Lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an.
Președintele Igor Dodon a precizat că proiectul final conține implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie.
PE LUNG
Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare– pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii 3 ani.
Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.
Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.
Legea privind indexarea de 2 ori pe an a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.
Social
Două inițiative ale lui Igor Dodon: Indexarea pensiilor de două ori pe an și garantarea dreptului la pensia soțului decedat

PE SCURT
Președintele Igor Dodon va înainta Parlamentului, cu titlu de inițiativă legislativă, două proiecte sociale din domeniul sistemului de pensionare.
Primul proiect de lege prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, iar cel de-al doilea prevede garantarea dreptului la pensia soțului decedat – soțului supraviețuitor.
PE LUNG
Proiectele au fost discutate astăzi în cadrul unei întruniri la Președinție, la care au participat reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Astfel, proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an prevede că pensiile vor fi indexate de 2 ori – la 1 aprilie și 1 octombrie,
Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare actualmente – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) pe ultimii 3 ani.
La 1 octombrie 2020 – de indexare vor beneficia circa 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență. Acest plafon va fi majorat treptat, cuprinzând un număr tot mai mare de beneficiari ai dublei indexări.
Această indexare se va efectua fie în mărimea indicatorului mediei IPC pe ultimii 3 ani, fie la nivelul IPC din primul semestru al anului de referință – se va utiliza indicatorul cel mai mare dintre aceste două.
Al doilea proiect va prevedea garantarea de către stat pe un termen determinat a dreptului la pensia soțului decedat – soțului supraviețuitor.
Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale în anul 2018 au decedat 3268 persoane, care au primit pensia o perioadă mai mică de 5 ani după stabilirea acestui drept.
Datele menționate denotă faptul, că persoanele contribuie la sistemul de asigurări sociale prin achitarea pe parcursul activității profesionale a contribuțiilor de asigurări sociale, însă perioada medie de primire a pensiei este de 2,6 ani. Această statistică este absolut demotivantă pentru contribuabilii la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.
Președinția precizează că președintele țării va înainta în scurt timp Parlamentului proiectele vizate cu titlu de inițiativă legislativă.