Peisaje rupte din altă lume (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Fă o pauză şi delectează-ţi privirea, măcar digital cu peisaje pe care nu le vei mai vedea niciunde altundeva decât în Cheile Râmeţului.

Rezervaţia Naturală Cheile Râmeţului se află în partea central-estică a Munţilor Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, altitudinea maximă fiind de 1189 m iar cea minimă de 530 m. În partea de est şi de vest rezervaţia este delimitată de glacisul care înconjoară versanţii abrupţi ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud şi coboară vertiginos în Valea Geoagiului.

Rezervaţia reprezintă un peisaj pitoresc şi foarte puţin modificat de către om, este înscris în calcare, ce conservă o serie de plante rare, printre care şi numeroase monumente ale naturii.

Cheile Râmeţului reprezintă obiectivul principal al părţii centrale a Trascăului. Dacă te aventurezi să vizitezi Mănăstirea Râmeţ sau să admiri peisajul splendid vei avea parte de o experienţă inedită. Unul dintre cele mai îndrăgite trasee, denumit „Brana caprei”, străbate cheile pe o cărare suspendată cu 100 m deasupra apei. Deşi nu este amenajat pentru turişti, acest traseu este recomandat persoanelor experimentate în căţărat.

Pe toata lungimea cheilor există urme ale unei vechi peşteri, care avea forma de tunel. Prăbuşirea treptată a tavanului peşterii a favorizat apariţia şi evoluţia ulterioară a cheilor. Acest fapt poate fi argumentat prin faptul că cheile au un profil transversal în V, mai larg la partea superioară.

Deşi se desfăşoară doar pe o lungime de circa 100 m, aceste chei sunt deosebit de spectaculoase. Au un caracter epigenetic şi aspectul unei imense porţi, prezentând numeroase turnuri, stâlpi, diaclaze şi grote.
Valea Râmeţului, pe lângă sectoarele de chei, mai prezintă circa 47 de peşteri şi numeroase doline, lapiezuri şi turnuri. Cele mai cunoscute dintre aceste peşteri sunt Peştera Ornezului (320 m lungime) şi Peştera Stearpă (212 m lungime).

Densitatea formaţiunilor calcaroase deosebite impresionează privitorul, lăsându-l cu respiraţia tăiată pentru mult timp după aceasta. În aceste locuri te poţi minuna de cât de atotputernică este natura şi cât de spectaculoase pot fi peisajele pe care le creează.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.