Pedeapsa fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 zile. Cum motivează Judecătoria Chișinău

PE SCURT

Pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile. La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deținut în „condiții inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea.

Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni, scrie Ziarul de Gardă.

PE LUNG

În plângerea depusă în instanță, pe 26 aprilie 2019, avocații lui Filat au descris în detalii condițiile în care fostul prim-ministru este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Ziarul de Gardă scrie că, după o săptămână de la reținere, timp în care s-a aflat în izolatorul CNA, Filat ar fi stat într-o celulă destinată anterior pentru vizite și care nu era adaptată condiţiilor de deţinere a persoanelor în arest preventiv.

Ulterior, acesta a fost transferat într-o celulă cu o suprafaţă de 8,2 m.p., destinată pentru deţinerea a două persoane, dar, în care, de fapt, erau plasate trei persoane.

„În perioada respectivă domnul ***** a primit multiple scrisori din partea altor deţinuţi, care conţineau ameninţări cu răfuială fizică. Această stare de fapt i-a insuflat teamă pentru viaţa şi securitatea acestuia, solicitând, în acest context, un notar pentru a întocmi un testament”, este menționat în încheierea motivată”.

La o lună de când a ajuns în Penitenciarul nr. 13, Filat a fost transferat în cea de-a treia celulă, din subsolul Penitenciarului, ale cărei condiții ar fi similare celor „de carceră” și unde avocaților le-a fost refuzat accesul.

În perioada aflării în greva foamei Vlad Filat a fost transferat într-o altă celulă, care însă ar fi fost, la fel, într-o „stare deplorabilă, murdară, cu un nivel de umeditate ridicată, iar pe pereţii celulei puteau fi observate pete de mucegai, insuficienţă a lumii pentru citit sau scris”.

În instanță, potrivit actului judecătoresc, reprezentantul Penitenciarului nr.13 din Chișinău a solicitat respingerea plângerii privind reducerea termenului de detenție ca fiind neîntemeiată. Potrivit acestuia, condițiile de detenție „corespund minimului necesar conform condiţiilor izolatorului de urmărire penală”. Textul integral al articolului poate fi citit AICI.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.