Pe banii noștri: Furtună a plecat. Începe furtuna  

În timp ce liderii de partide și alți pretendenți dau cu semnătura și copia de buletin pe la CEC, parlamentarii s-au adunat în prima ședință din acest an. Au dezbătut ca pentru câteva ședințe și câteva săptămâni, de parcă nu ar mai exista și alte zile când se pot aduna fără să fie chemați prin reabilitări. Între timp, unii candidați au colectat în timp record semnături. Mai rămâne un detaliu foarte important de făcut, și anume, să acumuleze măcar atâtea voturi câte semnături au prezentat la CEC. 

Luni, 7 septembrie 

Primii doi candidați au depus semnăturile la CEC. Este vorba de Renato Usatîi și Andrei Năstase, care au și fost repartizați în buletinele de vot cu numerele 1 și 2. Cel mai impresionant este că în cele 7 zile cât le-a luat, ei au colectat peste 50 de mii de semnături, asta însemnând 7143 de semnături pe zi. Acele 7143 de semnături pe zi ar însemna 298 de semnături pe oră. Aceste 297 de semnături pe oră ar însemna 5 semnături pe minut. 

Aceste 5 semnături pe minut ar însemna 12 secunde. Aceste 12 secunde sunt pentru ca o persoană să scrie cu mâna numele, prenumele, datele din buletin și să-și aducă aminte semnătura corectă din buletin. Totodată, ar mai însemna înscrierea corectă în buletin, și încă în liste. Ceea ce da, într-adevăr, este o performanță impresionantă, mai ales că Partidul Nostru a indicat că are 7200 de membri, iar PPDA 14 mii de membri.    

Desigur că nu insinuăm nimic. Noi doar apreciem efortul colectorilor de semnături. 

Marți, 8 septembrie

Toată țara a „rămas mască” la declarația lui Nicolae Furtună, șef al ANSP despre faptul că „COVID-19 a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”. De fapt, această declarație a fost printre puținele lucruri din ultimii 10 ani când atât stânga, cât și dreapta au căzut de acord că Nicolae Furtună trebuie să plece din funcție. 

Desigur, gurile rele au sugerat că dacă Igor Dodon nu îi solicita lui Furtună demisia, acesta ar mai fi gestionat și azi criza de coronavirus din țară, demonstrând încă o dată că în Republica Moldova ești pus, rămâi și pleci din funcție doar cu patronajul politic necesar, de la „un prieten” de mai sus. 

Miercuri, 9 septembrie  

Surpriza mare a venit de la CEC în această săptămână, când la capătul unui proces de suspans forțat, adică plasarea în canalele de Telegram și pe Facebook a zvonului că  Igor Dodon se gândește să nu candideze, președintele a venit la CEC cu actele necesare. Surpriza a fost însă mai mult pentru Igor Dodon, care s-a pomenit tratat așa cum sunt tratați aproape toți moldovenii la ghișee, în cadrul amplului proces de guvernare electronică. Tot ce mai lipsea în acel proces era să se ceară o copie autentificată cu „ștampilă umedă”, achitarea taxei la casă și, desigur, „revenirea înapoi dar fără rând”. 

Ah da, principala diferență a fost că lui Igor Dodon măcar i s-a propus ceai. Regula politicianului, probabil și de la Moscova învățată – niciodată nu accepți ceai, de la nimeni, cu nici o ocazie. 

Tot în această zi, PDM a dat mâinile jos și a zis „da’ nouă asta ne trebuie?”. Adică, au declarat că nu vor avea candidat la funcția de președinte. În principiu, de ce să candidezi undeva unde nu ai șanse? Să le spună cineva și celor de la Teleradio Moldova când mai fac concursul Eurovision. 

 

Joi, 10 septembrie 

Parlamentarii s-au adunat pentru prima dată în această toamnă în ședință. Au dezbătut mai bine de 8 ceasuri despre bugetul pe anul 2020, care din nou a fost „cârpit”. Poate până în 2030 o să avem o versiune finală a bugetului pentru anul 2020. 

Deputatul Andrian Candu, lider al grupului „Pro-Moldova” a depus toate semnăturile necesare, în număr de 25 de mii, pentru înregistrarea sa în cursa electorală. Gurile rele spun că acest proces a fost îngreunat de lipsa sprijinului unui anumit naș, care deseori în alte cazuri era decisiv. Semnăturile sale au fost depuse la nici 1630 de zile de la o declarație celebră în care acesta spunea că „în maximum un an de zile, părinții vor avea suficiente argumente să spună copiilor lor că nu trebuie să plece din țară, iar aici vorbim despre locuri de muncă, locuințe accesibile pentru tineri, în special, deoarece ei sunt cei care nu văd o garanție ca în următorii 5-10 ani să aibă o locuință și o familie, servicii publice, medicină, asigurări sociale, procese economice care să le asigure un venit comparabil cu cele care sunt în regiune”. Dar cine mai ține minte aceste mici detalii, mai ales când un politician îți zice că „fix într-un an o să fie mai bine în țară”, iar partidul tău a condus timp de încă 3 ani după această declarație. 

Vineri, 11 septembrie

Igor Dodon spune că nu este obligat, în calitate de președinte, să se suspende în timpul campaniei electorale. Acesta garantează că nu va utiliza resursele administrative și nu va merge la întâlniri electorale cu mașinile de serviciu. Desigur, pot avea loc încurcături, când paza de stat va asigura perimetrul în cadrul unei întâlniri electorale, probabil din exces de zel de a proteja președintele. Sau se poate întâmpla ca șeful statului să taie o panglică, dar o va face din funcția de președinte, chiar dacă e candidat. Până la urmă, e greu să faci diferența. Suntem oameni.  

Între timp, în Moldova

Moldova continuă să fie în această săptămână în topul cazurilor de COVID raportate la un milion locuitori. Moldova este plasată pe locul 6, deși, patru din cinci țări care o întrec au o populație de sub 500 de mii. Moldova a trecut de 1100 de decese din cauza acestei pandemii, iar în această săptămână s-a anunțat că în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor din Chișinău nu mai sunt locuri libere. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.