De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ai vrea să poţi să-ţi ia-i zborul, să te laşi dus de vânt departe, să-ţi fluture pletele în toate părţile şi să te simţi uşor…uşor…foarte uşor…
Coboară un pic pe pământ şi citeşte mai departe cum poţi ajunge în locul care ar putea să-ţi trezească astfel de senzaţii.
În judeţul Harghita, în apropierea Băilor Tuşnad, pe malul drept al Oltului se ridică din păturica de păduri verzi şi stufoase, deasupra tuturor lucrurilor şi fiinţelor, Stânca Şoimilor – un monumental vârf de andezit.
Stânca se află la o altitudine de 824 km, ce prezintă în partea de sus un platou cu o suprafaţă de 1,5 ha şi de pe care se deschide o panoramă mirifică asupra staţiunii Băile Tuşnad, crestelor Ciumatului şi ale Surducului, Lacului Ciucaş.
Pe acest platou ala stâncii se află aranjaţi de natură într-o ordine perfectă, stâlpi de andezit.
De pe culmile stâncii se pot admira ruinele Cetăţii Stânca Şoimilor, cetate care a fost construită pe vârful Stânca Şoimilor de Jos. Cetatea iniţial a avut forma unei ţigle, astăzi se mai păstrează doar câteva ruine, care se pot vedea cu uşurinţă. Din bârlogurile zidurilor cetăţii, pe timpuri erau prinşi şi trimişi şoimi de vânătoare ca arendă pentru turci.
Traseul montan care urcă stânca este destinat doar drumeţiilor pe timp de vară şi doar persoanelor cu condiţie fizică foarte bună. După în drum de munte, prin pădurile de brazi înalţi, de ai impresia că ating cerul, anevoios şi obositor, se desfăşoară o privelişte spre defileul Oltului şi vârfurile de munţi acoperite de brazi. Sub platoul Stânca Şoimilor este un gol de aproximativ 200 de metri, aşa că desfătaţi-vă cu peisajele dar fiţi precauţi.
Aflaţi sus pe platoul stâncii şi având panorama splendidă jos la picioarele tale poţi să-ţi spui în gând: „Doamne opreşte clipa cu care măsori eternitatea” – L. Blaga.
Distanţa de la Chişinău până la Stânca Şoimilor este de 387 km.