Moldova.ORG — Partidul Democraţiei Sociale (PDS), împărtăşind temerile şi îngrijorările vinificatorilor autohtoni privind situaţia de criză fără precedent din ramură, îşi exprimă nedumerirea şi indignarea în legătură cu ignorarea de către reprezentanţii organelor de conducere ale ţării şi ai Partidului comuniştilor a Congresului oenologilor. Or, tocmai erorile şi politica internă şi externă greşită, promovate de acestea, au condus la apariţia situaţiei catastrofale în sectorul viti-vinicol al R. Moldova.
Potrivit unei declaratii a PDS, prin acest gest grosolan, partidul puterii a demonstrat că pur şi simplu nu găseşte scuze pentru situaţia din această ramură strategică, demonstrându-şi astfel totala bancrotizare.
PDS sustine ca numai în anul 2006, în rezultatul sistării exporturilor de vin în Federaţia Rusă, R. Moldova a pierdut peste 350 de mil. USD. Închiderea pentru vinurile moldoveneşti a pieţelor Federaţiei Ruse şi Belarusiei a condus la reducerea de 5 ori, în doar două luni ale anului 2007, a producţiei de vinuri şi de 4 ori a producţiei de băuturi alcoolice distilate. Conform datelor statistice, producerea de vinuri în R. Moldova s-a redus în 2006 faţă de 2005 de două ori, iar a băuturilor alcoolice distilate – cu 37 la suta.
În complexul viti-vinicol sunt astăzi ocupaţi circa 300 de mii de cetăţeni, care din vina guvernării comuniste riscă să rămână fără locuri de muncă şi, respectiv, fără surse de existenţă. Procesul de distrugere a ramurii vinicole moldoveneşti deja a demarat, ia amploare, şi se pare, această situaţie nu deranjează reprezentanţii puterii.
PDS consideră că interdicţia de export a vinurilor în vrac este o acţiune premeditată a puterii, prin intermediul căreia guvernanţii comunişti urmăresc ruinarea întreprinderilor vinicole, pe care ulterior le vor acapara. Această acţiune va dăuna enorm întregului complex agroindustrial al republicii, va submina creşterea economică, care, şi în condiţiile actuale este una nesatisfăcătoare şi instabilă.
PDS îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de faptul că datoriile întreprinderilor vinicole pentru strugurii achiziţionaţi în toamna anului 2006 au atins cifra de 350 de mil. de lei. Aceste datorii sunt o povară enormă pe umerii ţăranilor care au crescut roada de struguri şi care astăzi nu mai sunt în stare să investească în lucrările agricole pentru roada anului curent. În plus, situaţia de criză din sector a condus la reducerea drastică a veniturilor şi al nivelului de viaţă al populaţiei rurale.
În acest PDS susţine cerinţele vinificatorilor şi consideră necesar anularea imediată a interdicţiei de export a vinurilor, inclusiv a vinurilor în vrac, precum si declararea situaţiei de forţă majoră în sectorul viti-vinicol, fapt ce ar permite întreprinderilor vinicole să negocieze extinderea termenelor de rambursare a creditelor bancare, restructurarea datoriilor debitoare, evitarea penalităţilor pentru nerambursarea la timp a creditelor.
PDS mai propune identificarea posibilităţilor de acoperire a creditelor contractate de companiile vinicole din contul fondurilor de risc ale băncilor comerciale, precum si adoptarea, în regim de urgenţă, a Legii privind prelungirea termenului de repatriere a valutei pentru producţia vinicolă expediată în Federaţia Rusă.
Alte sugestii ale PDS in scopul ameliorării situaţiei in sectorul viti-vinicol din R. Moldova sunt: constituirea Fondului Special de Stat (în afara Agenţiei Naţionale de promovare a exporturilor) pentru promovarea vinurilor moldoveneşti, a exportului lor şi identificarea noilor pieţe de desfacere, precum si crearea unei comisii parlamentare speciale pentru investigarea situaţiei catastrofale din sectorul viti-vinicol al economiei naţionale, identificarea şi deferirea justiţiei a funcţionarilor de stat, care se fac vinovaţi de situaţia dată; elaborarea strategiei de depăşire a crizei din sectorul viti-vinicol.