Pavel Filip cere demisii în cazul bărbatului decedat în timp ce aștepta ambulanța: Este un caz revoltător

Premierul Pavel Filip a cerut în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului demisia vice-directorului de la Asistenţa Medicală de Urgenţă, a unui dispecer şi medic de pe ambulanţă, după ce săptămâna trecută un bărbat a murit în plină stradă, așteptând ambulanța 40 de minute.

De asemenea, premierul a solicitat ca Ministerul Sănătăţii să sesizeze Procuratura Generală ca să investigheze penal acest caz. Pavel Filip a menționat că este un caz revoltător.„Nici nu știu ce e mai grav în acest caz: că e vorba de incompetență sau rea voință sau nepăsare. Eu cred că cest lucru trebuie să fie constatat de procurori”, a spus Pavel Filip.

„Mai revoltător mi s-au părut explicaţiile celor de la urgenţă, care mai mult seamănă a bâlbâială decât a explicaţii. Atât mai mult am văzut tendinţe de a prezenta informaţii false, care uşor au fost combătute pentru că au uitat că există sisteme GPS pe maşini. Nu merge nici explicaţia că nu avem maşini suficiente. Pentru că în acel moment erau 4 maşini libere nemijlocit staţionau la centru şi 10 maşini erau în sectorul centru”, a declarat Pavel Filip.

În opinia premierului, explicaţiile şoferului au fost scrise la indicaţia cuiva pentru că exact „în în acel moment s-a stricat motorul, apoi nu putea accelera pe drum, apoi printr-un miracol motorul s-a reparat singur şi nu mai erau probleme tehnice la această maşină”.

Pavel Filip s-a arătat indignat de atitudinea nepotrivită a medicului, care când a ajuns la loc a declarat „Ce nu ştiţi în ce ţară trăim”. În plus, operatorul trebuia să atribuie cod roşu acestei chemări. fapt care ar permite ca o altă ambulanţă care se afla în zonă şi era pe cod verde trebuia să meargă nemijlocit la acest apel.

În aceste condiții, Pavel Filip a solicitat concedierea pentru încălcarea gravă a obligaţiunilor de muncă a vice-directorului de la Asistenţa Medicală de Urgenţă , a dispecerului de la ambulanţa Chişinău care a primit acest apel pentru că l-a închis şi deschis de multe ori, dar nicidecum nu a purces la trimiterea unei ambulanţe, şi a medicului de pe ambulanţă – pentru nerespectarea protocoalelor medicale.

Bărbatul de 65 de ani a murit vineri, 20 septembrie, în jurul orei 20, în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la el. Potrivit raportului ministerului Sănătății, cazul a fost preluat de Serviciul 112 la ora 20 și 13 minute. Ambulanța a pornit însă abia peste 32 de minute și 10 secunde și a ajuns la pacient în 9 minute și 19 secunde.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.