Connect with us

Social

Patru medalii de bronz obținute de elevele din R.Moldova la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

Publicat

pe

PE SCURT

Elevele din Republica Moldova au obținut patru medalii de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, ediția a VIII-a. Concursul s-a desfășurat în perioada 7 – 13 aprilie 2019 în orașul Kiev, Ucraina.

Medaliile au fost obținute de către Adelina Andrei, Vlada Gherciu, Mădălina Griza, eleve ale Liceului Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău și Rusanda Guzun, elevă la Liceului „Da Vinci”, mun. Chișinău.

PE LUNG

La olimpiadă au participat 196 de elevi din 50 de țări ale lumii.

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani.

EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică.

Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori:

Andrei Adelina, elevă, clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;
Gherciu Vlada, elevă, clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;
Griza Mădălina, elevă, clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;
Guzun Rusanda, elevă, clasa a XI-a, Instituția Privată Liceul „Da Vinci”, mun. Chișinău;
Teleucă Marcel, doctor în științe fizico-matematice, conferențiar universitar, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;
Gînga Valeriu, director adjunct, Instituția Publică Liceul Teoretic „Spiru Haret”, mun. Chișinău.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Patru grupări criminale, destructurate de PCCOCS și SIS. Au fost reținute 18 persoane

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procurorii PCCOCS în comun cu ofiţerii SIS au identificat 4 grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea banilor, contrabandă cu mijloace financiare, falsificarea documentelor și trecerea ilegală a frontierei de stat, șantja atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele țării.

A fost stabilit că în schema infracţională erau implicaţi inclusiv funcţionari publici, printre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne şi un funcționar din cadrul Agenţiei Servicii Publice.

PE LUNG

Potrivit PCCOCS, angajatul MAI facilita perfectarea actelor moldoveneşti pentru persoane originare din țări cu risc terorist sporit, implicit pentru un cetăţean pakistanez, care provine dintr-o regiune cu risc sporit de activitate teroristă.

În același timp, polițistul era în conexiune cu un intermediar, care avea legături directe cu un funcţionar din cadrul Agenţiei Servicii Publice care se ocupa de confecționarea clandestină a actelor oficiale.

Pe parcursul documentării cazului, în vizorul procurorilor PCCOCS și ofițerilor SIS au ajuns mai multe persoane, printre care un angajat al unei companii de transport de persoane și colete către statele membre ale Uniunii Europene.

Acesta a recunoscut existenţa unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, și a cetățenilor străini, originari din țările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României.

La fel, pe parcursul documentării cazului, a fost identificată încă o filieră ilegală de activitate care se ocupa de furtul mijloacelor bănești din Uniunea Europeană, care, ulterior erau transportate către Republica Moldova și Federația Rusă.

A fost stabilit că, o parte din banii furaţi din bancomatele Uniunii Europene, marcați cu vopsea de protecție, urmau a fi vânduţi pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mai multor persoane.

În urma a 52 de percheziții efectuate au fost reţinute 18 persoane, ridicate circa 100 acte false/contrafăcute, identificate 2 filiere de migraţie ilegală către statele membre ale UE şi ridicaţi 30 mii euro, bani murdari de vopsea de protecţie, sustrași din bancomatele Uniunii Europene.

Citește mai departe

Social

Mercenar moldovean, reținut de SIS. S-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk, unde a activat cu indicativul „Zahar”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un bărbat de 31 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, a fost reținut de ofițerii SIS și procurorii PCCOCS, fiind bănuit că ar fi acordat sprijin logistic unităților de mercenari de partea entităţilor separatiste din autoproclamata republică populară Luhansk.

Bărbatul s-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk între anii 2014-2015, fiind înrolat în așa-numita formaţiune „Волчья стая”, unde a activat cu indicativul „Zahar”.

PE LUNG

Potrivit SIS, moldoveanul era responsabil de aprovizionarea cu echipament militar, inclusiv mitraliere, a unităţilor militare din regiunea separatistă din Ucraina.

La fel, identifica diversionişti şi verifica fizic mijloacele de transport. De menționat, că în timpul audierilor, persoana reţinută şi-a recunoscut integral vina.

Totodată, a fost stabilit că, bărbatul a plecat din Republica Moldova în 2012, iar începând cu 2014 până în 2015 s-a înrolat benevol în calitate de mercenar, din considerente ideologice.

După părăsirea zonei separatiste, acesta s-a aflat pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore, pe numele acestuia a fost iniţiată cauză penală.

În cazul în care îi va fi demonstrată vinovăţia, persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani.

Citește mai departe

Social

În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente. Noul sistem de gestionare a obiectivelor de semafor pentru cele 22 de intersecții din capitală a fost prezentat astăzi.

Semafoarele dotate cu echipament de tip LED vor avea o perioadă de funcţionare mai mare, vizibilitate sporită şi consum mai mic de curent electric, faţă de cele vechi, precum şi posibilitatea de vizualizare a obiectivelor pe harta interactivă a oraşului.

PE LUNG

Municipalitatea precizează că modernizarea sistemul de dirijare a electronică a circulaţiei rutiere din mun. Chişinău, cu obiective de semafoare gestionate prin GSM/3G și dotate cu dispozitive de colectare a datelor, va asigura organizarea adaptivă a transportului în orele de vârf sau în caz de accidente.

Costul lucrărilor de modernizare este de 950 mii lei, surse alocate din bugetul municipal.

Ruslan Codreanu a ținut să remarce că sistemul inteligent, aflat în prezent în regim de testare, va permite decongestionarea traficului în zonele problematice, în special pe căile de acces sau de ieșire din oraș.

„În regim online, dispecerii de la Centrul de control vor monitoriza fluxul de transport și vor putea calcula timpii pentru regimul de funcționare a obiectivelor de semafor la intersecții”, a menționat edilul capitalei.

De asemenea, în alte 10 intersecţii din capitală, vor fi modernizate 66 de semafoare de transport şi 42 de obiective pietonale pe bază de LED, dotate cu cronometru.

Lucrările vor fi executate în timp de o lună, iar în acest scop, în bugetul municipal au fost prevăzuți 700 mii lei.

Din cele 182 de intersecții semaforizate din oraș, 115 sunt dirijate de la distanță.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

Patru grupări criminale, destructurate de PCCOCS și SIS. Au fost reținute 18 persoane

PE SCURT Procurorii PCCOCS în comun cu ofiţerii SIS au identificat 4 grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea...

Social5 ore în urmă

Mercenar moldovean, reținut de SIS. S-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk, unde a activat cu indicativul „Zahar”

PE SCURT Un bărbat de 31 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, a fost reținut de ofițerii SIS și procurorii...

Externe6 ore în urmă

Scara Sfântă pe treptele căreia ar fi urcat Isus, dezvelită din învelişul de lemn pentru prima dată în ultimii 300 de ani

PE SCURT Scara Sfântă din Roma, despre ale cărei trepte se spune că ar fi fost urcate de Iisus Cristos...

Social6 ore în urmă

În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente

PE SCURT În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente. Noul sistem de gestionare a obiectivelor de...

Social6 ore în urmă

Un gard amenajat ilegal în sectorul Buiucani, DEMOLAT. Îngrădirea ocupă 700 m² de domeniu public

PE SCURT Municipalitatea a anunțat că astăzi a început demolarea unui gard de beton, instalat abuziv, din jurul unei construcții...

Social7 ore în urmă

Șase bărbați din Azerbaidjan munceau la negru pe un şantier din Chișinău. Au obligația să părăsească R.Moldova în cinci zile

PE SCURT Ofiţerii Biroului Migratiei si Azil au depistat şase bărbați originari din Republica Azerbaidjan, cu vârste cuprinse între 24...

Externe7 ore în urmă

Un moldovean pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla picioarele

PE SCURT O persoană din Moldova se află pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 zile în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri5 zile în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri5 zile în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri6 zile în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri6 zile în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

AlegeriO săptămână în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

AlegeriO săptămână în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com