Patriarhul Alexei al II-lea si Patriarhul Teoctist au discutat problema mitropoliei Basarabiei

Problema Mitropoliei Basarabiei a fost abordata in cadrul unei intrevederi cu patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei, intilnirea fiind considerata un pas important in rezolvarea disputelor privind subordonarea acesteia, a declarat, miercuri seara, la intoarecere in Rominia, Patriarhul Teoctist, transmite MEDIAFAX.

"Noi aplicam dialogul in privinta Mitropoliei Basarabiei. Suntem in dialog si vom continua dialogul. Suntem in acelasi context al marilor probleme puse in aceasta adunare (intrunirea Mondiala a liderilor religiosi)", a precizat Patriarhul Teoctist. Conducatorul Bisericii Ortodoxe Romine a mai spus ca demersurile Bisericii ar putea fi sprijinite si de initiativele politicienilor.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivata la 14 septembrie 1992, de o adunare eparhiala formata din clerici si mireni vorbitori de limba romina, desprinzindu-se de Mitropolia Autocefala a Moldovei si subordonindu-se imediat Patriarhiei Ortodoxe Romine. Fostul episcop de Balti, Petru Paduraru, a fost hirotonit ca Arhiepiscop de Chisinau si Mitropolit al Basarabiei, devenind, astfel, membru al Sinodului Ortodox Romin. Prin aceasta subordonare, dupa modelul existent in perioada interbelica, limba romina a fost reintrodusa in cult, in bisericile aflate in jurisdictia sa canonica, precizeaza MEDIAFAX.

Patriarhia Ortodoxa Rusa, careia i se subordoneaza Mitropolia Autocefala a Moldovei, nu a fost de acord cu aceasta desprindere, afirmind ca nu este normal sa existe doua mitropolii in Moldova. La inceputul anului 1998, Curtea Suprema a Republicii Moldova a blocat infiintarea Mitropoliei Basarabiei, invocind faptul ca, in Moldova exista, deja, o Mitropolie autonoma, subordonata Patriarhiei Ruse. La nivelul celor doua patriarhii s-au format comisii de ierarhi care au avut mai multe runde de intilniri in vederea solutionarii diferendului, fara insa a ajunge la vreun rezultat. Problema Mitropoliei Basarabiei a mai fost discutata si in anul 2000, in cadrul unei intilniri dintre Patriarhul Alexei, membrii Sinodului Ortodox rus si Patriarhul Teoctist, considerindu-se atunci ca este necesara o solutie care sa nu defavorizeze vreuna din parti. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.