Partea nevăzută a actualei crize politice din Moldova

Ultimele câteva zile situația în Moldova a fost extrem de tumultoasă. Sâmbătă a fost anunțată crearea unei noi coaliții de guvernare, însă duminica o curte a suspendat președintele și a desemnat un fost prim-ministru în calitate de președinte interimar, cel din urmă anunțând alegeri anticipate care ar împiedica noul guvern să intre în funcție. Țara se află acum într-o criză constituțională.

Impasul și luptele politice nu sunt o premieră pentru Republica Moldova, care rareori ajunge în atenția opiniei publice internaționale. Însă ceea ce s-a întâmplat weekend-ul trecut în această țară mică din Estul Europei, cu o populație de 3 milioane de oameni, are implicații regionale și transatlantice.

La ultimele alegeri parlamentare din februarie curent, socialiștii, cunoscuți ca un partid pro-rus, a obținut 32 procente din voturi, blocul pro-democrat ACUM – aproape 27 procente, iar Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc – cel mai puternic oligarh din țară, s-a plasat pe locul 3 cu 24% din voturi. Aproape 3 luni de negocieri au rezultat în faptul că cele 3 partide nu au reușit să negocieze o coaliție și să ofere țării un nou Guvern.

Cu toate acestea, sâmbătă ACUM și socialiștii au reușit într-un final să formeze o coaliție, uniți în scopul lor de a scăpa țara de influența lui Plahotniuc, omul care a capturat instituțiile statului și care în mod practic controlează statul. La câteva minute după aceasta Curtea Constituțională controlată de Plahotniuc a declarat noul guvern neconstituțional, iar Partidul Democrat a înaintat un guvern alternativ. De asemenea, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Președintele Igor Dodon pentru o presupusă încălcare a procedurii parlamentare care a permis blocului ACUM și socialiștilor să formeze coaliția parlamentară.

Ceea ce este extraordinar în legătură cu evenimentele din acest weekend este faptul că majoritatea parlamentară formată de către blocul ACUM și socialiști și guvernul votat de aceștia este susținut de UE, Statele Unite ale Americii și Rusia. Ambasadorii acestor state au fost prezenți la ședința parlamentului și au emis comunicate de presă în care și-au exprimat suportul pentru noul guvern. Acest lucru este foarte neobișnuit pentru o regiune în care Rusia și comunitatea transatlantică luptă pentru influență și sunt în contradicție.

Cooperarea dintre Rusia, Statele Unite și UE în acest caz nu trebuie interpretate drept o realiniere sau început al unui nou parteneriat. Deși este adevărat că Plahotniuc a devenit incomod pentru Rusia, dat fiind atitudinea sa ostilă manifestată recent, ar fi nevoie de metode mult mai creative de a scăpa de personaje indezirabile decât o coaliție cu UE și Statele Unite. Rusia colaborează acum cu SUA și UE în ce ține problema Moldovei doar pentru că se așteaptă la cooperare sau bunăvoință în legătură cu alte subiecte.

Mulți se tem că Rusia va pleda pentru federalizarea țării care va oferi regiunii separatiste Transnistrene, care este controlată de Rusia, drept de veto în privința deciziilor geopolitice și celor de securitate a țării.

Având probleme economice și sociale acasă, Rusia ar putea miza pe actori mai mari decât Moldova. În condițiile alegerii unei noi conduceri a Uniunii Europene alese în urma alegerilor în Parlamentul UE, schimbarea conjuncturii politice în Germania, dar și Franța care niciodată nu a fost foarte dură cu Rusia, este foarte probabil ca aceste gesturi pozitive ale Rusiei sunt menite să îmbunătățească relațiile cu Rusia și să asigure că ulterioarele discuții – fie că e vorba de ridicarea sancțiunilor, a problemelor din Orientul Mijlociu sau Ucraina, sunt recepționate cu mai puțină rezistență. Este foarte probabil ca acțiunile Rusiei urmăresc îmbunătățirea imaginii Rusiei în Statele Unite care este văzută acolo ca un „băiat rău” și să contribuie la o conversație mult mai relaxată privind tranzacțiile dintre cele două state. Cooperarea în Moldova va oferi Rusiei o monedă pe care aceasta o va folosi ulterior în propriile interese.

Susținerea Rusiei pentru guvernul ACUM-PSRM vine de asemenea cu un mesaj pentru regimurile din regiune că acestea nu mai pot pedala pe conflictele dintre comunitatea transatlantică și Moscova. Cât de reală, semnificativă și dificilă ar fi – intervenția Rusiei în politica internă a unor state a fost deseori folosită de guverne din regiune ca o scuză pentru propria lipsă de voință în ceea ce ține de implementarea reformelor. Agresivitatea Rusiei și utilizarea metodelor ilegale de a interveni în politica interne nu ar trebui să fie o scuză pentru corupția sau capturarea instituțiilor de stat în Moldova, Ucraina sau Georgia.

În același timp, etichetarea simplistă a partidelor și politicienilor din regiune ca fiind fie pro-occidentale sau pro-ruse nu mai este valabilă. Cum a demonstrat coaliția formată dintre ACUM și PSRM există probleme care transcend această dihotomie. Această abordare trebuie să fie utilizată pentru a promova interese naționale ale țărilor. În toate sondajele realizate în ultimii ani moldovenii au indicat corupția și sărăcia drept principala problemă, nu Rusia. Același lucru l-au menționat ucrainenii, georgienii și cetățenii tuturor statelor din regiune.

Pe cât de neobișnuit și riscat ar părea, coaliția ACUM-PSRM în Moldova este un exemplu bun al circumstanțelor în care politicienii din regiune au pus interesul național deasupra diferențelor geopolitice. Sperăm că acesta este un semnal al maturității regiunii.

Autoarea: Alina Inayeh, directoarea Black Sea Trust
Traducere: Cristi Mariuța

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.