Parlamentul European a premiat pentru libertatea de gândire un regizor ucrainean, încarcerat în Rusia

Oleg Sențov, regizor ucrainean, este laureatul din acest an al Premiului „Saharov”, pentru libertatea de gândire. Regizorul, închis într-un penitenciar din Rusia, este unul dintre cei trei finaliști aleși de liderii grupurilor politice de la Parlamentul European.

„Prin curajul și hotărârea sa, punându-și viața în pericol, regizorul Oleg Sențov a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici din Rusia și din întreaga lume. Acordându-i Premiul Saharov, Parlamentul European și-a exprimat solidaritatea cu Sențov și cu cauza lui. Cerem să fie eliberat imediat”, susține Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Opozantul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în 2015, după ce a fost găsit vinovat de „terorism” şi „trafic de armament”, în urma unui proces catalogat drept „stalinist” de către organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI).

El a devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea. Oleg Sențov a fost în greva foamei din 14 mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

Premiul, care constă într-un certificat și 50.000 de euro, va fi înmânat în cadrul unei ceremonii, la Parlamentul European, în Strasbourg, pe 12 decembrie.

Premiul „Saharov” pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului „Saharov”.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.