Parlamentul a examinat amendamente la Legea privind ocuparea fortei de munca si protectia sociala a persoanelor, aflate in cautarea unui loc de munca

Maxim Kalmikov //. in cadrul sedintei de vineri Parlamentul a examinat si adoptat in prima lectura amendamentele la Legea privind ocuparea fortei de munca si protectia sociala a persoanelor, aflate in cautarea unui loc de munca. Viceministrul economiei si comertului Sergiu Sainciuc, care a prezentat proiectul, a informat deputatii ca adoptarea lui este dictata de necesitatea ajustarii actelor normative la prevederile Codului Muncii, iar documentul ca atare, potrivit spuselor lui, este orientat si spre asigurarea cresterii gradului de protectie sociala a somerilor.

Momementele principiale ale acestui proiect sunt determinarea concreta a statutului de agentii private pentru ocuparea fortei de munca, precum si stabilirea unei indemnizatii fixe de 15 la suta din salariul mediu pentru plasarea in cimpul muncii si diferentiata – pentru somaj.

Agentiile private presteaza, conform amendamentelor, servicii de mediere pentru angajarea in cimpul muncii in mod gratuit si nu au dreptul sa presteze servicii turistice.

Indemnizatia pentru plasarea in cimpul muncii se plateste pe parcursul a noua luni dupa pierderea locului de munca in cazul, daca persoana nu cade sub incidenta categoriilor, carora li se acorda indemnizatie de somaj.

Persoanele, carora li se acorda indemnizatie de somaj, se divizeaza, conform amendamentelor, in trei categorii – pentru prima categorie indemnizatia constituie 30 la suta din salariu mediu pe economie din anul precedent, pentru a doua – 40, iar pentru a treia – 50 de procente.

Mai sunt prevazute modificari, orientate spre inlaturarea fenomenului de somaj teritorial si stimularea populatiei rurale pentru a-si cauta loc de munca.

Unii parlamentari au fost nemultumiti de punctul, potrivit caruia agentiile private, in paralel cu cele de stat, pot presta servicii de plasare in cimpul muncii peste hotare. in particular, deputatul din partea PCRM Ludmila Borgula a declarat ca ea pune la indoiala posibilitatea asigurarii securitatii cetatenilor RM peste hotare. in opinia dumneaei, aceasta poate conduce la extinderea unui atare fenomen negativ, cum este traficul cu marfa vie.

Viceministrul economiei si comertului a declarat la aceasta ca, potrivit practicii din ultimii ani, rolul agentiilor private in angajarea cetatenilor peste hotarele RM este extrem de mic – anul trecut ei au plasat in cimpul muncii peste hotare doar 29 de persoane.

Deputatii din partea PPCD au contestat cele 15 procente fixe din salariul mediu ale indemnizatiei pentru plasarea in cimpul muncii. Vlad Cubreacov a mentionat ca, "daca Guvernul considera ca prin indemnizatie mica se va reusi de a-i indemna pe cetateni sa-si caute de lucru, atunci el greseste, – acest pas este absolut irational".

Sainciuc a specificat ca decizia in cauza intr-adevar are un caracter stimulator (actualmente indemnizatia pentru plasarea in cimpul muncii deseori depaseste salariul mediu). in acelasi timp, viceministrul a informat ca, gratie diminuarii indemnizatiei pentru plasarea in cimpul muncii, se va reusi de a extinde numarul de beneficiari de indemnizatii pentru somaj. Potrivit spuselor lui, numarul beneficiarilor de indemnizatii de somaj se va majora pina in anul 2006 cu 60 la suta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.