Connect with us
"
"

Social

În Parlament a fost înregistrat proiectul de Lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an

Publicat

pe

PE SCURT

În Parlament a fost înregistrat astăzi, cu titlu de inițiativă legislativă prezidențială, proiectul de Lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an.

Președintele Igor Dodon a precizat că proiectul final conține implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie.

PE LUNG

Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare– pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii 3 ani.

Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.

Legea privind indexarea de 2 ori pe an a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

Publicat

pe

PE SCURT

Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din stânga Nistrului, subordonate Chișinăului. 

Regiunea transnistreană ridică treptat restricțiile pentru locuitori și a stabilit reguli de deschidere și vizitare a plajelor.

Săptămâna trecută câțiva fermieri care se duceau pe terenurile lor au fost opriți de către „miliția transnistreană” și au fost „amendați”. Partea transnistreană spune că incidentul ar fi încă o provocare a Chișinăului.

PE LUNG

1040 cazuri de COVID-19 în regiunea transnistreană

Până în prezent, au fost raportate 1035 de cazuri de infecție cu coronavirus. Boala a fost învinsă de 694 de pacienți.

În ultimele patru zile, 101 persoane au fost tratate, au fost depistate 30 de cazuri noi de infecție, numărul deceselor rămânând același: 39 de persoane. Așa-zisele autorități declară că a fost înregistrată o tendință a scăderii nivelului de îmbolnăvire cu COVID-19.

De asemenea, săptămâna trecută 16 luptători ai brigăzii speciale de reacționare rapidă „Nistru” au fost infectați cu COVID-19. Brigada neutralizează infractorii deosebit de periculoşi sau eliberează ostaticii.

Bal pe timp de pandemie

„În siguranță nu înseamnă fără atmosferă” a declarat Vadim Krasnoselskii, așa-zisul lider de la Tiraspol, despre organizarea balurilor de absolvire. Acesta a menționat că organizarea va fi centralizată, iar în localitățile mai dens populate vor fi organizate baluri de absolvire în mai multe zile și nu toate într-o singură zi, într-un singur loc. De asemenea, s-a propus un concurs pentru cea mai bună organizare a unui bal de absolvire pe timp de pandemie. 

Absolvenților li se vor înmâna diplomele și certificatele de absolvire în locuri special amenajate în parcuri de către administrațiile locale. 

Se redeschid piețele, restaurantele, plajele și bisericile

De astăzi, au început să circule în regiunea transnistreană microbuzele. De mâine, 9 iunie, piețele de haine vor începe să funcționeze. Piețele de fructe și legume au început să lucreze încă de pe 2 iunie. De pe 4 iunie, în orașul Bender a reînceput să circule, doar dimineața și seara, troleibuzele. Totuși, cu transportul public pot să circule doar persoanele angajate, prezentând permisiunea de la angajator. 

De săptămâna trecută au început să funcționeze cafenelele și terasele. Acestea vor lucra doar până la ora 22:00, iar funcționarea pe timp de noapte este interzisă. 

De asemenea, de pe 5 iunie li se permite oamenilor să meargă la biserică,  respectând măsurile de igienă și protecție împotriva COVID-19. Regulile pe care trebuie să le respecte enoriașii, dar și reprezentanții bisericilor sunt: purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașele sfinte. Nu se recomandă atingerea icoanelor, crucilor și altor obiecte din interior, enoriașii trebuie să respecte o distanță minimă de 1,5 m, iar în biserică este permis un număr limitat de oameni. Salutarea dintre enoriași și reprezentanții bisericilor trebuie să fie doar înclinând capul înainte sau corpul. 

De asemenea, așa-zisele autorități au reglementat și prezența pe plaje. Infecționiștii au recomandat ca pe plaje, între vizitatori, să fie o distanță minimă de doi metri. Se permite vizitarea plajelor doar în grupuri nu mai mari de patru persoane. Li se recomandă oamenilor să evite băile comune și vestiarele. Au fost interzise vânzarea alcoolului și mâncării pe plajă, dar și pregătirea mâncării la grătar, se arată în comunicatul publicat de așa-zisul Centru Epidemiologic Republican de Igienă din regiunea transnistreană.

POLITICA

Pe 3 iunie președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție telefonică cu așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii. „Părțile au analizat situația creată în Zona de Securitate, în raioanele adiacente râului Nistru, mai cu seamă a celei din satele raionului Dubăsari – Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă, Roghi, satul Copanca din Căușeni ș.a. Localnicii sunt nevoiți să ajungă pe malul drept al Nistrului doar cu ajutorul bacului plutitor. Această stare a lucrurilor este consecința unui șir de măsuri întreprinse de structurile transnistrene în lupta cu virusul COVID-19, ceea ce a generat probleme grave pentru locuitorii satelor respective”, se arată în comunicatul apărut pe site-ul președinte.md

Enlarge

dodo
Foto: președinte.md

În ziua următoare, patru locuitori ai satului Cocieri, angajați ai unui agent economic din aceeași localitate, au fost opriți de către „miliția transnistreană” la unul dintre blocajele instalate la mijlocul lunii martie și „amendați”. Aceștia se duceau spre terenurile amplasate până la traseul Râbnița-Tiraspol.

❗️Astăzi, 4 iunie 2020 în jurul orei 10:00, patru locuitori ai s.Cocieri, angajați ai unui agent economic din aceiași…

Geplaatst door Promo-LEX op Donderdag 4 juni 2020

Despre această situație, într-un articol publicat pe PMR Novosti, se scrie că incidentul ar fi de fapt o provocare din partea Chișinăului, iar fermierii moldoveni ar fi fost opriți de către poliția rutieră, întrucât pe bancheta din spate erau patru persoane, ceea ce ar însemna o încălcare gravă a funcționării vehiculului.

Iar Oleg Belyakov, co-președintele părții transnistrene în Comisia Unificată de Control a declarat că „Chișinăul încearcă să submineze stabilitatea în zona de securitate cu provocări primitive”, se arată în altă știre.

De asemenea, liderul separatist de la Tiraspol a avut un video-call cu șeful Misiunii OSCE Claus Neukirch. „Perioada pandemică a fost un «test» pentru relațiile moldo-transnistrene, descoperind interesul politic al acțiunilor contraproductive ale Moldovei și dezvăluind profunzimea contradicțiilor dintre părți”, a declarat Krasnoselski.

Cu toate acestea, regiunea transnistreană stă cu ochii pe ce se întâmplă în Republica Moldova. PMR Novosti a publicat un articol cu titlul „Ieșirea necontrolată din carantină a Moldovei a dus la o creștere a îmbolnăvirilor cu coronavirus”, comparând situația din Moldova și cea din zona transnistreană, cu accentul pe faptul că situația în regiunea transnistreană ar fi mai bună.

Biroul Politici de Reintegrare anunță că astăzi au fost ridicate restricțiile de circulație a locuitorilor satelor Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pârâta. Aceștia pot circula liber prin doar câteva puncte de trecere a liniei administrative: Bender-Varnița, Zagornoie-Copanca, Dubăsari-Doroțcaia, Dubăsari-Coșnița, Dubăsari-Cocieri.

Criză de costume medicale

În timp ce așa-zisele autorități transnistrene sugerează că situația în zonă ar fi mai bună decât în restul Moldovei, medicii din regiunea transnistreană nu au suficiente halate și costume de protecție împotriva COVID-19. Așa-zisele autorități studiază posibilitatea de a le oferi medicilor costume de protecție mai ușoare, din acest motiv, dar și pentru că este vară, iar temperaturile cresc. 

Citește mai departe

Social

Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

Publicat

pe

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită de fiecare dintre noi. Abia acest moment ne-a făcut să înțelegem cât este de important este culiocul în viața noastră.

Știam deja că culiocul de un leu este rezistent și preferat de oameni din acest motiv. Vedeam rudele care-și puneau pantaloni la dungă, se parfumau, încălțau pantofii bine lustruiți, apoi puneau portofelul, cheile și documentele în culiocul negru și se duceau la cele mai importante întâlniri. 

Apoi, vedeam că punga era spălată binișor cu săpun, întoarsă pe dos și priponită cu două cleștișoare pe sârmă, la uscat. După asta, era întinsă și împăturită ca să ocupe cât mai puțin spațiu până la următoarea folosire. 

„E de zeci de ani la noi. Probabil că a fost adus în China”

Culiocul negru, împreună cu sticla de vin roșu „Gura Căinarului”, aproape că au devenit obiecte indispensabile în viața noastră, a celor aflați între Prut și Nistru. 

Recent, ne-am întrebat la redacție cine a inventat această „operă de artă”, atât de omniprezentă în viețile noastre. Așa am încercat să aflu cui aparține ideea unui design atât de simplu și atât de popular.  

După câteva clickuri și căutări pe internet, am început să iau la rând companiile care produc aceste pungi în Moldova. La prima companie mi-au spus să vorbesc cu managerul. Managerul care nu răspunde la telefon. La această companie nimeni nu știe cine a inventat punga neagră cu calendar. Toată lumea râde de întrebare. În schimb, se arată interesați să mă ajute. Sun la altă companie. Cineva îmi promite că va vorbi cu altcineva și va reveni cu un telefon. Telefonez și la alte câteva companii. „E de zeci de ani la noi. Probabil că a fost adus în China”, comentează interlocutorii mei. Am impresia că sunt în căutarea unui ac într-un car de fân. Google îmi arată și alte pungi negre produse în alt colț al lumii care se vând online, dar nici măcar atotștiutorul motor de căutare nu știe cine a inventat culiocul negru cu calendar.

După câteva telefoane, reușesc să găsesc contactul directorului unei companii mari care produce de aproape 20 de ani pungi de plastic. Sursa mea îmi spune că anume această persoană ar putea ști originea culiocului cu calendar. Anunț fetele din redacție, simt că sunt atât de aproape să aflu istoria pungii negre cu calendar! 

Dar fericirea mea a durat până la „Alo, zdrastvuite”. Domnul director nu își amintește cum a ajuns pe piața moldovenească acest culioc negru cu calendar. Dar are un prieten care lucrează de mulți ani în domeniu și ar putea să știe. 

Emoțiile mele se dau în scrânciob, nici întrebările în rusă pregătite în Google Translate nu prea mă ajută. Dar știu că nu mă voi liniști până nu-i voi da de capăt.

Mai dau un telefon. În sfârșit, acest om ar putea ști de unde vine culiocul negru în viețile noastre. O să-i spunem Vitalie, pentru că nu a fost de acord să-i publicăm numele.

După ce am încheiat discuția, am înțeles că încercările de a găsi originea culiocului negru ne-au dus, de fapt, într-o gaură neagră.

Enlarge

4-1
E foarte probabil că eu și punga neagră cu calendar să avem aproximativ aceeași vârstă

Respins la Odesa, popular la Chișinău

Istoria culiocului negru cu calendar a început prin anii 1995-1997 când comercianții din Odesa au comandat un container cu pungi negre cu calendar din China. Pentru că aproximativ 250 km despart Chișinăul și Odessa, punga neagră cu calendar, printr-un drum al mătăsii cunoscut doar de vânzătorii anilor ‘90, a ajuns și la noi.

Dar se pare că în Odesa punga nu a prins rădăcini, în timp ce pe piața moldovenească ea începea să devină tot mai populară. Așa se întâmpla că punga era tot mai solicitată, iar cei care munceau pe piață le importau deja direct din China, Turcia, Malaysia. Din păcate, nu se știe cine și în ce moment a decis să printeze pe pungă și imagini cu clădiri din Chișinău.

Totuși prima persoană din Republica Moldova care a produs pungi negre cu calendar, aproximativ în anul 2002, a fost Iosif Bujacher, care nu mai este în viață acum. Acesta și-a deschis în 1997 o întreprindere individuală și printre activitățile companiei se numărau: comerţul cu amănuntul în standuri şi pieţe; fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic; fabricarea de articole de voiaj şi de marochinărie și altele. Compania a fost lichidată. 

1,7 milioane de pungi pe lună

Apoi, prin 2007-2008, cei din Odesa au decis să-și mai încerce o dată norocul. Văzând că se importă lunar din China câte un container cu pungi negre cu calendar, iar vara se importă și câte două pe lună, companiile din Odessa au comandat un container și ele din China cu pungi negre cu calendar. Dar, nici de data aceasta vânzarea lor nu a mers. După trei luni, pungile au fost vândute la Chișinău cu reducere. 

Ca să-ți imaginezi câte pungi ajungeau pe piața din Moldova, Vitalie, specialistul pe care l-am pomenit la începutul textului, a spus că compania în care muncește, importa din China, cu zece ani în urmă, câte un container pe lună. Containerul avea 24 de tone și conținea peste 1,7 milioane de pungi.

Tot el a încercat de nenumărate ori să facă aceeași pungă, doar că albă. Au încercat și alte desene, însă vânzarea nu a mers. „Nimic nu a mers ca punga neagră cu calendar”, concluzionează specialistul după ani buni de producere și import. Asta pentru că oamenii preferă să nu se vadă ce au în pungă.

De asemenea, trebuie să știi că punga neagră cu calendar a început să fie produsă exclusiv în Republica Moldova aproximativ cu cinci ani în urmă. În aceeași perioadă, au început să fie exportate și în Africa. Așa că, dacă ajungi în Parcul Național Kruger din nord-estul Republicii Africa de Sud ca să fotografiezi elefanții, dar în cadru apare un culioc negru cu calendar, să nu te miri. 

Sursă de inspirație

Culiocul negru a servit drept inspirație și pentru artiști. De exemplu, Pavel Brăila a făcut din culioc – artă: 

”Oracol”, 60x90cm offset print

Geplaatst door Pavel Braila op Donderdag 23 november 2017

De asemenea, și meșterii artizani au transpus calendarul pe torbe ecologice.  Fondatoarea proiectului Torbesc Ecaterina Țăruș spune că era foarte des întrebată de ce nu sunt pungi din pânză cu calendar, pentru că cele negre de plastic sunt dăunătoare. De ce a decis să-l înlocuiască pe Ștefan cel Mare cu Veronica Micle? Ecaterina povestește că a devenit un clișeu că toate întâlnirile se fac la monumentul lui Ștefan cel Mare, în timp ce în Chișinău mai sunt multe locuri romantice, așa cum este intersecția străzilor Micle și Eminescu, o intersecție simbolică pentru cultura noastră. 

Unde se stabilesc întâlnirile de regulă la noi în capitală?Corect, la Ștefan )))Torbesc vă provoacă să schimbați…

Geplaatst door Torbesc op Maandag 17 september 2018

Inspirație a fost și pentru cei care glumesc pe seama politicienilor. Așa a ajuns fostul premier Valeriu Streleț cu o pungă neagră cu calendar alături de președintele SUA, Barack Obama și soția acestuia, Michelle Obama. Ei s-au întâlnit la recepția tradițională organizată de președintele SUA cu ocazia summit-ului Adunarii Generale ONU.

Ce am in “culioc” ?#sacosacalatoare #bancadebancuri#moldova#romania#hollywood

Geplaatst door Banca de Bancuri op Zaterdag 27 oktober 2018

Dear Mark Zuckerberg, please insert this emoji. It's a very popular mood in Moldova. Stimați telespecatori, Mark o…

Geplaatst door Zdarova Natasha op Maandag 25 mei 2020

În septembrie 2019 a avut loc și un protest în care personajul principal a fost punga neagră cu calendar: „Mă sufoc de la kuliok”. Activiștii civici au cerut Parlamentului votarea proiectului de lege care prevedea reintroducerea sancțiunilor în legea care interzice pungile de plastic.

Astăzi, se produc mai puține pungi negre cu calendar, întrucât din 2021, pungile de plastic cu grosimea peretelui mai mare de 15 microni vor fi interzise. Iar punga neagră are 40 de micron.

În așa mod, peste câțiva ani, vom putea vedea culiocul negru cu calendar fie în muzeu, fie în râpă, în faza de dezintegrare.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 50 cazuri noi cu COVID-19. Numărul persoanelor infectate urcă la 1712

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora.18:00.  Persoanele implicate în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 (medici; felceri; infirmieri și șoferi de ambulanță) vor primi suplimentul în măsură de 50% la salariu până pe 15 aprilie.

Ora. 17:40. 218 cetățeni moldoveni au fost repatriați  astăzi din Italia cu o cursă charter Roma-Chișinău, autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Ora 17:10. Astăzi au fost procesate 273 de probe în urma căruia au fost confirmate 50 noi de cazuri cu COVID-19. Dintre acestea două sunt de import (unul din Spania, altul din Polonia), restul sunt de transmitere locală. De mâine, se instituie regimul de carantină în orașul Glodeni.

Ora. 16:30. Un pacient al Secției de hepatologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) a fost testat pozitiv la coronavirus. Reprezentanții instituției medicale nu examinează astăzi posibilitatea de a institui carantină în secție.

Ora. 15:30. Deputatul independent Alexandr Oleinic se află în autoizolare. Potrivit lui, decizia de a se autoizola, începând cu 6 aprilie, vine drept urmare a unor contacte cu unele persoane care ulterior l-au informat despre „unele probleme de sănătate”.

Ora.15:10. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 53 de angajați ai ministerului au fost infectați cu virusul COVID-19. 42 sunt spitalizați.

Ora. 15:00. Un operator al Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112 a fost confirmat pozitiv în urma testării pentru COVID-19.

Ora. 14:40. Avocatul Poporului solicită încetarea imediată a oricăror forme de răzbunare față de lucrătorii medicali care au făcut dezvăluiri privind calitatea și insuficiența echipamentelor și dispozitivelor de protecție a cadrelor medicale.

Ora 14:10. Primăria Chișinău informează că în săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor (19-27 aprilie 2020) va fi restricționat accesul în cimitirele din capitală, cu excepția înhumărilor curente. 

Ora 13:30. Ministerul Sănătății Municii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a două decese provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre o femeie, de 78 ani, din mun. Chișinău, și o femeie, de 68 ani, din Tiraspol.

Ora. 13:30. Un agent economic din sectorul Râșcani al capitalei va fi sancționat cu o amendă de până la 75 de mii lei, după ce organiza diferite evenimente în localul de agrement pe care îl administrează. Mai multe persoane fizice  urmează să  primească amendă de până la 25 mii lei, fiecare.

Ora. 13:10. Curtea Constituțională s-a întrunit pentru a examina sesizările depuse de mai mulți deputați din opoziție privind unele prevederi ale Legii aprobate prin asumare de răspundere de Guvern. Președintele Curții Vladimir Țurcan se abține de la examinarea sesizărilor.

Ora. 12:40. Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul UNICEF acordă 70 mii de dolari pentru susținerea desfășurării procesului educațional la distanță. 

Ora 11:40. Primarul capitalei a anunțat că toți medicii care activează în instituțiile medico-sanitare din capitală vor fi testați gratuit la COVID-19.

Ora 11.25. Ministerul Sănătății a precizat că, în total, au fost confirmate 435  cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care sunt 109 de medici.

Ora.10:45. Centrul de triere a persoanelor fără adopost din capitală va intra în carantină, după ce a fost înregistrat un caz de contaminare cu coronavirus de tip nou.

Ora 9:55. Până în preznt, în Republica Moldova sunt în total, 1 662 de cazuri confirmate de COVID-19. 168 de pacienți sunt în stare gravă. Ieri 13 persoane au fost externate, astfel, numărul cazurilor tratate urcă la 107.

Ora 9:15. Pe parcursul ultimelor 24 de ore în Republica Moldova au fost înregistrate două decese din cauza infecției COVID-19. Ieri seara Ministerul Sănătății, Municii și Protecției Sociale a anunțat despre decesul unei femei, de 60 ani, din Ștefan Vodă, iar astăzi dimineața despre cea a unui bărbat, de 70 ani, din raionul Glodeni. Astfel, numărul deceselor de COVID-19, în Republica Moldova, a ajuns la 33.

Totodată, președintele Igor Dodon a relatat astăzi, la briefingul de după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanîi, că în ultimele opt zile Republica Moldova merge pe scenariul optimist în ceea ce ține de cazurile cu COVID-19, fiind înregistrată „o dinamică relativ optimistă” în ceea ce ține de majorarea numărilor bolnavilor.

PE LUNG

UPDATE. Ora.18:00.  Persoanele implicate în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 (medici; felceri; infirmieri și șoferi de ambulanță) vor primi suplimentul în măsură de 50% la salariu până pe 15 aprilie, anunță Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Instituția mai anunță că  toți angajații IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească vor primi premiu în mărimea de 1500 lei cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști.

UPDATEOra. 17:40. 218 cetățeni moldoveni au fost repatriați  astăzi din Italia cu o cursă charter Roma-Chișinău, autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că repatrierea a fost organizată cu eforturile comune ale Ministerului, Ambasadei Republicii Moldova în Italia, precum și a companiei Air Moldova. Lista pasagerilor a fost întocmită în conformitate cu prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale, prioritate fiind acordată familiilor cu copii, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, turiștilor și altor categorii de concetățeni defavorizați, inclusiv lucrătorilor sezonieri.

UPDATE. Ora 17:10. Astăzi au fost procesate 273 de probe în urma căruia au fost confirmate 50 noi de cazuri cu COVID-19. Dintre acestea două sunt de import (unul din Spania, altul din Polioia), restul sunt de transmitere locală, a anunțat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu. În total, numărul persoanelor infectate urcă la 1712. Totodată, începând cu ziua de mâine, se instituie regimul de carantină în orașul Glodeni, având în vedere numărul mare de persoane infectate – 99 cazuri.

Totodată, s-a  extins termenul de zile libere în perioada 21- 24 aprilie, pentru sectorul bugetar.

UPDATE. Ora. 16:30. Un pacient al Secției de hepatologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) a fost testat pozitiv la coronavirus. Reprezentanții instituției medicale nu examinează astăzi posibilitatea de a institui carantină în secție, anunță TV 8.  Aceasta pentru că virusul nu ar fi fost depistat la persoanele care au intrat în contact cu bolnavul infectat.

„Noi avem acolo un pacient care a fost testat pozitiv, dar el a fost transferat în Secția de reanimare și persoanele care au fost în contact cu el au fost testate, iar rezultatele sunt negative. Dar oricum persoanel au fost trimise la izolare pentru 14 zile”, a precizat pentru TV8, șefa Serviciului Epidemiologic de la SCR, Marcela Chilianu.

UPDATE. Ora. 15:30.

Deputatul independent Alexandr Oleinic se află în autoizolare la domiciliu, începând cu 6 aprilie. Decizia vine drept urmare a unor contacte cu unele persoane care ulterior l-au informat despre „unele probleme de sănătate”. Informația a fost făcută publică, după ce judecătoarea Curții Constituționale Liuba Șova, a menționat în cadrul ședinței, unde se examinează legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea, că deputatul nu se află la ședință din cauză că se află în autoizolare.

„Decizia de a mă autoizola, începând cu 6 aprilie curent, vine drept urmare a unor contacte cu unele persoane care ulterior m-au informat despre „unele probleme de sănătate”. Chiar dacă mai târziu am fost informat că este vorba despre unele viroze, fapt confirmat și de testele negative procesate de ele, în scopul protejării familiei, colegilor și altor persoane, am decis să stau autoizolat timp de 14 zile, după care se susțin un test de verificare Covid-19. În rest mă simt normal. Lucrez la domiciliu”, a relatat deputatul pe Facebook.

UPDATE. Ora.15:10. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 53 de angajați ai ministerului au fost infectați cu virusul COVID-19. Patru dintre aceștia deja au fost externați, 7 bolnavi de coronavirus în formă ușoară primesc tratament la domiciliu, iar 42 sunt spitalizați.

UPDATE. Ora. 15:00. Un operator al Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112 a fost confirmat pozitiv în urma testării pentru COVID-19. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Ana Carpovici, specialist în relații publice al Serviciului Național 112. Operatorul a fost depistat pozitiv la sfârșitul săptămânii trecute.

Reprezentanta Serviciului 112 a comunicat că toți angajații care au lucrat în aceeași tură cu persoana depistată cu infecția Covid-19 au fost izolați la domiciliu, iar spațiile de lucru au fost dezinfectate. Colegii operatorului depistat pozitiv nu au fost însă testați, deși sursele ZdG spun că aceștia au solicitat să li se facă și lor testul deoarece au intrat în contact cu persoana infectată.

UPDATE. Ora. 14:40.

Avocatul Poporului susține că acele cadre medicale care au făcut dezvăluiri publice sunt avertizori de integritate și ei trebuie protejați. Ombudsmanul mai recomandă investigarea operativă și eficientă a dezvăluirilor privind calitatea dispozitivelor medicale și întreprinderea măsurilor pentru asigurarea personalului medical cu echipamentele de protecție necesare. Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a făcut aceste și alte recomandări în demersul expediat, astăzi, 13 aprilie, ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

În demers, Ombudsmanul își exprimă îngrijorarea în legătură cu informațiile apărute în spațiul public precum că angajații din sistemul medical, care au făcut dezvăluiri despre calitatea și cantitatea echipamentelor de protecție, ar fi supuși presiunilor din partea angajatorilor.

UPDATE. Ora 14:10. Primăria Chișinău informează că în săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor (19-27 aprilie 2020), va fi restricționat accesul în cimitirele din capitală, cu excepția înhumărilor curente. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Astfel, în perioada menționată, accesul în cimitire va fi coordonat cu Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” și va fi permis doar persoanelor care participă la procesiunile funerare (maxim 10 persoane).

Potrivit primarului general, Ion Ceban, urmează a fi solicitată paza acestor obiective de către reprezentanții poliției.

Precizăm că în perioada 19-27 aprilie 2020, va fi restricționat accesul și în cimitirele  din localitățile suburbane din componența municipiului Chișinău, cu excepția înhumărilor curente.

UPDATE. Ora 13:30. Ministerul Sănătății Municii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a două decese provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre o femeie, de 78 ani, din mun. Chișinău, com. Ciorescu, internată la data de 30.03.2020 în Institutul de Medicină Urgentă. Cea de-a doua persoană este o femeie, de 68 ani, din or. Tiraspol

Numărul deceselor de COVID-19, în Republica Moldova, a ajuns la 35.

UPDATE. Ora. 13:30. Biroul Migrație și Azil al MAI a anunțat că administrația unui agent economic cu sediul în sectorul Râșcani din Chișinău încalcă prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale. Proprietarul cafenelei, cetățean de origine turcă, prin intermediul unei rețele de socializare, adună conaționali de-ai săi și organizează diferite evenimente în localul de agrement pe care îl administrează, în interiorul cafenelei având acces doar clienții fideli, care anunța telefonic administratorul despre ulterioarele vizite.

Urmare a descinderilor efectuatel,  au fost depistate și identificate 5 persoane de origine turcă care jucau cărți și consumau băuturi și mâncare tradițională turcească. Cazul respectiv urmează a fi documentat de către angajații Inspectoratului de Poliție Râșcani în comun cu colaboratorii Biroului Migrație și Azil al MAI.

Pentru ignorarea prevederilor Dispozițiilor aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, agentul economic va fi sancționat conform prevederilor art. 761 din Codul Contravențional cu amendă de pînă la 75 de mii lei, iar persoanele fizice – cu amendă de pînă la 25 mii lei, fiecare.

UPDATE. Ora 13:40. Președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, se abține de la examinarea sesizărilor deputaților referitoare la legea aprobată de Guvern prin asumare de răspundere. El a declarat că a aprobat această decizie pentru a înlătura suspiciunile ce îl vizează. Aceasta după ce președintele Igor Dodon a anunțat anterior că l-a telefonat ca să-i ceară explicații asupra deciziei Curții Constituționale, care suspenda legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

UPDATE. Ora. 12:40. Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul UNICEF acordă 70 mii de dolari pentru susținerea desfășurării procesului educațional la distanță. Astfel, datorită suportului acordat vor fi procurate 80 unități de tehnică de calcul pentru profesori și elevi. Tehnica de calcul urmează a fi transmisă instituțiilor de învățământ selectate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Totodată, vor fi procurate și distribuite pachete de suport pentru preșcolari și elevii claselor primare

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în colaborare cu UNICEF Moldova va organiza cursuri de formare a educatorilor privind organizarea și desfășurarea procesului educațional la distanță în instituțiile de educație timpurie, în condiții de carantină.

UPDATE. Ora 11:40. Primarul capitalei a anunțat că toți medicii care activează în instituțiile medico-sanitare din capitală vor fi testați gratuit la COVID-19. Ion Ceban a relatat că ultimul caz a avut loc  sâmbătă, când doi medici care trebuiau să meargă în stânga Nistrului și, potrivit cerințelor, au trecut testul la COVID- 19 care a fost pozitiv. „ Fără a avea simptome, ei au fost confirmați pozitiv”, a menționat edilul.

Primarul a spus primii medici de la care vor fi prelevate probe, vor fi cei care activează în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii. După care ar urma să fie testați medicii din cadrul Spitalul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.„ Personalul laboratorului va ieși la fața locului, la fiecare instituție medicală și va efectua testarea, conform unui grafic stabilit”, a precizat Ion Ceban.

UPDATE. Ora 11.25. Ministerul Sînîtîții a precizat că în total, au fost confirmate 435  cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 109, asistenţi medicali -154, felceri – 29, paramedici – 1, farmacişti – 8, personal auxiliar – 134 persoane.

De asemenea, sunt internați 118 copii infectați cu COVID-19, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare.

UPDATE. Ora 10:45.  La Centrul de triere a persoanelor fără adopost din capitală a fost înregistrat un caz de contaminare cu coronavirus de tip nou. „ Să fie testați toți beneficiarii și personalul care se află la Centru, iar centrul să fie pus în carantină. Este foarte important să acționăm rapid”, a declarat Ion Ceban la ședința Primăriei. 

UPDATE. Ora 9:55.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a precizat la briefingul de dimineață că cele 1 662 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în urma testării a 7 876 de probe prelevate. La ora actuală, 168 de pacienți sunt în stare gravă, iar cu gravitate medie – 471, restul fiind în stare satifăcătoare.  ieri au fost externate 13 persoane, numărul cazurilor tratate urcând la 107. Totodată, 33 de persoane au pierdut lupta cu COVID-19 și au decedat.

Ora 9:15. La finele lunii martie, la recomandarea OMS, autoritățile de la Chișinău examinau trei scenarii pentru Republica Moldova – pesimist , când numărul mediu de infectați zilnic urma să crească cu 27 %, mediu – atunci când media zilnică de creștere a cazurilor era să fie de 17% și cel optimist – când media zilnică va crește cu 10 la sută.

Președintele Dodon a precizat că pe parcursul ultimelor opt zile media de creștere a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID -19 este de 9,4%. „Adică suntem într-o situație mai bună decât scenariul optimist, care presupunea o medie de 10%”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui, situația se datorează restricțiilor impuse de autorități și a responsabilității majorității cetățenilor. Dacă în următoarele opt zile, dinamica va fi menținută, atunci autoritățile vor lua decizia de scoatere a unor restricții pentru activitățile economice către finele lunii aprilie.

Totodată, preedintele Igor Dodon a precizat că toți angajații instituțiilor de stat care au fost în prima linie și s-au infectat cu COVID-19 vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei. Precizarea a fost făcută, după ce, potrivit șefului statului, „au apărut insinuări că nu toți angajații din prima linie s-au infectat la locul de muncă”. „Am văzut mai multe insinuări pe acest subiect, precum că nu toți s-au infectat la serviciu și consider că 16.000 de lei trebuie să primească toți funcționarii de stat care au fost infectați, indiferent de unde s-au infectat. Acest subiect este închis și sper că insinuări nu o sa mai fie,” a declarat Igor Dodon.

În plus, președintele a anunțat că statul va plăti dobânzile agenților economici, dacă aceștia vor lua credit pentru plata salariilor. „Anunț astăzi că am decis să acoperim dobânzile bancare pentru agenții economici, care iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru trei luni, de exemplu decembrie, ianuarie, februarie. Adică volumul total al fondului de remunerare a muncii pe întreprindere, pe agent economic, pe trei luni, în caz că vor lua credit fie pentru mijloace circulante sau achitare de salarii, dobânzile vor fi acoperite din bugetul de stat. E vorba de dobânzile la creditele bancare până la finele acestui an”, a menționat Igor Dodon.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie6 ore în urmă

Cât costă să treci la transport ecologic

Pandemia de coronavirus – când o bună parte a angajaților lucrează la distanță – pare o perioadă prielnică pentru a...

Social11 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 332 cazuri noi de infectare. Bilanțul total trece de 20 000 de cazuri

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EcologieO zi în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

SocialO zi în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031