Papirusul unicat din Mangalia

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În muzeul de Arheologie „Callatis” poate fi văzut un papirus unicat pentru Europa. Cel mai vechi papirus întreg cunoscut până acum este cel din Muzeul din Mangalia.

În urma nivelării a doi tumuli pentru construirea stadionului din Mangalia, în anul 1959, s-a descoperit un ring de piatră ecarisată, cu un diametru de 13 m, iar în mijlocul acestuia un sarcofag datând din secolele IV-III î.Hh.

Pe unul dintre capacele sarcofagului au fost găsite două coroane de frunze de lauri din bronz aurit, dovedind că cel care fusese depus în sarcofag era cetăţean de vază al Callatisului. Printre resturile scheletului mâinilor a apărut un papirus, apreciat ca o piesă deosebit de rară.

Papirusul era scris cu caractere epigrafice, cu o cerneală de culoare maron şi putea fi un talisman pentru viaţa de apoi sau o lucrare artistică aparţinând defunctului.

Acest papirus a fost preluat de cercetătorii ruşi şi dus La Moscova pentru a fi restaurat şi conservat. Timp de jumătate de secol, despre acest papirus nu s-a mai ştiut nimic. În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare, s-a menţionat că acest papirus „s-a distrus în contact cu aerul şi lumina soarelui".

Indicii despre acest papirus au fost descoperite în 2009 şi de atunci se încearcă recuperarea lui. Acest lucru a fost posibil abia în anul 2011 când autorităţile ruseşti au fost de acord să returneze preţiosul papirus.

Mormântul împreună cu papirusul poate fi vizitat în incinta Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, sub forma sa tumulară. S-a păstrat şi ringul din piatră pentru a reda cât mai fidel construcţia.

Sala tumulului a devenit o sală plină de comori, cele mai valoroase exponate ale muzeului fiind expuse aici şi puse în valoare în vitrine speciale.

Acum după, aproape 50 de ani, papirusul se întoarce în ţara de baştină pentru a suplini lista de comori deţinute de teritoriul românesc.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.