Pandemia în Franța: test COVID-19 gratuit pentru fiecare

Franța a fost una dintre țările care a organizat alegeri în timp ce pandemia COVID-19 lua amploare. Mulți au criticat-o pentru asta, dar au fost și cei care spuneau că nu poți opri totul din cauza unui virus. Însă, la scurt timp, întreaga lume și-a închis hotarele, și-a îndemnat oamenii să stea acasă, iar economia a suferit pierderi uriașe. 

Franța nu a fost o excepție. În dimineața de 24 ianuarie a fost înregistrat primul caz de infectare în Franța. Alte două cazuri au fost depistate peste câteva ore, iar numărul a crescut în fiecare zi. La 10 martie, autoritățile vorbeau despre 1784 de infectați și 25 de decese. În acest sens, la 16 martie, autoritățile franceze au decis intrarea în carantină, pentru a lupta mai eficient împotriva răspândirii virusului. Au fost limitate toate deplasările care nu erau imperios necesare, interzise plimbările prin parcuri și spații publice, școlile și grădinițele au fost închise. 

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/228226394918813/

Francezii nu mai puteau face sport decât singuri sau împreună cu copiii, o singură dată pe zi, timp de o oră, și nu mai departe de un kilometru de locuință. Piețele în aer liber au fost interzise, cu excepția locurilor unde această piață este principala sursă de aprovizionare pentru cetățeni. Starea de urgență a fost prelungită de mai multe ori, chiar dacă după patru luni de pandemie mai multe restricții au fost anulate. Până în prezent, în Franța au fost înregistrate 176.754 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 30.177 de persoane au decedat. Însă, acum, Consiliul Ştiințific care consilia guvernul francez de la începutul crizei sanitare a anunțat că valul de infectare a scăzut, iar situația, în sfârșit, se află sub control. Cu toate acestea, oamenii trebuie să nu uite să poarte măștile de protecție în magazine și transportul public și să-și dezinfecteze cât mai des mâinile. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.