Pacifiştii din Moldova susţin că sînt intimidaţi

Pacifiştii din Moldova susţin că sînt intimidaţi, din motiv că Legea despre organizarea serviciul civil, adoptată în anul curent, favorizează această activitate.

Miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Anatolie Guţu, preşedintele Asociaţiei internaţionale de drept al pacificatorilor „Pacificatorii fără graniţe”, a afirmat că, în ultimul timp, pacifiştii sînt supuşi diferitelor provocări, tentative de mituire; se încearcă discreditarea serviciului alternativ cu scopul de a determina tinerii să nu apeleze la asociaţie.

„Legea prevede că organele publice trebuie să informeze tinerii despre serviciul alternativ, dar acestea nu o fac, din motiv că nu se îndeplineşte programul de recrutare, dar noi ştim că de exemplu, doar în raionul Orhei în acest an – acesta a fost îndeplinit în proporţie de 112%. Anual, cca 200 de persoane optează pentru îndeplinirea serviciului civil, achitînd la bugetul de stat 25% din salariu, dar persoana responsabilă de organizarea acestui serviciu nu este salarizată. Nimeni nu ştie cum sînt utilizaţi aceşti bani şi nu m-aş mira deloc, dacă din ei este întreţinută Armata Naţională a ţării”, a menţionat Guţu.

El a opinat că R.Moldova nu are nevoie de armată, pentru că nu are intenţii să lupte împotriva cuiva. ”Noi cerem autorităţilor să respecte implementarea Legii despre organizarea serviciul civil, care este o lege foarte bună şi corespunde în totalitate normelor europene. Păcat doar că se implementează foarte prost”, a subliniat Anatolie Guţu. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.