Proiectul de lege privind secretul de stat al Republicii Moldova necesita a fi imbunatatit, pentru ca acesta nu reduce din caracterul inutil de confidentialitate si alte obstacole in ceea ce priveste accesul la informatia guvernamentala.
Declaratia a fost facuta la 26 noiembrie, de reprezentantul OSCE privind libertatea presei, Miklos Haraszti.
"In pofida unor rezultate modeste, cum ar fi definirea mai calitativa a categoriilor de informatie secreta, proiectul in cauza esueaza in ceea ce priveste extinderea responsabilitatii democratice. “Acesta nu reduce confidentialitatea inutila si alte obstacole in obtinerea unor informatii de stat”, a spus Haraszti.
Oficialul OSCE a mai adaugat ca in multe domenii, proiectul in cauza permite extinderea principiului de “secret de stat”, inclusiv in definitia privind secretele de stat si genurile de informatii care pot fi clasificate si contine o categorie de informatii cu grad restrictionat de secretizare, care nu necesita dovezi ca ar prezenta un potential pericol pentru securitatea nationala.
“Sper ca Parlamentul de la Chisinau va revizui acest proiect si va implementa recomandarile OSCE”, a conchis Haraszti.
De mentionat ca Parlamentul a adoptat la 27 noiembrie, legea in cauza. Aceasta prevede substituirea gradelor actuale de secretizare "de importanta deosebita", "strict secret" si "secret" prin altele noi, si anume, "strict secret", "secret", "confidential" si "restrictionat".
Astfel, informatiile "strict secrete" vor fi secretizate pe un termen de pana la 25 de ani, cele cu gradul "secret" – de pana la 15 de ani, cele "confidentiale" –de pana la 10 ani, iar cele "restrictionate" – de pana la 5 ani.