Oricare altă mâncare e doar mâncare, dar Ciocolata, e Ciocolată!

Chişinău / Moldova.ORG/ — Are şi ea ziua ei şi astăzi, 11 iulie şi-o serbează!

Da, e delicioasa, cremoasa şi dulcea noastră Ciocolată!

Francezii au declarat 11 iulie Ziua Mondială a Ciocolatei.

Cum vă imaginaţi voi, o clipă fără farmecul ei, care la topire te face să zbori?

Dar, ştiaţi că ciocolata a apărut cu două mii de ani în urmă?

Se spune că conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocraţie. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizaţiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, dar şi unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar, cacohuaquatl în limba incaşă înseamnă "cadoul grădinarului paradisului către primii oameni", adică a zeului Quetzalcoatl.

E foarte dulce şi gustoasă, însă trebuie să mai ştim că, oamenii de ştiinţă au arătat rolul pozitiv al numeroşilor antioxidanţi prezenţi în cacao. Aceştia contribuie la protejarea împotriva oxidării colesterolului care astupă arterele şi scade fluxul sangvin.

De asemenea, s-a descoperit un alt grup de antioxidanţi – care sunt şi compuşi importanţi ai ceaiurilor – în ciocolata amară şi în cea cu lapte.

Aceştia se pare că joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi chiar participă la scăderea riscului anumitor forme de cancer. În orice caz, o anchetă desfăşurată pe un eşantion de 6.000 de bărbaţi şi femei a scos la iveală că ciocolata contribuie în proporţie de 20 le sută la aportul total de substanţe necesare organismului.

Medicina s-a preocupat foarte mult asupra riscului creşterii nivelului colesterolului provocat de alimentele bogate în grăsimi saturate. Este limpede astăzi că, la origini, toate grăsimile saturate nu au aceeaşi nocivitate, unele dintre ele nu au repercusiuni asupra colesterolului, precum acidul stearic, care intră în proporţie de 30 la sută în compoziţia de grăsimi a ciocolatei.

Ciocolata nu creează dependenţă

Toată lumea este de acord asupra unui singur punct: atunci când luăm o bucată de ciocolată este dificil să o mai lăsăm din mână până nu o mâncăm. Conform anumitor teorii, această poftă este datorată unor substanţe active aflate în ciocolată.

Se spune, de exemplu, că feniletilamina imită un hormon degajat atunci când suntem îndrăgostiţi. Anadamidele se leagă de aceiaşi receptori cerebrali ca şi canabisul. Ciocolata stimulează eliberarea de endorfine şi alte substanţe naturale ale corpului.

Dar, în practică, nici una dintre aceste substanţe nu reuşeşte să producă aceleaşi efecte pentru toţi cei care manâncă ciocolată.

Ei, bine, mâncaţi-o dar “să fiţi atenţi” căci, mai este şi ciocolată albă, şi neagră, şi chiar cu lapte! Asta, dacă nu aţi uitat că e de pe vremea când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Felicitări gustoase!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.