Orașul Telenești are un nou complex sportiv multifuncțional, grație implicării băștinașilor plecați din localitate

Un complex sportiv performant a fost inaugurat astăzi în oraşul Telenești, graţie contribuţiilor băştinaşilor plecaţi din localitate, autorităţilor locale şi Guvernului Elveţiei. Complexul sportiv multifuncțional în aer liber include un teren de minifotbal, teren de baschet și volei, construite conform celor mai moderne tehnologii. Acesta va fi dotat curând cu aparate de fitness.

Bugetul total al proiectului depășește suma de 1.071 milioane de lei. Contribuția băștinașilor a fost de 110.796 lei, cea a Guvernului Elveției de 370.587 lei, iar a Primăriei orașului Telenești de 414.594 lei. Federația Moldovenească de Fotbal a oferit 176.085 lei.

Activitatea centrului a debutat cu un meci amical de fotbal dintre locuitorii oraşului Teleneşti şi reprezentanţii Asociaţiei Băștinașilor ”Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, care s-a încheiat cu un scor de 6:6.

„Zona de sud a orașului Telenești este cea mai dens populată din localitate. Aici locuiesc 750 locuitori, inclusiv circa 230 tineri și 125 copii cu unul sau ambii părinți plecați peste hotare. Cu toate acestea, în zona respectivă nu exista infrastructură de agrement, sport și socializare adecvată. Din această cauză copiii, inclusiv cei ai căror părinți sunt plecați, se jucau în drum ori erau nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru un teren bine amenajat, iar persoanele în etate nu aveau unde socializa”, a spus primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic.

Complexul are o suprafață de aproximativ 1700 metri pătrați, fiind și cel mai mare teren sportiv din oraș. Acesta va găzdui competiții naționale şi regionale.

„Prin această colaborare, am demonstrat că noi, originarii plecaţi din localitate şi administraţia oraşului, suntem o forţă. Ne bucurăm că putem susţine localitatea de baştină, inclusiv prin a educa sportivi de performanță”, a spus Mihai Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Băștinașilor ”Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”.

„Ne bucurăm mult că Teleneşti, la fel ca alte 22 localităţi din ţară, ghidate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a învăţat cum să implice originarii în dezvoltarea locală într-un mod transparent şi participativ. Or, atunci când aproximativ 40% din populaţia locală este plecată, aceasta reprezintă o forţă care, fiind implicată, generează rezultate utile comunităţii”, a declarat Valeria Ieşeanu, şefă programe, PNUD Moldova.

Construcția complexului sportiv a fost realizată de Primăria Orașului Telenești, în parteneriat cu Asociația Băștinașilor „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, cu sprijinul Proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală” (MiDL), implementat de PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

Astfel, 23 de primării, în parteneriat cu Asociaţiile de băştinaşi, lansează proiecte de infrastructură realizate cu contribuţii făcute online de originarii plecaţi în întreaga lume, pentru soluționarea problemelor locale și dezvoltarea comunităților de baştină.

În vara anului curent, alte 15 localități au fost selectate în bază de concurs ca parte a celei de a doua etape a proiectului MiDL.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.