Orașul biblic Sodoma descoperit?

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Conform Bibliei, orașul a fost distrus de o ploaie de suferință și foc, din cauza răutății locuitorilor săi. Altă ipoteză afirmă că orașul s-ar fi situat pe malurile vechiului lac sărat înconjurat de unul din vulcanii treziţi de urcarea brutală a Mării Negre în timpul scufundării barajului Bosfor acum aproximativ 9000 de ani, astfel încât a fost înghițit, la propriu, de pământ și lavă.

Unii cercetători estimează totuși că Sodoma ar fi fost distrusă de un cutremur de pământ și că solul din regiune, fiind bogat în hidrocarburi, care conțin bitum, ar fi izbucnit în flăcări în timpul seismului. Un alt geolog, Marie-Agnes Courty, afirmă că la originea cataclismului se află un meteorit care a căzut pe Pământ.

Sudul văii râului Iordan, circa 14 km nord-este de Marea Moarta, 395 m deasupra nivelului mării, iată totuși localizarea orașului biblic Sodoma.

Săpăturile recente de la Tall el-Hammam au scos la iveala rămășițele unui oras-stat, care se presupune a fi orașul Sodoma, datorită amplasării acelei văi, supranumite și „Regina văii sudului Iordaniei”, care se evidețiază prin pământurile sale fertile, bune pentru agricultură, și amplasarea lângă trecerea multor drumuri comerciale de o importanță majoră.

Cercetările arheologilor au relevat faptul că situl este încojurat de un zid de 6 metri grosime, datând din epoca bronzului timpuriu (3600 – 2350 i.Hr.), iar săpăturile au scos la iveala ziduri și fortificații datând din epoca bronzului și a fierului, având elemente eleniste, romane și bizantine.

Toate argumentele aduse atât de oamenii de știință care se ocupă de cazul oraselor Sodoma și Gomora, cât și de echipa care lucrează la sit încă din 2005, dr. Steven Collins, colegii și studenţii săi de la Universitatea Trinity Southwest, alături de experţii de la Departamentul de Antichităţi al Regatului Iordaniei, afirmă că ruinele descoperite aparțin Sodomei, iar săpăturile care vor fi reluate din ianuarie 2012 vor aduce noi detalii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.