Oraşul antic Babilon a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

PE SCURT

Oraşul antic Babilon, atestat pentru prima dată pe o tăbliţă de lut în secolul al XXIII-lea î.Hr., cândva unul dintre cele mai mari oraşe din lume, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Asta, după mai multe decenii în care Irakul a militat pentru înscrierea sitului în această listă, informează postul Euronews, relatează Mediafax.

PE LUNG

Babilonul a fost inclus în listă cu ocazia celei de-a 43-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, care are loc în perioada 30 iunie – 10 iulie, la Baku, în Azerbaidjan.

Babilonul, situat la aproximativ 85 de kilometri sud de Bagdad, pe malul Eufratului, a fost cândva centrul unui vast imperiu, renumit pentru turnuri şi templele din cărămizi de lut, cunoscute drept zigurate. Grădinile suspendate ale Semiramidei, aflat în zona Babilonului, construite în timpul regelui Nabucodonosor al II-lea, au fost una dintre cele şapte minuni ale lumii.

Primele cercetări arheologice la Bablion datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind efectuate de arheologii europeni, care au sustras multe artifacte.

În anii 1970, în cadrul proiectului de restaurare ordonat de dictaorul irakian Saddam Hussein, zidurile şi arcurile palatului sudic au fost reconstruite într-un mod rudimentar peste ruinele existente, provocând daune semnificative.

Distrugerile au continuat în timpul intervenţiei americane în Irak în 2003, când trupe americane şi poloneze au construit o baza militară în zona ruinelor babiloniene.

În Irak sunt mii de situri arheologice, inclusiv multe din perioada primelor civilizaţii umane, dar multe au fost devastate de militanţii reţelei teroriste Stat Islamic, care timp de trei ani au ocupat o zonă întins din ţară, inclusiv o parte din regiunea antică Mesopotamia.

Celelalte cinci situri din Irak incluse în lista Patrimoniului Mondial sunt mlaştinile sudice sau mesopotamiene, Hatra, Samarra, Ashur şi cetatea din Erbil.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.