Connect with us
"
"

Divertisment

Oraşul antic Babilon a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Publicat

pe

PE SCURT

Oraşul antic Babilon, atestat pentru prima dată pe o tăbliţă de lut în secolul al XXIII-lea î.Hr., cândva unul dintre cele mai mari oraşe din lume, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Asta, după mai multe decenii în care Irakul a militat pentru înscrierea sitului în această listă, informează postul Euronews, relatează Mediafax.

PE LUNG

Babilonul a fost inclus în listă cu ocazia celei de-a 43-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, care are loc în perioada 30 iunie – 10 iulie, la Baku, în Azerbaidjan.

Babilonul, situat la aproximativ 85 de kilometri sud de Bagdad, pe malul Eufratului, a fost cândva centrul unui vast imperiu, renumit pentru turnuri şi templele din cărămizi de lut, cunoscute drept zigurate. Grădinile suspendate ale Semiramidei, aflat în zona Babilonului, construite în timpul regelui Nabucodonosor al II-lea, au fost una dintre cele şapte minuni ale lumii.

Primele cercetări arheologice la Bablion datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind efectuate de arheologii europeni, care au sustras multe artifacte.

În anii 1970, în cadrul proiectului de restaurare ordonat de dictaorul irakian Saddam Hussein, zidurile şi arcurile palatului sudic au fost reconstruite într-un mod rudimentar peste ruinele existente, provocând daune semnificative.

Distrugerile au continuat în timpul intervenţiei americane în Irak în 2003, când trupe americane şi poloneze au construit o baza militară în zona ruinelor babiloniene.

În Irak sunt mii de situri arheologice, inclusiv multe din perioada primelor civilizaţii umane, dar multe au fost devastate de militanţii reţelei teroriste Stat Islamic, care timp de trei ani au ocupat o zonă întins din ţară, inclusiv o parte din regiunea antică Mesopotamia.

Celelalte cinci situri din Irak incluse în lista Patrimoniului Mondial sunt mlaştinile sudice sau mesopotamiene, Hatra, Samarra, Ashur şi cetatea din Erbil.

Divertisment

Câștigătorul Marelui Premiu de la Cannes este un film animat despre o mână care-și caută proprietarul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Netflix prezintă un nou film animat francez despre o mână care pornește în căutarea corpului pe care l-a pierdut. Deși pare o comedie neagră absurdă, totuși nu e deloc așa. Producătorul Jeremy Clapin a creat o adevărată epopee a căutării. 

Bazat pe romanul „Happy Hand” de Amelie Guillaume Laurant, I Lost My Body (J’ai perdu mon corps) spune povestea unei mâini tăiate care a pornit în căutarea proprietarului său Naoufel, un băiat care livrează pizza și care nu are scopuri în viață. El trece prin cotidian ca o umbră, fiind profund afectat de o tragedie produsă în familie. 

PE LUNG

Filmul animat „Mi-am pierdut corpul” a câștigat Marele Premiu la Săptămâna Criticii de la Cannes. Filmul este divizat în mai multe secvențe care te ajută să călătorești prin viața lui Naoufel, ca să înțelegi cum a ajuns mâna tăiată să rătăcească. „Am citit romanul Happy Hand, iar ceea ce mi-a atras atenția a fost inversul lucrurilor legate de sentimentul pierderii: nu este corpul care duce lipsă de mână, ci mâna care este lipsită de corp”, spune Clapin. El recunoaște că această idee i s-a părut ciudată, dar și curioasă, motiv pentru care a pornit acest proiect.

Una dintre provocările lui Clapin a fost găsirea limbajului cinematografic pentru a face ca o poveste atât de neconvențională să funcționeze. În carte, mâna își povestește istoria, dar Clapin a optat pentru flashback-uri unde a putut să stabilească experiențe senzoriale paralele ale corpului și ale mâinii: Naoufel devine obsedat de sunet după ce primește un dispozitiv de înregistrare și începe să surprindă zgomote în jurul casei. Între timp, mâna depinde de tactilitate pentru a-și croi drum prin lume. „Am avut nevoie ca Naoufel și mâna să fie conectată într-un mod non-senzorial”, spune producătorul.

Enlarge

MV5BMmMwOGRiOGQtMGNiNy00ZDM4LWExMjUtYWIzMzlmOTZmYTAzXkEyXkFqcGdeQXVyMTc4MzI2NQ@@._V1_
Jeremy Clapin, producătorul filmului animat

Mâna nu este un personaj cu care să te asociezi. Vedem mâna tăiată care se luptă cu șobolanii de metrou, se scufundă în ape înghețate, se strecoară prin lanțul de mașini, se aruncă pe o scară rulantă, se luptă cu un porumbel și multe alte astfel de aventuri. Este călătoria unui erou dacă a existat vreodată unul. Clapin consideră că ceea ce ajută la stabilirea conexiunii emoționale a publicului cu mâna este faptul că suntem cu aceasta chiar la începutul călătoriei sale de la spital. „Filmul începe cu nașterea mâinii (dintr-o pungă cu deșeuri medicale)… Cred că există o legătură naturală pe care o avem cu toții când vedem ceva care reînvie și vrem să continue să meargă înainte”, spune Clapin. 

O atenție sporită, producătorul a oferit felului în care se mișca mâna. „Nu voiam să se miște într-un mod înfricoșător – nu voiam să fie ca un păianjen, dar nici nu voiam să fie amuzantă”, spune el. 

Producătorul filmului „Mi-am pierdut corpul” spune că îi place animația, pentru că aceasta este mai ofertantă: cu ea poți crea lucruri abstracte sau chiar precise. „Prin animație creezi o nouă percepție a realității”, subliniază el.

Citește mai departe

Divertisment

(Foto) O escapadă de weekend în Barcelona

Publicat

pe

De către

Zilele posomorâte te indispun, îți șterg zâmbetul de pe buze și te face să visăm tot mai mult la o mică vacanță în vreun orășel scăldat în soare, arome delicioase și palmieri. De aceea, îți propunem să facem o escapadă imaginară în Barcelona.

Pentru aceasta nu ai nevoie de bugete mari. Chiar dacă nu planifici să mergi prin muzee sau ești obosit de mulțimea de turiști, ai ce face în Barcelona. Să nu uiți să-ți încarci o aplicație cu hărți în telefon, care poate funcționa offline. Te va ajuta chiar și atunci când vei întreba drumul de vreun localnic. Piața de Vechituri, plajele, Cartierul Gotic, bisericile de cartier, sunt puținele destinații unde poți petrece zile întregi.

Chiar la ieșirea din aeroport te vor întâmpina palmieri înalți și vei inspira cu poftă aerul cald și dulce. Aici, ai impresia că viața capătă un nou tempou, nimeni nu se grăbește, nimeni nu se ceartă, toți te salută și-ți zâmbesc. Clădirile vechi, dar îngrijite, cu flori la balcoane, stau aranjate cu grijă de-a lungul străzilor, parcă pregătite pentru a fi fotografiate. Iar la primul etaj te va aștepta câte o cafenea sau restaurant de familie, unde vei putea mânca ceva gustos, iar un desert perfect pot fi fructele proaspete pe care le găsești la gheretele de peste drum.

Plajele curate, cu nisip mărunt și marea liniștită așteaptă oaspeții, care se pot odihni, juca volei, mânca înghețată și să asculte cum valurile mici se lovesc ușor de țărm.

În Barcelona descoperi creativitatea și talentul arhitectului Gaudi, care a reușit să construiască clădiri parcă decupate dintr-o poveste. Nu poți trece cu vederea măreața Sagrada Familia, care a adunat în ea peste o sută de ani de muncă, mii de simboluri și forme. Dacă vrei să intri în capodopera lui Gaudi trebuie să nu uiți să-ți cumperi online un bilet cu 17 euro. Ca să economisești timp, ar fi bine să cumperi din timp un bilet și în parcul Guell, care te-ar costa 10 euro, însă, prin parc, cu excepția unor locuri, te poți plimba și gratis.

Din categoria obiectivelor culinare de neratat este la Boqueria, una dintre cele mai mari piețe din Europa. Piața se află chiar pe Ramblas, cea mai cunoscută și aglomerată stradă din Barcelona. În piață vei putea gusta din cele mai proaspete fructe de mare, salamuri și să-ți bucuri ochii cu toate culorile posibile. Dacă te gândești să închiriezi un apartament cu o bucătărie, te poți aventura să cumperi fructe de mare, de tipul creveți și midii, care se gătesc ușor. Un kg de creveți te costă 15 euro, adaugi o baghetă și niște ulei de măsline și te pomenești cu o mâncare pe cinste. Ar fi păcat să mergi în Barcelona și să nu guști churros, biscuiți fierți în ulei, tăvăliți prin zahăr brun, la care se adaugă toping la alegere: ciocolată albă, ciocolată neagră sau caramelă.

Nu vei putea să te plimbi prin Barcelona și să nu guști paella, crochet, chorizo, potatos bravos, padron, anginare, fructe de mare, flan de coco și multe alte bucate absolut delcioase.

Dacă ți-e sete și nu ai chef de Cava sau Sangrie, poți încerca o Clara – un cocktail de bere și suc de citrice. Sau kombucha, o băutură din ceai și plante fermentate.

Un sfat pentru cei care decid să se plimbe des prin Barcelona cu transportul public. Un bilet de autobuz costă 2,50 euro și poate fi procurat de la șofer, însă, cel mai conevnabil ar fi să cobori la orice stație de metro și să cumperi un tichet de 10,20 euro care îți permite să faci 10 călătorii cu orice tip de transport public.

Colorează-ți zilele posomorâte cu o călătorie scurtă, dar care te va încărca cu multă energie și bună dispoziție!

Citește mai departe

Divertisment

Românul care traversează Americile pe biciletă a pornit spre Venezuela

Publicat

pe

De către

Primul român care și-a propus să traverseze cele două Americi pe bicicletă, Radu Păltineanu a traversat deja Columbia și se îndreaptă spre Venezuela. În luna august 2015, Radu Păltineanu a pornit într-o călătorie de 24.000 de kilometri, din Alaska, de unde şi-a propus să traverseze cele două Americi la pedale.

„După o lungă pauză şi o replanificare temeinică a traseului meu sud american sunt pe drum spre Venezuela. Şoseaua şerpuieşte printre colinele Anzilor Columbieni, dar de la plecarea din Medellín simt că am coborât mai mult decât urcat, iar clima este adorabilă. Fiind la altitudine mai mare, temperatura şi umiditatea rămân joase chiar şi în miez de zi ceea ce este un lux aici în apropiere de Ecuator. Drept să vă spun, mă simt ca la începutul unei noi aventuri şi, deşi situația din Venezuela este dificilă, simt că totul va fi în regulă. Voi încerca să scriu cât pot de mult de la fața locului odată ce păşesc în țara vecină. Până atunci încă cel puțin o săptămână de pedalat prin minunata Columbie”, a scris ieri ciclistul pe pagina sa de Facebook.

Român-canadian, alpinist, cicloturist și blogger, în 2013, Radu traversa în echipă mare parte a Scandinaviei și Europei de Est pe bicicletă (peste 2,400 de km) pentru a trage un semnal de alarmă în privința proiectului minier propus la Roșia Montană, în anul ce a urmat acesta a decis să traverseze întreaga Europa și Asie centrală cu autostopul. Cu ocazia încheierii expediției de peste 14,000 de km parcurși cu autostopul de la Paris la Teheran în Iran, Radu organizează și o ascensiune pe vârful Damavand (5671 m), cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, începând astfel proiectul „7 Volcanic Summits”.

Mai multe detalii despre aventura lui Radu găsiți pe pagina sa oficială.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură3 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social6 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social9 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031