Liderii opoziţiei parlamentare şi ai fracţiuni PCRM au apreciat contradictoriu evoluţia economică din R. Moldova şi bugetul pentru anul 2008 în cadrul discursurilor rostite vineri, 28 decembrie, la şedinţa de încheiere a sesiunii de vară-toamnă a Parlamentului.
Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Roşca, autorităţile de nivelul întâi şi doi şi-au păstrat o dependenţa excesivă de puterea centrală în primul rând din cauza lipsei unei descentralizări reale a modului de formare a bugetelor locale. Majoritatea resurselor financiare publice continuă sa fie concentrate la centru şi distribuite deseori în mod arbitrar sau în funcţie de preferinţele politice prin Legea bugetului de stat, a declarat Roşca.
Liderul PPCD a mai spus că după ultimele alegeri locale din acest an, care au permis crearea la nivel raional a unor majorităţi postelectorale formate de partidele de opoziţie, guvernarea a adoptat un buget pe anul 2008 care îi nedreptăţeşte pe unii şi îi favorizează în mod nejustificat pe alţii.
Totodată, Roşca a apreciat drept corectă direcţia de dezvoltare a R. Moldova în 2007, dar a precizat că ritmurile şi calitatea reformelor, inclusiv a celor economice, au fost destul de modeste în raport cu aşteptările societăţii şi s-a păstrat o discrepanţă vizibilă între legislaţie şi practici.
Preşedintele fracţiunii AMN, Serafim Urechean, a calificat legea bugetului de stat pentru anul 2008 drept o "ruşine a Parlamentului". Potrivit liderului AMN, adoptarea bugetului confirmă practica anormală de adoptare, la finele anului, într-o manieră alerta a unor acte necalitative şi dubioase.
Urechean a declarat că iniţiativele legislative ale opoziţiei sunt ţinute în sertare, iar unele dintre ele sunt plagiate de partidul de guvernământ. În acest sens, el a vorbit despre iniţiativele AMN cu privire la sursele de energie regenerabilă şi strategia de dezvoltare a agriculturii, care prevedeau crearea fondurilor de intervenţie ale statului pentru stabilizarea pieţei cerealiere şi suplimentarea alocaţiilor bugetului pentru fondurile locale de subvenţii în agricultură.
Potrivit lui Urechean, bugetul trebuie să fie format luând în consideraţie cerinţele legitime ale populaţiei, căci bugetul de stat e format din contribuţiile tuturor cetăţenilor, inclusiv ale celor peste 50 de procente, care au susţinut opoziţia la ultimele alegeri locale.
Referindu-se la rectificările bugetului pentru anul curent, Urechean a declarat că în 2007 s-au aprobat trei rectificări ale bugetului de stat, care însumează aproape 1,6 miliarde de lei, în mare parte cheltuiţi ilegal înainte de a primi aprobarea Parlamentului.
La rândul său, liderul fracţiunii PCRM, Eugenia Ostapciuc a calificat adoptarea legii bugetului de stat pentru 2008 drept unul din evenimentele – cheie ale sesiunii. Ea a declarat că procesul de elaborare şi adoptare a legii a fost influenţat de urmările secetei, interzicerea accesului vinurilor moldoveneşti pe piaţa Rusiei şi de alţi factori negativi.
Ostapciuc a spus că bugetul s-a axat pe păstrarea şi dezvoltarea orientării sociale a politicii economice şi ridicarea calităţii vieţii populaţiei, astfel încât au fost mobilizate toate resursele şi folosite alte posibilităţi pentru a asigura maximal continuitatea acestui curs.
Liderul fracţiunii comuniştilor a subliniat că bugetul de stat s-a majorat de la circa 3,5 miliarde de lei în 2001, până la 14,6 miliarde lei în anul 2008, iar pentru majorarea salariilor angajaţilor din sectorul public au fost direcţionate circa 1,2 miliarde lei.
Ostapciuc a mai spus că bugetul este un document orientat spre soluţionarea problemelor şi provocărilor cu care se confruntă societatea şi îndeplinirea angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană, iar caracterul realist şi constructiv al acesteia a fost menţionat de ultima misiune a FMI.
Totodată, ea a opinat că PCRM nu este satisfăcut pe deplin de acest document, deoarece doreşte o creştere mult mai mare a salariilor, pensiilor, burselor şi îndemnizaţiilor, iar acest lucru este prevăzut în Programul de guvernare al partidului. // DECA-Press