Opinii privind bacalaureatul

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Chiar dacă s-ar părea că vacanţa de vară e în toi, iar sesiunile şi durerile de cap ale elevilor şi studenţilor au rămas deja în urmă, nu e chiar aşa.

Elevii care anul acesta au finisat cursul liceal, mai simt încă febra bacalaureatului, iar dacă nu toţi atunci o bună parte din ei sigur. E vorba de cei care au contestat lucrările şi mai stau în aşteptarea rezultatelor, povara creşte atunci când mai vorbim şi de speranţa acestora că notele lucrărilor ce se vor întoarce, vor fi majorate.

Conform datelor de la Ministerul Educaţiei, anul acesta, s-au înregistrat 18352 de contestaţii, acestea repartizându-se, în felul următor: 4800 la limba română, 3800- geografie, la matematică circa 3200, engleza- 2050, iar pentru franceză- 1628.

Dacă e să exprimăm cifrele date în termeni reali, atunci din totalul testelor, 14% au fost întoarse la reverificare.

Pe lângă sumedenia de contestaţii din anul acesta, s-au spulberat visele şi planurile a 3800 de elevi, care din cauza notelor sub cinci de la teste, vor fi nevoiţi să-l mai susţină încă o dată, doar că deja la anul. Vicedirectorul Agenţiei de Examinare şi Evaluare, Valentina Moron, a declarat că cel mai mare punctaj insuficient este în municipiul Chişinău. Aceeaşi soartă îi aşteaptă şi pe cei care au fost prinşi copiind, lucrările lor fiind anulate.

Nota medie generală obţinută de cei ce au finisat cursul liceal, anul acesta constituie nici mai mult nici mai puţin de 7,12.

Rezultatele finale ale bacalaureatului vor fi în seara zilei de mâine, 5 iulie, dar se vor face publice, abia în dimineaţa zilei de miercuri, 6 iulie.

Întrebată, ce părere are dna Viorelia Moldovanu-Bătrânac, fost vice-ministru al Ministerului Educaţiei, despre desfăşurarea examenelor de bacalaureat în anul acesta, dumneaei, ne-a relatat: „Niciodată nu a fost perfect organizat bacalaureatul. Este o problemă cu adevărat mare, provocată atât de organizatorii acestui examen, profesori cât şi de elevi şi părinţii acestora. Părinţii de multe ori sunt cei care iniţiază şi provoacă copilul să meargă la diferite şiretlicuri pentru a obţine note cât mai mari, probabil pentru încă un punct care le-ar defini locul de amplasare în societate”.

D-na exministru ne-a mai spus că D-ei vede o rezolvare cât de cât a acestei situaţii, prin investirea în tehnologii sau trecerea la modelul de teste de bac internaţionale, acestea de multe ori, la noi fiind sau prea grele, sau prea voluminoase pentru timpul oferit la dispoziţia elevilor de a le rezolva. Şi când e vorba de contestări e o problemă mare, deoarece elevii au acces direct la teste, iar acest lucru nu întotdeauna este corect, deoarece se păstrează stilourile, se fac retuşări şi corectări, iar la întoarcere se demonstrează într-un mod grosolan incompetenţa verificatorilor. Şi la acest capitol, doamna a venit cu o soluţie, lucrările, spune ea, ar trebui scanate după verificare şi în format electronic expediate elevilor pentru ca aceştia să le studieze, atunci lucrurile s-ar schimba puţin. Dar cu părere de rău, mai este mult de lucru până a putea atinge aceste performanţe şi a obliga elevii să fie competenţi şi profesionişti.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.