Connect with us

Divertisment

Opinie: Procurorii PD-ului și fărădelegile lor

Publicat

pe

Pentru mulți tineri juriști, Viorel Morari este cu siguranță un exemplu, deoarece acesta a reușit să-și construiască o carieră de succes, a reușit să intre în contact cu foarte mulți oameni cu influență, din Republica Moldova și de peste hotare, și nu în ultimul rând a legat “prietenii” de serviciu cu oameni care au contribuit la prosperarea financiară a Procurorului-Șef Anticorupție. În continuare o să vă povestesc despre cum Viorel Morari a contribuit la “rezolvarea” dosarului “Andy’s Pizza” – „La plăcinte” și nu doar. Dar pentru a înțelege foarte clar care este legătura dintre Morari, afaceristul Andrei Tranga și hoțul în lege Bulgarul, rețeaua de restaurante “Andy’s Pizza” – „La plăcinte” și afacerile vinicole, vă rog să găsiți puțin timp pentru a citi foarte atent răvașul meu. Orice alineat ignorat ar putea rupe firul logic al întâmplărilor, fir care poate fi refăcut oricând de procurorul Morari, dar deja din postura de învinuit într-o sală de judecată.

Din start trebuie să menționez că această rețea este o afacere de invidiat, care s-a dezvoltat vertiginos chiar în timpul crizei financiare din 1999. Și în timp ce alte mii de afaceri moldovenești se ruinau din cauza la tot felul de atacuri raider și presiuni politice, rețeaua “Andy’s Pizza” – „La plăcinte”, care a luat naștere în clădirea Teatrului Național de Operă și Balet, avea să atingă apogeul după anul 2001, în timpul guvernării comuniste.

Este clar că prosperarea acestei afaceri s-a datorat faptului că era protejată de regimul comunist  Voronin. Începând cu anul 2001 și până în 2009, oficial, rețeaua “Andy’s Pizza” – „La plăcinte” se afla în proprietatea unui tânăr pe nume Andrei Tranga, care a și ajuns în scurt timp milionar. Acesta gestiona afacerea prin intermediul „SRL Trabo-Plus”. Dar în spatele acestui tânăr se afla nimeni altul decât Oleg Voronin, fiul fostului președinte. După evenimentele din 7 aprilie 2009, comuniștii au fost înlăturați de la putere, așa că tânărul milionar Tranga a început să-și spele trecutul și legăturile cu familia Voronin și să-și caute noi protectori. I-a găsit la Moscova, în persoana lui Grigore Karamalak, cunoscut în lumea interlopă și ca Grișa Bulgaru. Hoțul în lege l-a sprijinit financiar pe Voronin în 2001, ca să se răzbune pe un alt fost Președinte, Petru Lucinschi. Mai exact pe un fiu al său, Sergiu Lucinsci, deoarece nu puteau împărți cu acesta afacerea “Boiana Grup”. Ca un apropos, mențioez că zilele trecute  Sergiu Lucinschi a fost dat în căutare generală de către Poliția Română, după ce a fost condamnat definiiv la pușcărie de justiția română, pentru un caz similar.

În timp ce proprietarul “Andy’s Pizza” – „La plăcinte” căuta protecție la hoții în lege, aceștia la rândul lor căutau un nou partid politic prin intermediul căruia să-și rezolve interesele. Karamalak a găsit rapid acest partid și anume Alianța Moldova Noastră condus de Serafim Urecheanu. Dar figura centrală și omul care i-a pus pe toți la o masă, a fost nimeni altul decât Veaceslav Platon, ajuns deputat pe listele AMN. Tranga și-a dat seama la timp că are nevoie de noi protectori, deoarece noul Prim-ministru și principala persoană din noua alianță de guvernare, Vlad Filat, avea drept scop să pună mâna pe tot ce aparținuse lui Vladimir Voronin, inclusiv afacerea “Andy’s Pizza” – „La plăcinte”. În aprilie 2010 ofițerii CCCEC (în prezent CNA), condus pe atunci de Viorel Chetraru, cel care îi promitea Prim-ministrului Filat de ziua sa că “o să dea la bot” oricui va dori acesta, organizează descinderi masive în restaurantele lui Tranga, ridicând 26 de saci, cu aproape 600 de mii de lei necontabilizați. Operațiunea a fost masiv mediatizată de presa afiliată lui Vlad Filat.

Dar Filat dorea un singur lucru, bani și influență. Așa că prin intermediul lui Karamalak și Platon, Andrei Tranga ajunge la o „tranzacție de împăcare” cu Prim-ministrul Filat, care s-a ales cu câteva milioane, iar astfel dosarul “Andy’s Pizza” – „La plăcinte” a fost închis. Aici intervine eroul nostru, Viorel Morari , pe atunci șef la Secția Anchetă în MAI și Serviciul Vamal a Procuraturii Generale. Acesta a negociat la rândul său mita pentru procurori pentru ca aceștia să tacă.

În anul 2013, alianța politică de la Chișinău era “beton”, vorba lui Mihai Ghimpu. Și unele afaceri se dezvoltau vertiginos. Datorită contactelor pe care le avea Karamalak în România, afacerea “Andy’s Pizza” – „La plăcinte” trece Prutul și administrarea acesteia este încredințată Nataliei Diacov,fiica președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov și totodată fostă soție a milionarului moldovean Gabriel Stati. Extinderea în România a afacerii lui Tranga s-a făcut cu suportul serviciilor rusești, care au preluat prin intermediul aceluiași Karamalak, rafinăria de petrol RAFO Onești. Afacerile petroliere au fost în permanență atractive pentru Grigori Karamalak, care a controlat în anii ’90 rețeaua moldovenească de benzinării „Boiana Petrol”. Începând cu 2006, RAFO Onești ajunge oficial în proprietatea avocatului bulgar interpus, Todor Batkov, prin intermediul companiei „Balkan Petroleum”. De fapt, rafinăria românească ajunsese pe mâinile lui Grigori Karamalak și ale magnatului petrolier Yakov Goldovsky, partener al oligarhului rus apropiat de Vladimir Putin, Oleg Deripaska, care mai controlează în România și compania „Strabag”, dar și hotelul „Mariott” din București. Interlopul Karamalak și exponentul serviciilor rusești Yakov Goldovsky, originar din Krivoi Rog, RSS Ucraineană, stabilit din 2003 în Viena, controlează RAFO Onești prin intermediul concernului înregistrat în Austria „Petrochemical Holding”.

Dar românii și-au dat seama cine stă în spatele “Andy’s Pizza” – „La plăcinte”, când presa de la București a sesizat că Tranga distribuia prin intermediul rețelei sale de restaurante pliante cu denumirea sugesivă “Istoria Țării Moldovei” , în care era indicat că „Invadatorii români au înăbușit în sânge Moldova”.

În timp ce se extindea peste Prut, protectorul lui Tranga, Grigore Karamalak, a pus ochiul pe o nouă afacere de succes de la Chișinău. SRL “Molinart Grup”, deținătorul mărcii comerciale “ARTINOX”, fondată în februarie 2010 de către omul de afaceri de la Chișinău, Viorel Varzari, împreună cu soția sa Alexandra Plăcintă, având inițial doar 4 angajați, crescuse vertiginos și devenise unic producător de cisterne din oțel inoxidabil pentru industria vinicolă și agroalimentară, cu o pondere esențială pe piața Republicii Moldova. În câțiva ani, întreprinderea lui Varzari s-a extins, specializându-se  în construcția fabricilor vinicole la cheie, ajungând la o afacere cu 150 de angajați. SRL “Molinart Grup” a devenit la propriu o fabrică de construit fabrici, incubator de produs fabrici de vin, producând 80% din tot utilajul vinicol de pe piața moldovenească. Afacerea lui Varzari a stat la baza dezvoltării fabricilor „Purcari”, „Bostavan”, „Castel Mimi”, „Vinăria din Vale”, „Podgoria Vin”, „Vinăria Sălcuța”, „TB Fruit”, „Alfa Nistru”.

În anul 2014, Viorel Varzari decide să-și dezvolte afacerea, iar SRL “Molinart Grup” achiziționează și importă în Republica Moldova de la compania italiană SRL „Tecnogen”, un robot de sudat “MESE 5000”, utilaj tehnologizat de ultimă generație, folosit la sudarea cisternelor în spirală. Astfel Varzari a căzut în capcana moldovenilor noștri Tranga și Bulgaru, deoarece nu avea de unde să cunoască că cel de la care cumpăra robotul de sudat, cetățeanul italian Paolo Gentili este prieten cu Karamalak. Cu ajutorul unei grupări de moldoveni care se afla în Italia la munci în construcții, în anul 2012 Gentili înscenează furtul unui aparat de sudat produs de compania sa. De fapt aparatul, asigurat la o companie italiană de asigurări, a fost transmis chiar de către Gentili cetățenilor moldoveni, care l-au ascuns pe șantierul la care lucrau. Respectiv, firma lui Gentili a fost despăgubită de compania de asigurări, primind prin escrocherie 250 mii de euro.

Gruparea de moldoveni, controlată de Grigori Karamalak, s-a ales nu doar cu aparatul de sudat, dar și cu informația care îl făcea șantajabil și controlabil pe afaceristul italian. Astfel, Bulgaru a hotărât să folosească șantajul asupra lui Gentili pentru a prelua prin atac raider SRL “Molinart Grup”, motivându-l pe afacerist cu oportunitatea de a-și extinde sub protecția sa afacerile în CSI, implicit în Federația Rusă.

Cum anume? Vă explic:

În 2016, Viorel Varzari, văzând cât de eficient este aparatul procurat de la italian, decide sa-l cloneze din piese procurate legal din magazinele de specialitate din Moldova si România. Având în vedere ca Gentili deținea patentă doar pentru țările Benelux, Varzari era ferm convins ca nu încalcă legea asamblând un aparat similar pe teritoriul Moldovei. Ulterior, aparatul respectiv este transportat in Moscova, unde a fabricat câteva cisterne pentru un moldovean cu afaceri în Rusia. Varzari nu avea multe comenzi in Moscova, pe motiv că nu cunoștea bine piața și nu avea relații locale.

La un eveniment organizat de Vinăria “Et Cetera”, Viorel Varzari face cunoștință cu Andrei Tranga și directorul “Andy’s Pizza” Alexei Gajiu, fiindu-i prezentați de către proprietarul vinăriei Alexandru Luchianov. Tranga îi propune lui Varzari să își dezvolte afacerea din Federația Rusă, asigurându-l că îi poate pune la dispoziție protecția „unor parteneri de-ai săi foarte influenți la Moscova”.

Zis și făcut. În primăvara lui 2017 Tranga îl cheamă pe Varzari la o ședință comună cu Vitalie Ciobanu, deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, membrul „Partidului Nostru” al lui Renato Usatîi. Probabil nu mai este un secret pentru nimeni că partidul lui Usatîi, dar și acesta personal, sunt controlați de serviciile rusești prin intermediul lui Karamalak. Începând cu anul 2018, alături de de Goldovsky și Karamalak, în afacerile cu rafinăria din Onești este implicat și acest Vitali Cebanu. La acea ședință Tranga le spune că oamenii lui de încredere îi așteaptă la Moscova. Varzari și Ciobanu merg la întâlnire și când colo apare nimeni altul decât Grigori Karamalak, însoțit de partenerul său de la RAFO Onești, Yakov Goldovsky.

În realitate, Tranga i-a organizat lui Viorel Varzari o întâlnire tipică rakeților din anii ’90, Varzari fiind presat să cedeze jumătate din întreprindere „protectorilor” săi de la Moscova. Astfel, 50% din întreprinderea pusă pe picioare de Varzari urma să îi revină lui Tranga, Karamalak și protectorilor din serviciile rusești. Refuzul său de a ceda întreprinderea l-a enervat la culme pe Karamalak, care l-a amenințat că va regreta, foarte curând. Și Karamalak a început să acționeze. Pe 30 mai 2017, la Viena, locul de reședință al lui Yakov Goldovsky și al companiei care deține RAFO Onești, „Petrochemical Holding”, este înregistrată o nouă companie austriacă, denumită “Vio Inox Engineering GmbH”. În calitate de proprietari ai companiei figurează: Andrei Tranga (50%), vara acestuia Irina Vlasova (25%), persoana interpusă a lui Karamalak și Goldovsky, Vitali Cebanu (20%) și afaceristul italian aflat sub influența lui Karamalak, Paolo Gentili (5%).  Ulterior, aceiași proprietari înregistrează o întreprindere, cu aceiași denumire, și la Moscova: ООО „ВИО ИНОКС ИНЖИНИРИНГ”.

În scurt timp, a început și partea violentă a atacului raiderilor asupra SRL “Molinart Grup” și a lui Viorel Varzari. A declanșat seria loviturilor afaceristul italian șantajat de Karamalak, Paolo Gentili. Acesta a depus o plângere procurorilor moldoveni, prin care îl acuza pe Varzari că i-ar fi „furat” în 2012 aparatul de sudat, după care l-ar fi exportat la Moscova. În baza plângerii lui Gentili, procurorii moldoveni, „încălziți” de Tranga și Karamalak, pornesc un dosar penal, în cadrul căruia dau dovadă de un exces de zel nemaipomenit. Atacul este realizat de procurorul anticorupție Vladislav Bobrov, coordonat personal de șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău Viorel Morari. La întreprindere sunt operate percheziții, iar proprietarul Viorel Varzari este reținut. Asta deși după sesizarea avocaților italieni contractați de Varzari, procurorii italieni au reușit să găsească piese din aparatul de sudat “furat” în 2012 lui Gentili. Piesele nu se aflau la Moscova, ci erau asamblate în aparate care se aflau chiar la întreprinderea afaceristului italian, SRL „Tecnogen” din Italia. Doar că procurorul Viorel Morari nu era în căutarea adevărului, misiunea acestuia fiind să-l găsească vinovat pe Viorel Varzari, ori pentru asta a și luat bani. Deși totul se putea afla printr-o simplă comisie rogatorie la procuratura din Italia. Cel mai urât este faptul ca procurorul lui Plahotniuc lucrează la o mană cu Grișa Bulgaru, mai numit și Kotovski.

Și pentru că Bulgaru numai om de afaceri nu e, acesta a reușit împreună cu partenerii săi de la Moscova să falimenteze RAFO Onești, dar asta nu-l împiedică să ne servească în continuare la “Andy’s” cu pizza italiană, pregătită după cele mai delicioase rețete din patria lui Paolo Gentili. Iar Andrei Tranga ne servește în continuare „La plăcinte” cu propagandă rusească și „Istoria Țării Moldovei” de la Moscova. Acum, plăcintele lui Tranga parcă ar merge mai bine și cu un pahar de vin din cisternele de la “Molinart”. Poftă bună, Moldova! Să ai poftă, România!

Partea II

Vă trimit această scrisoare pentru a vă informa despre fărădelegile pe care le comite unul din procurorii controlați de liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Vă implor să găsiți timp pentru răvașul meu și încercați să investigați acțiunile ilegale comise de actualul Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Cu siguranță că DVS cunoașteți că Vlad Plahotniuc controlează Procuratura și toți procurorii. Ceea ce nu se cunoaște, sunt porcăriile pe care le fac procurorii lui Plahotniuc  prin raioanele țării. Având mandat de la “împărat”, procurori precum Viorel Morari, pur și simplu își bat joc de oameni și fac ce vor ei. Din păcate, despre asemenea lucruri la noi nu se vorbește din mai multe considerente. Unii pur și simplu se tem să deschidă gura, deoarece au încercat alții înaintea lor, iar procurori, precum Viorel Morari, au avut grijă să-i închidă, pe unii la propriu. În speranța că cele relatate de mine vor deveni subiecte pentru presa de investigație și se vor găsi oameni curajoși din sistem care-l vor pune la punct pe “eroul” de astăzi, vă voi povesti câteva cazuri în care procurorul Viorel Morari efectiv și-a bătut joc de oameni, a despărțit mame de copii și a tratat un sat întreg ca pe propria moșie.

Primul caz a avut loc în anul 2013. Atunci, Viorel Babii, fostul director general al SA “RED Nord-Vest”, din orașul Dondușeni, a fost telefonat de Viorel Tureac, un procuror din mun. Bălți care i-a spus că are un fin în satul Țaul, raionul Dondușeni, pe nume Viorel Morari, tot procuror și el. Când l-a sunat, Tureac i-a sugerat să fie receptiv la toate solicitările care vor veni de la Viorel Morari, acesta urmând să construiască o stație de alimentare cu petrol.

Nu după mult timp l-a telefonat deja Oleg Morari, frate cu procurorul Viorel Morari. Aceștia s-au întâlnit și au făcut cunoștință. Oleg Morari i-a spus că are nevoie de contabil pentru firma lor SRL “Irarom” (dacă citim invers e “Morari”). Viorel Babii l-a recomandat în calitate de contabil pe Viorel Grăjdianu, care în acea perioadă era contabil-șef la RED Nord-Vest Dondușeni. Oleg Morari a acceptat candidatura și imediat după aceea a început epopeea construcției stației de alimentare la ieșirea din orașul Dondușeni, cu punerea, mai bine-zis IMPUNEREA la dispoziție, pe gratis, a mecanismelor de lucru, precum macaraua, autoturnura și alte utilaje. Constrâns de situație, pentru că și el cumva făcea parte din sistem, dar și de teama procurorului lui Plahotniuc, Viorel Morari, fiind sef la RED Nord-Vest, Viorel Babii a fost obligat să-i conecteze stația de alimentare cu petrol în regim de urgență la rețeaua electrică.

În luna februarie a anului 2015, Viorel Babii a plecat de la RED Nord-Vest și s-a întors la întreprinderea sa din satul Răuțel, o localitate de lângă Bălți. Oleg Morari intra periodic pe la Babii la o cafea. La una din aceste întâlniri, fratele procurorului Morari i-a comunicat că împreună cu un om de afaceri din Edineți, pe nume Oleg Borodatîi, intenționează să importe din Germania și să instaleze câteva turbine eoliene. Pe parcurs i-a propus și lui Viorel Babii să procure o turbină eoliană, interesul lor fiind de fapt ca să achite mai puțin pentru macaraua din România ce trebuia să le monteze. De asemenea, Oleg Morari i-a propus ca unele părți ale turbinelor să le aducă cu aceeași mașină, ca să achite mai puțin și pentru transport. După ce Viorel Babii s-a împrumutat de la bancă cu o suma impunătoare, a acceptat propunerea lui Oleg Morari.

Oleg Borodatîi s-a ocupat de procurarea din Germania și parțial de transportarea turbinelor. Printre altele, Oleg Borodatîi i-a spus lui Babii că Morari a refuzat să achite șoferilor polonezi staționarea ce a fost impusă de condițiile meteo nefavorabile, aceștia fiind nevoiți să stea aproape două săptămâni la locul descărcării din cauza ploilor. Drept răzbunare, șoferii polonezi s-au făcut a uita să-i lase lui Morari buloanele și piulițele pentru fixarea piciorului turbinei. Într-o zi de vineri, mai exact pe data de 4 noiembrie 2016, Viorel Babii, fiind undeva în nordul țării în compania unor prieteni, a fost telefonat de mai multe ori de către Oleg Morari. Morari insista ca Babii să-i dea piesele de la turbina lui, pe care polonezii “au uitat” să i le lase. Fiind ocupat cu prietenii, Babii a refuzat și tot în aceeași seara Oleg Morari l-a avertizat cu cuvintele: “… tu o să-ți amintești mult timp ziua de azi și cred că o să termini businessul prin Moldova…”, cuvinte care mai târziu s-au adeverit. În replică, Viorel Babii l-a trimis pe Oleg Morari la origini.

Exact a doua zi dimineața, Viorel Babii s-a trezit la poartă cu procurorul raionului Dondușeni, Eugen Trocin. Procurorul fiind foarte derutat, a spus că la ora 06:00 dimineața, a fost telefonat de către procurorul Viorel Morari și i-a ordonat să-l găsească pe Babii urgent ca să ia piesele de la turbina sa. În caz contrar, dacă nu va duce piesele va fi “p…ț” cu ambii. Eugen Trocin l-a atenționat pe Babii să aibă grijă cu frații Morari, deoarece Viorel este foarte “zlopameatnîi”. Viorel Babii l-a înțeles și fără multe vorbe i-a dat piesele de la turbina lui, considerând astfel problema ca și fiind una soluționată.

Inițial, consilierii din Drochia au votat la una din ședințele din anul 2016 împotriva alocării de teren pentru instalarea a două turbine eoliene ce aparțin fraților Morari. Dar problema a fost rezolvată rapid de același procuror Viorel Morari. Nu cunosc exact metodele prin care Morari a reușit să schimbe poziția consilierilor, dar după o săptămână, aceștia s-au convocat într-o ședință extraordinară și deja unanim au votat pentru atribuirea respectivului teren, fără a explica cineva situația. O a treia turbină eoliană familia Morari o are instalată în satul Țaul. Din motiv că o întrețin prost, dorind să scoată doar profit din ea, turbina adesea se defectează, iar pentru a o reporni este nevoie de mai multă energie electrică. Ca urmare, pentru a porni turbina fraților Morari, se deconectează energia electrică la jumătate din locuitorii satului. Evident că acest lucru provoacă nemulțumirea oamenilor din satul Țaul, deoarece de 3 și chiar 4 ori pe lună, aceștia rămân fără curent electric. Autoritățile publice locale din satul Țaul se tem să vorbească public despre această problemă, din motiv că în spate stă procurorul Viorel Morari. Am discutat cu câțiva consilieri locali și aceștia mi-au spus că inclusiv și echipa PDM din teritoriu nu intervine atunci când la mijloc sunt interesele personale ale procurorului Viorel Morari, chiar dacă are de pierdut capital politic, acesta comportându-se precum un adevărat baron local. Și pentru că obrazul la Viorel Morari este foarte gros, la repornirea turbinei eoliene sunt folosiți angajații SA “Red Nord”, lucrările fiind efectuate gratis, adică din contul întreprinderii, din contul oamenilor.

Iar Viorel Morari într-adevăr s-a dovedit a fi “zlopameatnîi”. Acesta, în baza unei adresări anonime, a solicitat pe data de 30 mai 2017 Inspecției Financiare efectuarea unui control financiar la SA “RED Nord-Vest” pe perioada de activitate a lui Viorel Babii, anii 2012-2015. La solicitarea nominalizată, au fost anexate și 2785 de fotocopii făcute preventiv de subalternii lui Viorel Morari. Această cifră cu siguranță denotă dorința lui de răzbunare, deoarece în situațiile când procurorii află o informație cu privire la o infracțiune anume, ei merg să ridice doar documentele care confirmă comiterea acesteia. Aici însă s-a mers pe altă cale: de la persoană, în căutarea infracțiunii, pentru ce a și fost necesar efectuarea unui volum imens de lucru, pe ideea că poate găsesc ceva. Dar, din raportul inspectării financiare din data de 27.07.2017, rezultă că totul a fost conform legii și pe data de 4 septembrie 2017, prin ordonanța procurorului Lilian Rudei, s-a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale în privința factorilor de decizie a SA “RED Nord-Vest” deoarece nu a fost găsită nici o încălcare.

Lui Viorel Morari nu i-a plăcut decizia procurorului Rudei și pe data de 5 octombrie 2017, prin altă ordonanță, dispune anularea ordonanței precedente și reluarea procesului penal. Pe data de 6 octombrie 2017, Viorel Morari a solicitat efectuarea unui control financiar suplimentar la SA “RED Nord-Vest” pe aceleași aspecte. Dar pentru că din nou nu se găsea nimic, pe 12 noiembrie același an adaugă și alte aspecte.

De această dată echipa a fost formată din doi șefi de Direcție din cadrul Inspecției Financiare, Iurie Ciubotaru și Anatolie Șestacovschi, cărora Viorel Morari le-a făcut promisiuni generoase de dosare penale și ani de pușcărie dacă nu vor stabili careva prejudicii cauzate Viorel Babii. Ciubotaru și Șestacovschi au fost nevoiți să execute ordinele lui Morari.

Pe 14 noiembrie 2017 a fost prezentat un raport cu conținut aberativ al Inspecției Financiare, ce a permis pornirea urmăririi penale, anunțarea în căutare și arestarea lui Viorel Babii. Acesta însă, în perioada respectivă era plecat în România.

Eu nu-l apăr pe Viorel Babii, dar consider că ceea ce a făcut procurorul Morari cu acesta, dar mai ales cu oamenii din satul Țaul, este o mare nedreptate și pentru aceste fapte, procurorul lui Plahotniuc ar trebui în mod normal demis din funcție și tras la răspundere penală. Cel mai probabil că Viorel Morari nu cunoaște că sclavia a fost abolită în toate țările lumii și oamenii din Țaul au dreptul la un trai decent. Aceștia nu locuiesc pe moșia procurorului Morari și nu sunt cu nimic datori în fața acestuia. Mizez doar pe presiunea publică pe care o poate face presa liberă și pe reprezentanțele Statelor Europene asupra procurorului Viorel Morari, oamenii din Republica Moldova merită să cunoască adevărul despre ce fac procurorii lui Plahotniuc cu puterea pe care o au. Nu știu dacă însuși Plahotniuc cunoaște despre activitățile procurorilor săi, dar sincer să fiu, nici nu mă interesează. Sper în orice caz că dumnealui citește toată presa, nu doar cea care-i aparține, și va afla despre cum procurorul Viorel Morari își bate joc de un sat întreg, folosește resursele țării în scopuri personale.

Mai mult decât atât, Viorel Morari a făcut presiune și pe Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, astfel, încât Agenția să accepte un preț mai mare, decât cel de pe piață, pentru energia electrică pe care o produc turbinele eoliene al fraților Morari.

Dar probabil că exemplele relatate mai sus nu reprezintă mare lucru în comparație cu ceea ce urmează. Pentru Viorel Morari noțiunea de moralitate nu înseamnă nimic și cu cea mai mare ușurință și plăcere sadică, procurorul lui Plahotniuc a despărțit o mamă de propria fiică. Totul a început când fratele lui Viorel Morari, Oleg, s-a aflat un timp în concubinaj cu Tatiana Cujba. În timpul acestui concubinaj s-a născut fiica lor, pe nume Chira Morari. Relația lui Oleg cu Tatiana nu a durat prea mult timp și aceștia s-au despărțit. Fiindcă nu s-a putut înțelege cu fostul ei concubin la stabilirea domiciliului fetiței, Tatiana Cujba s-a adresat în instanța de judecată. DASPF Dondușeni a intervenit în procesul instanței. Chira Morari fiind minoră (doar 2 anișori), s-a decis stabilirea ei la domiciliul mamei.

Vădit deranjat de faptul că copilul nu a fost stabilit la domiciliul său, Oleg Morari a apelat după ajutor la fratele său procuror, Viorel Morari, pentru a pune presiune pe colaboratorii DASPF Dondușeni. În scurt timp, procurorul Viorel Morari a început să atace Direcția din mai multe părți. Anume Viorel Morari a influențat Procuratura raionului Dondușeni, ca pe data de 13 septembrie 2013 să fie pornită cauza penală nr. 2013110263 în baza art. 327 Cod Penal – abuz de serviciu, pe faptul că angajații Direcției, Tatiana Sîrbu și Elena Sadovaia, au falsificat actul de examinare a stării social-materiale a Tatianei Cujba cu un motiv bizar: că în act nu au indicat lipsa căzii din baia locuinței unde locuiește copilul. Dosarul a fost transmis la Procuratura Anticorupție. Tatiana Sîrbu, asistentul social care a întocmit actul de evaluare a condițiilor de trai, a fost recunoscută ca fiind bănuită. Pentru a se apăra, Tatiana Sîrbu a fost nevoită să apeleze la serviciile unui avocat, suportând cheltuieli financiare foarte mari, mai ales dacă e să le raportăm la salariul unui asistent social. Chiar dacă la pornirea acestui dosar a fost o mare rezonanță în raionul Dondușeni, până la urmă, pe data de 24 decembrie 2013, cauza penală a fost încetată din lipsa elementelor infracțiunii.

Dar atacurile lui Viorel Morari asupra angajaților DASPF Dondușeni nu s-au oprit. Pe data de 6 iulie 2016, au mai fost pornite două cauze penale, cu nr. 2016970296 și nr. 2016110247, pe numele angajaților din cadrul Direcției, Igor Costiuc și Antonina Titula. Antonina Titula a fost învinuită precum că ar fi falsificat tabelul de pontaj a lui A. Plămădeală, care cumula serviciul la Direcție, cu toate că probele demonstrează că orele din tabel corespund lucrului efectiv. Iar Igor Costiuc a fost învinuit de faptul că în perioada anilor 2013 și februarie 2015, ar fi însușit salariul lui S. Mugulic, cu toate că probele demonstrează că personal lui S. Mugulic i s-a eliberat cardul bancar, iar acesta nu s-a adresat niciodată cu plângere în perioada respectivă precum că nu primește salariul. Aceste două cauze au fost conexate și pe data de 14 octombrie 2016 au fost clasate de procurorul Procuraturii Anticorupție Serviciul Nord. Aproximativ peste o lună însă, pe data de 10 noiembrie, la indicația lui Viorel Morari a fost din nou deschis dosarul, ca pe data de 16 decembrie 2016 să-l înceteze. Influențând procurorul și anchetatorul, Viorel Morari a dat indicația directă ca dosarul să fie reluat și expediat în judecată. A treia oară fără careva dovezi noi acumulate, cauza a fost redeschisă pe data de 10 aprilie 2017 și trimisă în judecată, iar de atunci se tot examinează. Viorel Morari și în prezent terorizează procurorul și influențează judecătorii prin diferite amenințări.

Mai sus am dat nume concrete de oameni, care au suferit pe seama lui Viorel Morari, dar și nume de oameni implicați în traficul de influență din partea lui. Mă adresez vouă, jurnaliștilor de investigație, ca să investighați măcar aceste două cazuri, să vedeți ce vă vor spune oamenii, vă vor confirma tot ce am scris mai sus, chiar și mai mult. Prea multe își permite acest procuror al lui Plahotniuc.

Fac apel la comunitatea diplomatică pentru a Vă implica și a cere autorităților din Republica Moldova să-l tragă la răspundere pe procurorul Viorel Morari în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Ion Bobeica

Nota redacției: Textul de mai sus este unul de opinie. Jurnaliștii Moldova.org vor solicita zilele următoare reacții de la persoanele menționate în material și vom reveni cu un articol la acest subiect.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Unite este unicul operator care în 2019 are o evoluție pozitivă pe piața serviciilor de telefonie mobilă

Publicat

pe

De către

Trendul de evoluţie pozitivă continuă şi în anul 2019 pentru Unite. Potrivit datelor publicate de ANRCETI, pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, Unite este unicul operator care asemenea unui astru a intrat cu rezultate strălucitoare şi în anul 2019. Standardele înalte stabilite în calitatea serviciilor oferite sunt un factor motivator pentru tot mai mulţi abonaţi.

Timp de un an, piaţa serviciilor de telefonie mobilă a scăzut atât la numărul total de abonaţi cât şi la veniturile obţinute. În pofida acestei stagnări a pieţei, Unite reuşeşte să resusciteze interesul abonaţilor. În trimestrul 1 al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, baza de abonaţi la serviciile de telefonie mobilă Unite a crescut cu 1,3 % depăşit tocmai de 4 ori piaţa. Alte creşteri de tocmai 5 %, Unite a înregistrat timp de un an şi la capitolul venituri depăşind evoluţia pieţei de telefonie mobilă de 8 ori.

Rezultatele Unite în continuă creştere sunt o demonstrare a unei incontestabile competitivităţi. Unite este reţeaua posibilităţilor mari, în care utilizatorii de smartphone-uri performante şi de tehnologii avansate dispun de toate cele necesare şi chiar mai mult pentru o experienţă incomparabilă de comunicare.

Dan Mitriuc, Director General:Aceste rezultate vin să confirme promisiunea noastră de a oferi o experienţă superioară în utilizarea serviciilor companiei. Alegerea unanimă a abonaţilor din întreaga ţară este dovada clară a acestui fapt. Pentru încrederea acordată vom continua să oferim şi să lansăm servicii inovative şi fiabile”.

Abonaţii aleg serviciile de telefonie mobilă Unite şi pentru generozitatea ofertelor. În această vară, abonamentele Unite oferă internet şi minute până la nelimitat. La doar 60 lei pe lună, abonaţii primesc 410 minute naţionale sau 8 GB. În plus au apeluri nelimitate în reţeaua Unite şi posibilitatea să îşi ia un Samsung A10 (2019) la doar 70 lei pe lună. Cei care iubesc să comunice mai mult pot opta pentru abonamentele Unite de la 150, în care au cele mai multe minute sau internet inclus, până la nelimitat şi un smartphone Xiaomi Redmi Note 7 (2019) la cel mai bun preţ în rate de doar 135 lei pe lună.

Iar după 6 luni de aflare în reţea, abonaţii beneficiază de un program de loialitate care le fac abonamentele şi mai avantajoase.

Unite – reţeaua posibilităţilor mari. Parte a familiei Moldtelecom. Operatorul numărul 1 în servicii integrate.

Citește mai departe

Divertisment

Televiziune digitală şi Internet de mare viteză de la Moldtelecom la doar 85 lei pe lună

Publicat

pe

De către

Prinde cea mai generoasă ofertă a verii de la Moldtelecom! Televiziune interactivă cu cele mai multe canale HD şi Internet fix de mare viteză la jumătate de preţ timp de 6 luni. Ce poate fi mai tare pentru timpul petrecut frumos alături de cei dragi, decât accesul la orice conţinut TV sau online dorit. Cu abonamentul TV+Internet de la Moldtelecom, dispui de 130 de canale TV, 30 dintre care în format HD şi Internet fix stabil de 100 Mbps la dor 85 lei pe lună. Şi asta nu e tot, pentru că în abonament mai ai incluse adiţional cele mai faine servicii: Megogo şi Multiscreen. Şi, important, conectarea, mediaboxul şi echipamentul wifi sunt gratuite. Iar ca să fii sigur că ai cea mai bună ofertă, e suficient să expediezi comanda cu abonamentul dorit online, iar noi îţi aducem contractul acasă.

Ai toate motivele să alegi serviciile de televiziune digitală şi Internet de la Moldtelecom. Bucură-te de 50% reducere la abonament timp de 6 luni în care ai până la 195 de canale TV cu un conţinut divers pentru gustul fiecărui membru al familiei, Internet fix stabil şi de mare viteză, funcţii interactive precum pauză, reluare, înregistrare, ghidul electronic de programe, posibilitatea de a adăuga subtitrări, serviciul Arhiva TV, Megogo, Multiscreen, conectare şi echipament gratuit.

Nu îţi rămâne decât să petreci frumos serile de vară alături de cei dragi. Urmăreşte filme şi seriale de top sau cele mai îndrăgite emisiuni şi desene animate. Ai un stoc nelimitat de conţinut TV de care îţi place. Megogo e noua ta video bibliotecă cu filme fără pauze de publicitate.

Iar dacă vara eşti mult mai activ şi mai puţin pe-acasă, cu Multiscreen urmăreşti ştirile, serialele sau emisiunile importante direct pe smartphone, tabletă sau laptop, de oriunde ai fi în ţară.

Oferta este valabilă pentru blocurile de apartamente conectate la reţeaua de fibră optică. După expirarea perioadei promoţionale, preţul pachetului va fi în conformitate cu tarifele în vigoare.

Începe distracţia cât mai curând! Comandă online serviciile. Intră pe moldtelecom.md, alege pachetul dorit, expediază comanda şi vei primi contractul, echipamentele şi conectarea la domiciliu.

Pentru detalii suna la 1181.

Moldtelecom este operatorul numărul 1 în soluţii integrate: TV, Internet fix, telefonie fixă, Internet mobil, telefonie mobilă.

Citește mai departe

Divertisment

Un turn de bambus produce zilnic 95 l de apă prin captarea condensului

Publicat

pe

De către

Nevoia de apă dulce i-a făcut pe oameni să caute tehnologii noi și inovatoare. Timp de secole, în regiunile secetoase, unde era greu de găsit apă dulce, oamenii au adunat apa de ploaie, rouă și ceață.

Însă, acum putem asista la modernizarea tehnicilor vechi. Un turn cu o înălțime de peste 30 de metri și o lățime de 13 metri a fost instalat în Etiopia. Menirea acestui turn este de captare a picăturilor de apă din aer, filtrarea lor și ulterior, consumarea apei de către oameni, scrie goodshomedesign.com.

Rețeaua de plasă instalată pe structură captează umiditatea din aer și îl direcționează în rezervorul de menținere. Turnul WarkaWater, care este ușor și ieftin de construit, nu folosește energie electrică și are capacitatea de a produce până la 95 de litri de apă într-o zi prin captarea condensului și ar putea fi răspunsul la deficitul de apă din anumite părți ale lumii care nu au acces la apă potabilă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social15 minute în urmă

Avea pașaport valabil, dar a încercat să intre ilegal în R.Moldova. Ce le-a declarat un ucrainean polițiștilor de frontieră

PE SCURT Un tânăr ucrainean a încercat clandestin să ajungă în Republica Moldova, ca ulterior să-și continue călătoria în România....

Politică42 de minute în urmă

Prim-ministra Maia Sandu anunță crearea Biroului de politici anticorupție și reforma justiției

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre crearea unui Birou de politici...

JustițieO oră în urmă

După 19 ani de la tranzacție. Un fost inginer cadastral din raionul Sângerei, obligat să achite autorităţilor locale 445 mii lei

PE SCURT Fostul inginer cadastral al Primăriei Chişcăreni, raionul Sângerei, a fost obligat să achite autorităţii locale 445 644,57 de...

Politică3 ore în urmă

Pavel Filip: Deputații PDM își reiau activitatea în Legislativ. Monica Babuc, propusă la funcția de vicepreședintă a Parlamentului

PE SCURT Prim-vicepreședintele Partidului Democrat Pavel Filip a anunțat astăzi că după ce „Parlamentul a trecut în legalitate”, fracțiunea PDM...

Social3 ore în urmă

Tragedii de Duminica Mare. Un bărbat s-a înecat la Vadul lui Vodă, alți doi – la Sângerei și Puhoi

PE SCURT Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgență a anunțat că, în ultimele 24 de ore, trei persoane şi-au pierdut...

Divertisment3 ore în urmă

Unite este unicul operator care în 2019 are o evoluție pozitivă pe piața serviciilor de telefonie mobilă

Trendul de evoluţie pozitivă continuă şi în anul 2019 pentru Unite. Potrivit datelor publicate de ANRCETI, pe piaţa serviciilor de...

Divertisment4 ore în urmă

Televiziune digitală şi Internet de mare viteză de la Moldtelecom la doar 85 lei pe lună

Prinde cea mai generoasă ofertă a verii de la Moldtelecom! Televiziune interactivă cu cele mai multe canale HD şi Internet...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com