Autor: Claudia Ciobanu
Autoritatile transnistrene au inasprit controalele la „granita“ cu Moldova, speriate de o demonstratie anti-Smirnov care a avut loc saptamina trecuta la Tiraspol.
Stefan Uritu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, a fost tinut simbata sapte ore la punctul de trecere a „granitei“ de la Dubasari (creata de transnistreni dupa autoproclamarea independentei republicii de la stinga Nistrului), dupa care a fost fortat sa se reintoarca la Chisinau, nefiindu-i acordat dreptul de a intra in Transnistria unde, de altfel, are drept de rezidenta.
Contactat de „Cotidianul“, Stefan Uritu a explicat ca autoritatile transnistrene sint alarmate de intarirea opozitiei anti-Smirnov si de aceea, in ultima saptamina, au inasprit si mai mult masurile represive si de securitate.
Inceput de revolta
Pe 12-13 martie, la Tiraspol a avut loc un miting de protest la adresa guvernului, la care au participat intre 300 si 400 de persoane. 13 persoane au fost arestate imediat, printre care si Ala Misina, in virsta de 70 de ani, acuzata de a fi strigat „prea tare“.
Unii participanti la protest au fost urmariti pina la casele lor si amenintati de militienii de sector, fiind fortati sa semneze declaratii ca nu vor mai participa pe viitor la proteste (in caz contrar, putind fi arestati fara motiv legal).
Impermeabilizarea unei granite ireale
De atunci, si controalele la „granita“ au devenit mai dure. Stefan Uritu a relatat ca, in cele sapte ore cit a fost blocat la punctul de trecere de la Dubasari, a putut vedea cozi de 30-40 de autoturisme, cauzate de controalele inasprite (inainte de saptamina trecuta, rareori se formau cozi in acest punct).
In plus, cetatenii moldoveni care circula pe rutele de autobuz obisnuite dinspre dreapta Nistrului sint toti dati jos, verificati si fortati sa plateasca o taxa de trecere a granitei de 7 lei moldovenesti. // Cotidianul.ro