Connect with us
"
"

Opinii

Opinie / Doriți să creșteți rata natalității? Încercați egalitatea de gen

Publicat

pe

Multe țări din Europa de Est se confruntă cu ceea ce deseori este perceput ca o criză a populației. Persoanele de vârstă reproductivă, cu un nivel înalt de calificare, își părăsesc țara pentru a căuta oportunități mai bune în altă parte. Printre cei care rămân, ratele natalității se situează sub doi copii per femeie, iar în unele țări ajung chiar aproape de 1.

Aceste tendințe au tras alarma în rândul politicienilor și a publicului larg. Există teama că emigrația și ratele scăzute ale natalității vor cauza reducerea numărului populației, care va fi mai bătrână și mai epuizată.

Sunt aceste frici justificate? Într-o anumită măsură, da. Declinul rapid și îmbătrânirea populației pot determina provocări serioase, mai ales dacă țările, din motive economice sau ideologice, nu pot atrage imigranți pentru a compensa pierderile demografice. În astfel de cazuri, numărul mai mic al populației poate într-adevăr să exercite o presiune asupra economiilor, sistemelor sociale și infrastructurii din zonele slab populate.

Cu toate acestea, rădăcinile multor preocupări aferente acestor schimbări demografice provin din noțiunile perimate de națiune și putere. Cu ocazia Zilei Mondiale a Populației, este important să subliniem faptul că nu dimensiunea populației contează în societățile contemporane. Contează doar capitalul uman al populației, adică nivelul de studii și sănătatea, productivitatea și potențialul său de inovare. Decenii la rând, țări precum Germania sau Japonia au avut rate foarte scăzute ale natalității. În pofida acestui fapt, ele au continuat să prospere. Țări mici, precum Elveția sau Norvegia, mereu s-au descurcat mai bine decât alții s-ar fi așteptat.

Prin urmare, concentrarea asupra cifrelor – fenomen pe care îl vedem uneori în regiune, dar mai ales asupra ratei natalității, nu este productivă. Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că nu există o rată optimă a fertilității, și că, în orice caz, creșterea ratei natalității nu este o soluție ușoară.

Studiile arată că programele tradiționale, prin care părinților li se oferă anumite stimulente financiare ca să aibă mai mulți copii, au în general un efect temporar. Oamenii ar putea alege să aibă un copil mai devreme decât au planificat, doar ca să beneficieze de aceste stimulente care, inițial, sporesc numărul de nașteri. În general, însă, ei nu vor avea o familie mai mare, motiv pentru care ratele natalității pe termen lung rămân, în mare parte, neschimbate. Nu este deloc surprinzător: chiar și cele mai generoase stimulente financiare vor acoperi doar o mică parte din costurile totale pentru creșterea unui copil.

Mai mult decât atât, dacă nu vom schimba situația în general, orice câștiguri potențiale nu vor însemna altceva decât un număr și mai mare de tineri care nu-și pot găsi un loc de muncă decent sau care nu pot vedea un viitor pe termen lung în țara lor și care se mută în altă parte, luând cu ei investițiile publice făcute pentru studiile lor.

O perspectivă mai promițătoare pentru țările Europei de Est este concentrarea asupra unui fapt adesea ignorat: majoritatea oamenilor din regiune vor de fapt doi sau mai mulți copii. Motivele imposibilității lor de a-și realiza intențiile reproductive sunt elementul fundamental pentru găsirea unor soluții la criza populației din regiune.

Când tinerii nu sunt siguri de viitorul țării lor și de perspectivele lor profesionale, conceperea unor copii este riscantă din punct de vedere financiar, mai ales având în vedere sistemele slabe de protecție socială din regiune. Rata înaltă a șomajului în rândul tinerilor, salariile mici – în special pentru femei – și tendința spre acorduri de muncă mai instabile nu ajută.

Un alt factor major este lipsa de sprijin pentru femeile care lucrează, de la care încă se mai așteaptă să aibă grijă de copii și de gospodărie. Serviciile publice de îngrijire a copiilor mai mici de 3 ani sunt extrem de inadecvate în Europa de Est, iar aranjamentele de muncă sunt dure, forțând multe femei să aleagă între copii și carieră.

Aceasta înseamnă că toate statele, dacă vor să reușească să crească rata natalității aproape de nivelul de fertilitate dorit de oameni și dacă vor să ofere alternative la emigrație, trebuie să creeze un mediu în care tinerii sunt încrezători să-și planifice viitorul și să-și întemeieze o familie.

Pentru aceasta este nevoie de progrese în domeniul bunei guvernări, de creșterea competitivității economice și de corelarea competențelor individuale cu cerințele de pe piața forței de muncă. Mai este nevoie și de un set de politici specifice care să răspundă necesităților familiilor, femeilor, bărbaților și copiilor.

Enlarge

66395508_471861180296697_8221122533361975296_n
UNFPA Moldova. Dan Guțu (2019)

Există un consens larg referitor la elementele pe care ar trebui să le includă un asemenea pachet de politici: Servicii de îngrijire a copiilor de la o vârstă fragedă, care să fie de calitate și accesibile financiar. Concediu de îngrijire a copilului flexibil și bine plătit pentru ambii părinți (cu stimulente care le-ar permite bărbaților să beneficieze de serviciile la care au dreptul). Aranjamente flexibile de muncă și asigurarea egalității de remunerare pentru femei. Programe care să încurajeze bărbații și femeile să divizeze în mod egal activitățile de îngrijire și treburile casnice. Și locuințe la un preț accesibil, precum și asistență financiară pentru familiile cu venituri mici.

În țări precum Suedia, datele arată că variațiile acestei combinații de politici pot contribui la menținerea unor rate ale fertilității mai înalte. Estonia a mers mai departe, schimbând radical politicile privind îngrijirea copilului, și extinzând semnificativ acoperirea cu servicii de educație timpurie. Câteva țări din Europa de Est, la fel, s-au aventurat în această călătorie, beneficiind de sprijin din partea UNFPA, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, și a partenerilor săi.

Nu va fi ușor. Probabilitatea că ne vom confrunta cu rezistență la realocarea resurselor limitate spre politicile familiale, precum și la transformarea normelor sociale tradiționale și a stereotipurilor privind rolul bărbaților și femeilor în societate – transformare de care avem nevoie urgent – este foarte mare.

Pentru depășirea acestor obstacole va fi nevoie de un angajament politic ferm și de o pregătire pentru schimbare. Potențialele beneficii, însă, sunt enorme și nu se rezumă doar la creșterea ratelor fertilității. Pentru că, de regulă, atunci când tinerii au încredere în viitorul lor, iar femeile pot să participe pe deplin în toate sferele vieții sociale, fără să renunțe la nașterea copiilor, începe să crească nu doar populația țărilor, ci și oportunitățile, stabilitatea și prosperitatea pentru generațiile viitoare.

Alanna Armitage este Directoarea Biroului regional al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală. Tomas Sobotka conduce grupul de cercetare privind fertilitatea și familia din cadrul Institutului Demografic din Viena, Academia de Științe din Austria.

Social

LIVE TEXT / 164 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

Ora 17:00

Astăzi au fost înregistrate 164 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost procesate 696 de probe. Astfel, în total sunt 2778 de persoane testate pozitiv cu COVID-19. Ministra Sănătății a anunțat că vor fi intensificate măsurile de testare în focarele existente în cadrul instituţiilor medicale, centrelor de plasament şi focarele comunitare (sate cu un număr impunător de persoane infectate). Totodată, Dumbrăveanu a anunţat că se efectuează testarea masivă a personalului medical din cadrul Spitalului Raional Ştefan-Vodă, până  la ora actuală fiind testaţi cei care se aflau în regim de autoizolare la domiciliu. Urmează să se întreprindă toate măsurile ca această instituție să fie una funcțională.

Ora 14:41

100 mln de euro

Uniunea Europeană a decis să aloce Republicii Moldova 100 milioane de euro. Aceasta este o nouă asistență macro-financiară urgentă, oferită pentru lupta împotriva COVID-19. Acești bani vin pe lângă pachetul de granturi de 87 milioane de euro anunțat anterior.

Ora 13:50

Decizii luate de Parlament

Au fost aprobate măsurile de susținere a activității de întreprinzător în urma situației legate de COVID-19, precum și modificările la bugetul de stat necesare pentru combaterea efectelor crizei pandemice. Totodată, Parlamentul a modificat legislația pentru ca producătorii agricoli să obțină mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic. FMI va acorda Republicii Moldova un împrumut de circa 234 milioane de dolari, iar comisia parlamentară de profil a susținut proiectul de ratificare a acordului de împrumut în sumă de 200 mln de euro din partea Federație Ruse.

Ora 11:45

Decesul 74

Încă o persoană a decedat. Este vorba despre un bărbat de 65 ani, din Fălești. Acesta a fost internat în cadrul Spitalului raional Glodeni, pe data de 14 aprilie. El mai suferea de insuficienţă respiratorie și diabet zaharat tip II.

204 de persoane infectate cu COVID-19 se află într-o stare de sănătate gravă.

Ora 11:12

Moldovenii repatriați

Timp de o lună au fost organizate 130 de misiuni de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova: 90 pe care terestră și 40 pe cale aeriană. Astfel, au revenit acasă 15324 de oameni, anunță Oleg Țulea, ministrul MAEIE. Totodată, el a menționat că au fost mai multe cazuri când oamenii au fost blocate pentru mai multe ore la diferite puncte de trecere a frontierelor. De aceea, ministrul a îndemnat moldovenii să călătorească doar în cazul în care este strict necasar, pentru că mai multe țări continuă să aibă impuse niște restricții dure privind traversarea frontierelor.

Ora 10:29

Donații

649 de termometre fără contact cu infraroșu și 40.320 de măști cu grad sporit de filtrare, în valoare totală de 116 mii de dolari SUA au fost oferite lucrătorilor medicali din țară de către UNICEF.

Ora 9:45

Statisticile COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că dacă până la 19 mai numărul infectărilor cu COVID-19 nu va depăși 5600, atunci situația va fi una destul de bună. Rata fatalității în Republica Moldova este scăzută (2 decese la 100 mii de oameni) comparativ cu alte țări.

În Republica Moldova, perioada de incubație este de 6 zile, adică simptomele pot apărea peste șase zile. Vârsta medie a celor infectați este de 47 de ani. Cele mai multe persoane infectate sunt femeile (58%) și în special cei din mediul urban (56%). Din totalul de cazuri COVID-19 doar 5% sunt de import, restul 95% sunt cu transmitere locală. În total, 14055 de probe au fost investigate, dintre care 12203 persoane au fost testate cu o singură probă de laborator și 1852 de probe au fost efectuate repetat. Rata de confirmare printre suspecți este de 20%.

98% din persoanele infectate cu COVID-19 care au decedat sufereau de cel puțin o boală cronică. Vârsta medie a celor răpuși este de 67 de ani. „Cu toate acestea, trebuie să știm că nimeni nu e protejat și de aceca trebuie să avem grijă de noi”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

Până în acest moment, 636 de angajați ai sistemului medical au fost infectați, ceea ce arată că 2 din 10 persoane înregistrate cu COVID-19 sunt medici sau asistenți medicali.

Din numărul total de cazuri, 658 sunt în rândul lucrătorilor medicali: asistenți medicali- 231, personal auxiliar- 197, medici- 173, felceri- 44, farmaciști- 12, paramedici- 1. Cei mai mulți medici infectați sunt din cadrul spitalului raional și asistența medicală urgentă din Soroca- 118, Ștefan –Vodă- 55,  Fălești- 44, Glodeni-34.

Familiile cu copii cu vârsta de până la trei ani pot depune electronic cererea pentru stabilirea indemnizațiilor pe site-ul oficial al instituţiei sau prin portalul serviciilor publice.

În următoarele zile, 1420 de moldoveni vor fi repatriați pe cale aeriană, anunță Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Astfel, în perioada 22-26 aprilie, două companii aeriene moldovenești vor efectua curse charter din Paris, Nice, Milano, Barcelona, Londra și Moscova.

1982 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore. 814 au semnat declarația în care se obligă să achite polița de asigurare medicală pentru acest an. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 228 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip Covid-19.

În Republica Moldova sunt înregistrate 2614 cazuri de COVID-19. Dintre acestea 560 (21,4%) persoane au fost tratate şi 73 de persoane au decedat. Din totalul de cazuri de infectare înregistrate, 313 cazuri sunt din regiunea trasnistreană. Începând cu 27 aprilie, restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului ar putea fi reduse.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 114 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și patru decese

Publicat

pe

De către

Ora 18:43

Patru decese într-o zi

Alte două persoane au decedat: un bărbat în vârstă de 75 ani, din Tiraspol și un bărbat în vârstă de 60 ani, r. Grigoriopol. Cei doi, la fel ca toate persoane infectate cu COVID-19 care au decedat sufereau și de alte boli cronice. Astfel, în total, în Republica Moldova sunt înregistarte 60 de decese. 

Ora 17:03

Astăzi au fost înregistrate alte 114  cazuri de COVID-19, unul fiind de import din Federația Rusă, iar celelalte 113 sunt cu transmitere locală. Satul Brânzeni, raionul Edineț, ar putea fi următoarea localitate introdusă în regim de carantină, pentru că doar astăzi au fost depistate 39 de persoane infectate.

Din cele 135 de cazuri stabilite prin telefon de către medicii de familie, au fost testate de laborator 66 de persoane. Din persoanele testate, 39 sunt cu rezultat de laborator pozitiv, iar 27 sunt cu rezultat negativ și sunt excluși din cei cu diagnostic clinico -epidemiologic și rămân la supraveghere medicală. Din numărul total de cazuri din această zi, 18 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 4, medici – 6, personal auxiliar – 8.

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2351, cazuri confirmate prin laborator – 2282 și cazuri cu diagnostic clinico epidemiologic – 69.

Ora 16:28

Decese noi

Încă o persoană s-a stins di viață astăzi. Acesta este un bărbat în vârstă de 48 ani, din r. Fălăști, internat la SR Fălești la data de 7 aprilie și transferat la IMSP SCR „Timofei Moșneaga” peste două zile. Pe lângă COVID-19, acesta mai suferea de diabet zaharat tip 2, HTA gr II.

Ora 14:39

O femeie din Bender, în vârstă de 73 de ani, infectată cu COVID-19, a decedat astăzi la spital. Aceasta suferea de mai multe boli cronice, relatează novostipmr.com. Din cele 57 de decese înregistrate până acum în Republica Moldova, 13 sunt din regiunea transnistreană.

Ora 12:42

Dodon la biserică

Deși oamenii sunt îndemnați să stea acasă și să nu meargă la biserică, totuși Igor Dodon și familia sa s-au împărtășit în această dimineață, la Biserica Veche din Lemn din Chișinău, ne-au spus sursele noastre care au vrut să-și păstreze anonimatul. Cu toate acestea, preotul bisericii Sergiu Curnic neagă acest lucru, susținând că șeful statului l-a vizitat ca să-l felicite cu sărbătorile de Paști. „Domnul președinte a venit ca ctitor să mă felicite cu Învierea Domnului. Ne-am sfătuit despre reparațiile pe care le-am putea face, astfel cum această biserică este un monument arhitectural… În această perioadă porțile noastre sunt închise și se împărtășesc doar preoții, pentru că noi slujim și este obligatoriu să ne împărtășim”, a spus preotul.

La scurt timp după discuția noastră cu preotul, șeful statului a scris pe pagina sa de facebook că în aceste zile are mai multe întâlniri cu reprezentanții conducerii Mitropoliei, dar și cu mai mulți preoți. „Chiar dacă accesul individual al enoriașilor în biserici în afara slujbelor nu este interzisă, vreau să amintesc că în ceea ce privește oficierea slujbelor rămâne în vigoare recomandarea autorităților ca enoriașii să se abțină de a participa la ele, din motive ce țin de respectarea distanțării sociale, atât și de necesare pentru a preveni răspândirea pandemiei. Așa cum am declarat anterior, în acest an nu voi participa la Slujba de Înviere, care se organizează în noaptea din ajunul Paștelui. Voi sta acasă alături de familie, ceea ce vă recomand”, a scris Dodon.

Ora 11:45

585 de asistenți medicali infectați

Din numărul total de cazuri de infectare cu COVID-19, 585 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 200, medici – 155, felceri – 43, personal auxiliar – 176, farmaciști – 10, paramedici – 1. Cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul personalului medical al spitalului și asistenței medicale urgente din Soroca- 116, Fălești- 37, Glodeni- 34. În total, 47 angajați ai sistemului de sănătate au fost tratați și externați.

Enlarge

90760468_2428510437440244_7485183516439740416_o-1
Fotografia nu este făcută în acest an.

Sursa foto: arhiva personală a familiei Dodon / Fotografia nu este făcută în acest an

Ora 10:25

Trecerea frontierei

3211 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore, dintre care 1290 de treceri la frontiera moldo-română, 830 – la frontiera cu Ucraina și 231 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Nicio persoană nu a prezentat simptomele virusului de tip COVID-19.

2150 de moldoveni s-au obligat să cumpere polița de asigurare medicală pentru acest an.

Astăzi, 18 aprilie, în aeroportul din Chișinău urmează să aterizeze un avion care transportă un lot de produse și echipamente medicale din Shanghai.

Ora 10:01

Împrumuturi

Consiliul de directori ai Fondului Monetar Internațional a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 mln de dolari SUA. „Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă și împrumutul de la FMI vom putea plăti pentru jumătate din deficitul bugetar în acest an. Suplimentar, ne așteptăm ca și Uniunea Europeana să decidă să aloce asistență macro-financiară pentru RM. În acest sens am semnat o scrisoare în adresa Consiliului European”, a anunțat premierul Chicu.

Ora 09:46

„Fiți atenți la ce mâncați”

„Paștele de acasă din 2020 va fi cel mai sigur, pentru că astfel nu vă veți infecta”, a declarat Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. De asemenea, el a încurajat oamenii să mănânce sănătos și să nu facă exces de mâncare în perioada sărbătorilor de Paști. „Nu uitați că spitalele noastre acum sunt pline cu COVID-19 și în cazul în care vă veți intoxica și veți fi internat, s-ar putea să vă întoarceți acasă nu doar cu intoxicare, dar și cu COVID-19”, a subliniat el.

Astăzi, mâine și luni, transportul public în Chișinău și Bălți va fi sistat. Oamenii sunt îndemnați să sărbătorească Paștele acasă și să nu meargă pe la rude sau la biserici.

Ora 09:34

200 de pacineți în stare gravă

Încă o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 77 ani din r. Glodeni, internat la Spitalul raional Godeni pe data de 11 aprilie. Acesta mai suferea de cardiopatie aterosclerotică și hipertensiune arterială gr.II.

200 de persoane infectate cu COVID-19 sunt într-o stare gravă de sănătate. Zece persoane sunt la respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 115 persoane.

În Republica Moldova sunt înregistrate 2129 de cazuri de infectare cu COVID-19, confirmate de laborator. Dintre aceștia 391 au fost tratați, iar 56 de persoane au decedat. 128 de cazuri sunt de import și 2001 cu transmitere locală. În regiunea transnistreană sunt înregistrate 212 cazuri de COVID-19.

Citește mai departe

Economie

De ce Covid-19 afectează diferit bărbații și femeile

Publicat

pe

PE SCURT

Covid-19 are efecte profund diferite pentru bărbați și femei – și nu doar în ceea ce privește sănătatea lor. Pentru un virus care infectează oamenii fără discriminare, de unde vin aceste diferențe?

De la șoferii de autobuz până la prim-miniștri, oamenii din toate categoriile se îmbolnăvesc grav de Covid-19. Acest lucru a atras observația precum că boala nu face discriminări. Coronavirusul este, până la urmă, o piesă mai mult sau mai puțin neînsuflețită de material genetic plutitor. Nu este capabil de discriminare activă, scrie BBC într-o analiză.

Și totuși, virusul are efecte foarte diferite asupra unor sau altor grupuri de oameni.

PE LUNG

Virusul Covid-19 afectează în mod diferit, la nivel fizic, bărbații și femeile. Totuși diferențele nu țin doar de partea fizică, ci și de perspectivele noastre de sănătate și economice pe termen lung.

Diferențe la nivel fizic

Una dintre cele mai marcante diferențe apărute până în prezent este rata mortalității bărbaților și femeilor.

În SUA, de exemplu, de două ori mai mulți bărbați au murit de virus decât femeile. În mod similar, 69% din totalul deceselor cauzate de coronavirus din Europa de Vest au fost de sex masculin. Tipare similare au fost observate în China și în alte părți ale lumii.

O echipă de cercetători, condusă de Anna Purdie de la University College London, studiază diferențele de sex în diferite țări și lucrează pentru a afla mai multe despre cauzele acestor diferențe.

Deocamdată, motivul este încă neclar.

Una dintre posibilele teorii spune că răspunsul imun al femeilor la virus este mai puternic, informează Philip Goulder, profesor de imunologie la Universitatea din Oxford. „Răspunsul imun de-a lungul vieții la vaccinuri și infecții este de obicei mai agresiv și mai eficient la femei, comparativ cu bărbații”, spune el.

Acest lucru se datorează parțial faptului că femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul – ceea ce este important atunci când vine vorba de un coronavirus. „În special, proteina prin care sunt sesizați viruși precum coronavirus este codificată pe cromozomul X”, spune Goulder. Ca urmare, această proteină este exprimată de două ori mai mult comparativ cu bărbații, iar răspunsul imun la coronavirus este, prin urmare, amplificat la femei. “

O altă posibilitate este aceea că diferența vine de la stilul de viață diferit între femei și bărbați. „Există diferențe de comportament importante între sexe. De exemplu fumatul afectează nivelul bolilor preexistente, cum ar fi boli de inimă, boli pulmonare cronice și cancer”, spune Goulder.

„Diferența atunci când vine vorba despre stilul de viață este vizibilă în special în unele țări precum China, unde 50% dintre bărbați fumează, comparativ cu 5% dintre femei.”

Dar în această etapă a pandemiei, nu există suficiente dovezi care să spună dacă acesta este rezultatul diferențelor biologice, al stilului de viață sau o combinație dintre cele două.

Enlarge

9D9A0400
Foto: Tatiana Beghiu

Criza financiară

Există, totuși, dovezi despre un alt mod în care virusul afectează diferit bărbații și femeile.

Michèle Tertilt, economistă la Universitatea Mannheim din Germania, a lucrat cu colegii săi pentru a aduce dovezi cu privire la modul în care pandemia a afectat bărbații în raport cu femeile din SUA. Izolarea și blocarea activităților economice au dus deja la numeroase pierderi de locuri de muncă.

Dar șomajul nu se răsfrânge în mod egal și din cauza circumstanțelor unice ale acestei crize economice. „Este destul de neobișnuită și diferită comparativ cu o recesiune tipică”, spune Tertilt.

În SUA, 1,4 milioane de oameni au devenit șomeri în martie, cea mai mare cădere din 1975. Femeile au fost mai lovite decât bărbații, cu o creștere de 0,9% a șomajului față de o creștere de 0,7% pentru bărbați.

Un alt mod în care actuala criză este neobișnuită este faptul că, într-o recesiune, bărbații sunt adesea loviți mai greu decât femeile din punct de vedere al șomajului. Acest lucru este cauzat de faptul că mai mulți bărbați lucrează în industrii care sunt strâns legate de ciclurile economice – cum ar fi construcția și fabricile. Dimpotrivă, femeile domină mai mult în industrii care nu sunt legate de cicluri economice, cum ar fi asistența medicală și educația.

Dar, de această dată, alți factori au cel mai mare impact asupra locurilor de muncă ale oamenilor.

Un factor este funcția pe care o ai în echipă: fie „cheie” sau „critică”. Echipa Tertilt a clasat lucrătorii în domeniul sănătății, al transporturilor, al serviciilor de protecție (cum ar fi poliția), agricultură, pescuit, silvicultură, întreținere și reparații ca „lucrători critici”.

Prin această clasificare, 17% dintre femeile angajate au funcții critice, comparativ cu 24% dintre toți bărbații angajați.

Al doilea mare factor este posibilitatea oamenilor de a lucra de la distanță. Tertilt și colegii săi au selectat joburile în funcție de posibilitatea de a lucra la distanță sau nu – un analist de afaceri ar putea foarte bine să lucreze de la distanță, în timp ce un barman nu poate.

Tertilt a constatat că mai mulți bărbați aveau locuri de muncă la distanță: 28% dintre bărbați față de 22% dintre femei.

„Am fost puțin surprinsă de asta”, spune ea. „Mă așteptam ca mai multe femei să aibă locuri de muncă la distanță – de exemplu, femei care ocupă locuri de muncă în guvern, în oficii și așa mai departe.

„Dar, după ce începi să te gândești la asta, are sens – o mulțime de femei lucrează în restaurante, în industria călătoriilor. Și la nivel mondial, restaurantele și barurile sunt închise, iar călătoriile sunt foarte limitate.”

Cercetările efectuate de Institutul pentru Studii Fiscale din Marea Britanie prezintă o imagine similară. Studiul constată că femeile din Marea Britanie lucrează cu aproximativ o treime mai mult decât bărbații într-un sector care a fost puternic afectat sau blocat în întregime din cauza pandemiei, cum ar fi comerțul cu amănuntul și industria ospitalității.

„Din perspectiva economică, femeile cu salarii mici au fost afectate cel mai tare”, spune Natasha Mudhar, directoare executivă și co-fondatoare a The World We Want, o companie care are ca scop accelerarea progresului către Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă.

Diferența de remunerare între femei și bărba​_ți amplifică această inegalitate – nu numai că femeile pierd locuri de muncă, dar înainte de criză câștigau și mai puțini bani.

„Pentru fiecare liră sterlină pe care un bărbat îl poate cheltui pe necesități în timpul acestei crize, o femeie poate cheltui doar 82 pence”, spune Mudhar. În SUA, diferența de remunerare între femei și bărbați este similară, femeile câștigând 85% din ceea ce câștigă bărbații. În Australia este de cifra este de 86%, în timp ce în India este de 75%. Și acest lucru este și mai grav pentru femeile din anumite rase și etnii. În SUA, de exemplu, femeile de culoare câștigă cu 21% mai puțin decât femeile albe.

Familiile monoparentale au fost lovite și mai tare. Cercetările echipei Tertilt estimează că există 20 de milioane de părinți singuri în SUA, dintre care trei sferturi sunt femei. „Chiar dacă vorbim despre o asistentă medicală sau un medic, chiar dacă are un loc de muncă în infrastructura critică – aceste persoane pot avea copiii acasă și nu îi pot lăsa fără supraveghere”.

Chiar și pentru părinții singuri, cu joburi la distanță, ar putea să nu fie real să lucreze în continuare cu copiii în casă. „Nu pot angaja o bonă sau nu pot să roage un vecin sau o bunică”, spune Tertilt. 

Expunerea inegalității

Virusul Covid-19 este cel mai recent dintr-o listă lungă de epidemii care au adus la inegalități economice.

Clare Wenham, profesoară asociată de politică globală de sănătate la London School of Economics and Science spune că aceasta este o problemă despre care nimeni nu a vorbit, iar factorii de decizie nu au fost conștienți de ea.

Wenham și colegii ei au cercetat impactul focarelor Zika și Ebola asupra bărbaților și femeilor și cercetează acum efectele pe care le are Covid-19.

Una dintre consecințele epidemiei de Ebola din Sierra Leone a fost o creștere dramatică a mortalității materne. Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că serviciile de sănătate ale maternității rămân esențiale în timpul pandemiei și că toate femeile „au dreptul la îngrijiri de înaltă calitate înainte, în timpul și după naștere”. Dar acest lucru nu este întotdeauna aplicat în practică.

„Știm din focarele anterioare, că toate resurse sunt îndreptate spre infecție”, spune Wenham. „Asta înseamnă că furnizarea serviciilor de rutină este perturbată. Și primele lucruri care vor dispărea vor serviciile de sănătate maternă.”

Ar putea fi afectat și accesul la contracepție. Organizația de planificare familială Marie Stopes a estimat că 9,5 milioane de femei și fete din întreaga lume ar putea risca să piardă accesul la contracepție și la serviciile de avort oferite de către organizație în 2020, din cauza pandemiei.

În urma pandemiei au apărut și cazuri de violență în familie. În Franța, cazurile au crescut cu o treime în prima săptămână de blocaj, în timp ce rapoartele au crescut cu 75% în Australia, iar numărul de cazuri s-a dublat în Liban. În timp ce violența în familie poate afecta ambele genuri, femeile sunt de multe ori cele mai afectate. În SUA, femeile au de două ori mai multe șanse să fie supuse violenței din partea partenerului și de 14 ori mai probabil să fie violate, de exemplu.

„Știm că violența în familie se întâmplă în mod normal în casă”, spune Wenham. „Atunci ce se va întâmpla când închidem oamenii în casă într-o perioadă stresantă, când nu au bani și nu pot merge la serviciu? Nu trebuie să fii om de știință pentru a vedea de ce asta duce la mai multă violență în familie.”

Imaginea de ansamblu este, incontestabil, una sumbră – pentru ambele sexe în mod diferit.

Pentru bărbați, în special cei în vârstă, riscul imediat de deces din cauza bolii este cea mai mare îngrijorare. În cazul femeilor, care au mai multe șanse să se recupereze, repercusiunile sociale și economice ale Covid-19 pot dura ani de zile.

Cercetările lui Tertilt au descoperit totuși două efecte mai puțin negative pentru egalitatea de gen.

Primul este flexibilitatea la locul de muncă. „Milioane de companii se adaptează la sistemele de lucru de casă, chiar acum”, spune Tertilt. În unele părți ale SUA, în luna martie a fost înregistrată o creștere de peste 200% a utilizării teleconferințelor în comparație cu luna precedentă. „Există o anumită posibilitate că se vor schimba normele într-o oarecare măsură și asta va face mai ușoară împăcarea vieții personale cu cea profesională.”, spune ea. „Femeile vor beneficia mai mult de aceste schimbări în cultura afacerilor și a flexibilității la locul de muncă, deoarece ele sunt cele care au avut grijă de copii dintotdeauna.”

Cel de-al doilea efect vizează un grup mai restrâns, dar semnificativ al forței de muncă. Studiul lui Tertilt a analizat cuplurile heterosexuale, dintre care 8-12% ar putea să se trezească într-o zi cu rolurile inversate. „Gândiți-vă la un cuplu în care este femeia este medică în primele linii, iar soțul are o slujbă de birou pe care este posibil să o facă la distanță”, spune ea. „Într-un astfel de cuplu, este foarte probabil că bărbatul va deveni brusc cel care are grijă de copii.” Având în vedere că în SUA 60% din îngrijirea copiilor este asigurată de femei, constată Tertilt, acest lucru ar putea duce la o schimbare importantă și de lungă durată.

O criză de sănătate precum coronavirusul accentuează și agravează inegalitățile de tot felul, iar inegalitatea de gen este doar una dintre ele.

În SUA, de exemplu, orașele cu mari comunități afro-americane au suferit cel mai mult din cauza epidemiei. Locuitorii de culoare din Chicago trăiesc de obicei cu aproape nouă ani mai puțin decât vecinii lor albi, de exemplu, potrivit Comisarului de sănătate publică din Chicago, Allison Arwady.

Și cei care au alte boli înainte de a se infecta au mai multe șanse să moară din cauza Covid-19. În SUA, afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă afectează în mod disproporționat afro-americanii.

Deși virusul nu face discriminări atunci când vine vorba de infectare, efectele sociale și economice ale acestuia ar putea fi resimțite foarte diferit de categorii sociale diferite. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

PE SCURT Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca...

Lifestyle16 ore în urmă

Moldova.org angajează jurnalist(ă)

Moldova.org anunță un concurs de angajare pentru poziția de Jurnalist/ă. Cine suntem? Moldova.org s-a reinventat și abordează o nouă formă...

Social17 ore în urmă

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații...

Economie19 ore în urmă

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Punem #umărlaumăr și suntem mai puternici. Cu acest gând Petrom Moldova a pornit un program de susținere a medicilor pe...

Social23 de ore în urmă

26 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. 15 lucrători medicali, victime ale coronavirusului

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Social2 zile în urmă

Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031